skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

Kranten

Oude kranten zijn bij uitstek geschikt om informatie te vinden over grote en kleine gebeurtenissen uit het verleden, maar ook vind je er veel gegevens in over personen, advertenties van bedrijven, verslagen van sportwedstrijden enz.

Hier kun je op ieder willekeurig woord zoeken in tienduizenden krantenpagina's van voornamelijk lokale kranten uit Noordoost-Brabant:

- Boxmeers Weekblad, 1868-1945 (Boxmeer en omstreken)
- De Echo, 1881-1945 (Cuijk en omstreken, Gennep en Zuid-Gelderland)
- Graafsche Courant, 1852-1949 (Grave tot Boxmeer en omstreken)
- Udensche Courant, 1910-1970 (Uden, Veghel, Erp, Boekel, Gemert en omstreken)
- Krantenknipsels Bende van Oss

De jaargangen t/m 1945 zijn online te doorzoeken en bekijken, de jaargangen vanaf 1946 vanwege auteursrecht alleen op onze studiezaal.

Let op: alle teksten zijn via ocr (optical character recognition, automatische tekenherkenning door de computer) toegankelijk gemaakt. De ocr-software maakt daarbij veel fouten. Een i of l wordt dan bijvoorbeeld als een 1 herkend. Houd hier rekening mee bij het zoeken.

Tip: veel Brabantse kranten kun je ook doorzoeken via www.delpher.nl

> Algemene hulp en zoektips

beacon
10  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Krantenpagina
Graafsche Courant, 1927-07-30; 3
Naam krant:
Graafsche Courant
Pagina:
3
Datum:
1927-07-30
Jaargang:
1927
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Krantenpagina
Boxmeers weekblad, 1935-03-16; 5
Naam krant:
Boxmeers weekblad
Pagina:
5
Datum:
1935-03-16
Jaargang:
1935
deelen naar een afbeelding er van uit het jaar 1739, een zeer groot en prachtig slot moet geweest zijn. Volgens een be- iichrijving te vinden onder de voorwaar den, waaronder het in 1769 verkocht werd, was het een kasteel met 25 ka- mers, ruime kelderkeukens en groote korenzolders. De toren was van een klok en een uurwerk voorzien. Op het kasteel waren van ouds ter verdediging dubbel- haken en oude geweren aanwezlg. Er voor lagen twee bassecours of voorburch- ten door ophaalbruggen van het huis gescheiden. Hierop stonden verschillende gebouwen o.a. een stal voor 20 paarden met hooizolders, een woning voor den koetsier en stalknecht, een koetshuis, een stal voor 40 koeien, een melkhuis en een brouwerij. De grachten waren breed en zeer vischrijk en konden door een sluis uit de Loobeek van versch water worden voorzien. Aan de linkerzijde van het kasteel lag een moestuin, groot IV2 Hollandsche morgen met vruchtboomen hepiant. Deze en andere bijzonderrheden zijn ontleend aan „Het Huis Makken" door Jhr. A. van Sasse van Ysselt. Heerlijke rechten waren er niet aan verbonden al, noemden de bewoners zich ook heeren van Makken; wel bezaten zij eenige voorrechten, zooals het steken van turf onder Vierlingsbeek, ook de vrije overvaart aan de Beekerstaai. Vanaf overoude tijden hadden zij ook het jacht- recht in het geheele land van Cuijk. Be- halve verschillende bouwhoeven en bos- schen bezaten die heeren ook nog eenige tienden en het recht op een koor of zit- plaats in de kerk van Vierlingsbeek, en
Gevonden alinea's: 1
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Krantenpagina
Boxmeers weekblad, 1937-06-19; 5
Naam krant:
Boxmeers weekblad
Pagina:
5
Datum:
1937-06-19
Jaargang:
1937
vertrouwen, dat Harry me in den tuin ten huwehjk had gevraagd! Ja, dat huwelijksaanzoek, waarvoor ik vroeger tien jaar van mijn leven zou ge geven hebben! Ik ontdekte nu, dat ik het waarempel heelemaal vergeten had in het opwindend gesprek dat erop volgde! ACUT EN TWINTIGSTE HOOFDSTUK. KABNEN. En Maandag moest ik weer aan het werk, alsof er niets gebeurd was — alsof die veelbewogen Zondag maar een droom was geweest! Nu, verandert was er ook eigenlijk niets! Er moest vandaag boter gemaakt wor den. Geholpen door juffrouw Price goot ik de zure room in de groote bruine kamton! ik deed er het heete water bij en draaide den steel van de kam een paar maal om. Daama nam ik de spon uit 't gat om de lucht te laten ontsnappen. Op den eersten dag, dat ik dat werk deed, was ik eens en voorgoed gewaarschuwd door juffrouw Price's alarmkreet: ,,Laat de lucht er uit! De lucht erult! Gena- dige hemel, dat kind laat mijn kamton uit mekaar springen! Ik vergat dat nooit meer en het heele proces van dat gezellige botermaken was me nu van A tot Z toevertrouwd. De kam draaide rond en rond — niet heftig en onregelmatig, maar rythmisch en geregeld. O ja, ik had goed geleerd ,het werk zichzelf te laten doen!" De les van Dick Holiday Ik paste ze nu toe op alle gereedschap, of het nu een schop of een hark of een kam was... Draaien, draaien... Ik was heel alleen in het heldere, getegelde melkhuis, met den plavuizen vloer. Nu en dan wierp ik een blik op 't ruitje in de kamton. Neen. Er zaten nog steeds niet die kleine, goudgele bolletjes op, die aankondigden, dat de boter „op komst" is. De boter was vandaag obstinaat. Draaien, draaien... Ook in mijn hoofd begonnen de woorden, die me vervolgden zonder me een oogenbhk rust te gunnen, om en om te draaien. Wordt vervolgd.
Gevonden alinea's: 1