skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

6.000 verhalen in onze verhalentrommel!

Margot America
Margot America Bhic
13 mei 2016
Grabbelend de geschiedenis van Brabant ontdekken... 

Eind april naderde de teller van het aantal verhalen op onze website het ‘Geheugen van Brabant’ al een nieuw record. Nu is het zover en staan maar liefst 6.000 historische verhalen online! We zijn zo trots en niet in het minst op onze top drie verhalenschrijvers. Reden om ze alle drie met één van hun verhalen in het zonnetje te zetten. Het BHIC bedankt Willie, Rini en Gerard (én natuurlijk vele anderen) voor het delen van hun verhaal met ons allen.

Prijselijke nieuwsgierigheid

We bijten het spits af met Willie Damen van de Mosselaer, die naast schrijven ook trouw onze Bossche studiezaal bezoekt. “Ik denk dat ik vooral getriggerd werd door het boek van Adriaan Brock 1775 – 1834. In zijn voorwoord stond dat hij door prijselijke nieuwsgierigheid is aangezet om bijzondere wetenswaardigheden over Sint-Oedenrode op papier te zetten. Nou, dat gevoel herkende ik onmiddellijk."

 

 

"Met het ontsluiten van de archieven door veel vrijwilligers is er nu zoveel te vinden over allerlei onderwerpen. Daar probeer ik over te schrijven en vaak juist over dat ene kleine, onverwachtse detail dat je in de archieven tegenkomt. Ik teken vooral graag verhalen op over Sint-Oedenrode, een dorp met stadsrechten en met veel belangstelling voor zijn cultureel erfgoed." Lees bijvoorbeeld Willie’s verhaal Vroedvrouwen, over een paar markante vroedvrouwen in Sint-Oedenrode die veel baby's in Rooi op de wereld hebben gebracht.

Levendige kindertijd

Verhalenschrijver Rini de Groot verrast ons telkens weer op een behoorlijke portie nostalgie. Veel lezers herkennen daar hun eigen jeugd in. “Ik probeer vooral de geschiedenis van mijn levendige kindertijd in woord en liefst ook in beeld weer te geven. Mooi om te zien hoe sober grote gezinnen vroeger leefden. En dan die oude ambachten. Mijn vader was karrenmaker. Dat beroep is - net als vele andere ambachten - inmiddels ‘geschiedenis’.” Lees hier Rini's verhaal 'Kermisrit met een huurauto', dat hij schreef over een onvergetelijk uitstapje met zijn familie op kermismaandag.

“Tja, hoe ik hier in gerold ben, heeft eigenlijk verschillende redenen”, vertelt Gerard de Bie. “Op de kleuterschool raakte ik geboeid door de Bijbelse verhalen van een nonneke. Later - in de schoolbanken - droomde ik weg bij het horen van geschiedenisverhalen van de onderwijzer. Maar ook als mijn oom of tante tijdens familiefeesten spannende dorpsverhalen vertelden, hing ik aan hun lippen. Avontuurlijke TV-series werkten bij mij trouwens ook aanstekelijk. Toch denk ik dat de heemkundekring mij het allerlaatste duwtje in de rug heeft gegeven om op internet te gaan en vervolgens verhalen te schrijven op de site van het BHIC. Kijk, een foto zegt vaak meer dan duizend woorden. Soms weet je het achterliggend verhaal niet, terwijl dat vaak interessant is en de foto waardevoller maakt”, aldus Gerard. Uit zijn verhalentrommel kiezen we het verhaal over een legendarische sportheld uit Boekel ‘Hoe Arno Vonk in 1973 tweemaal kampioen werd’.

Bedankt, op naar de volgende mijlpaal!

Chapeau Willie, Rini en Gerard, samen met vele anderen dragen jullie – ieder op eigen manier – bij aan de geschiedenis van jullie stad of dorp. Blaas jij het stof van de geschiedenis van jouw stad of dorp? Vertel je verhaal en stuur het in via www.bhic.nl. Foto’s en films zijn daarbij zeer welkom. Op naar het 10.000ste verhaal!

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!