skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

Personen

Met "zoeken in Personen" zoek je automatisch door:

- vonnissen en uitspraken van de vredegerechten, 1811-1838
- strafvonnissen uit de archieven van het Hof van Assisen ’s-Hertogenbosch, 1811-1838, Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 1838-1886, en de Noord-Brabantse arrondissementsrechtbanken, namelijk Breda, 1838-1930, Eindhoven, 1838-1877, en ’s Hertogenbosch, 1838-1904
- civiele en strafvonnissen uit het archief van de Raad van Brabant
- priesterlijsten
- zegels die horen bij archiefstukken onder beheer van het BHIC

Al deze bronnen zijn gescand.

> Meer info priesterlijsten

> Algemene hulp en zoektips

beacon
 
 
Schepenakte
8 Voor mij Cornelis Wittebol, notaris residerend te Boxtel verscheen Willem van den Broeck, oud-schepen en borgemeester voor Boxtel en Freijs Hendricx van de Ven. Genoemde Willem verhuurt aan Freijs diens hoeve en landerijen gelegen te Oisterwijk ter plaatse genoemd Balsfoort, zoalas thans al door de huurder wordt gebruikt. De huur loopt voor 8 achtereenvolgende jaren en elk der partijen kan de huur halverwege eindigen, mits men elkaar dat voor Kerstmis zal opzeggen. De huur voor de hooibeemden gaat in per half maart, de driessen en het huis met de weilanden op mei-avond, het teulland per oogsttijd stoppelbloot, alles ingaande het jaar 1707 en zo na afloop ook weer na te laten. De huur is jaarlijks 54 gulden in geld als voorlijf, verder jaarlijks 2 mud rogge, 5 zakken boekweit, 50 pond boter, 50 potten room, 100 verse eiere, 8 vijmen gewogen dakstroo. Het voorlijf steeds te betalen op St. Martensdag of Kerstmis, de boekweit in de oogsttijd, de rogge met Lichtmis, de boter, room en eieren al naar aanduiding van de verhuurder. Het dakstro jaarlijks volgens huurrecht op het huis te laten leggen. Verder moet de huurder het huis behoorlijk onderhouden. Nog moet de huruder jaarlijks de dorpslasten en verpondingen betalen die aan de verpachter zullen worden opgelegd. De pachter mag geen hout kappen, of heggen snoeien, maar mag alleen het schaarhout gebruiken zowel te Oisterwijk als te Oirschot staande en mag de geknotte willigen ouder dan 5 jaar kappen. Er mag geen schade door vee aan het hout worden aangebracht. De pachter mag niet vlaggen of turfsteken op het veld te Boxtel of eikenbomen kappen aldaar. De pachter moet ook jaralijks de sloten uitgraven . Verder zal de pachter jaarlijks een beest houden voor de melk van de verpachter. De verpachter krijgt de helft van alle fruit en houdt ook de opkamer in het huis. Actum in Boxtel, 12 december 1706 in aanwezigheid van Adriaan van Heeswijk, meester- molenaar te Boxtel en Wilhelmus Schellekens, poorters van de stad Den Bosch.
Vervolg:
Ondertekend : Willem van den Broeck, merkteken van Freijs Hendrick van de Ven, Adrijaen van Heeswijk molenaar te Boxtel, Wilhelmus Schellekens, quod attestor Corn. Wittebol notarius publicus.
Persoon in schepenakte:
Freijs Hendricx van de Ven  
Freijs Hendrick van de Ven  
Corn. Wittebol  
Willem van den Broeck  
Adriaan van Heeswijk  
Adrijaen van Heeswijk  
Cornelis Wittebol  
Wilhelmus Schellekens  
Datering:
12-12-1706
Soort akte:
Verhuur
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
1054
Inventarisnummer:
424
Bron:
Notarissen
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga