Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit

Hoe Arno Vonk in 1973 tweemaal kampioen werd

De eerste maal was dat in het N.M.B. kampioenschap, dat op woensdag 5 september 1973 verreden werd te Dordrecht. Het ging over zes wedstrijden van drie manches, waarvan de beste twaalf meetelden voor het Nederlands kampioenschap. Arno Vonk wist daarvan negen manches te winnen en drie keer tweede te worden.

Door in de laatste wedstrijd als tweede te eindigen werd Arno uit ons eigen Boekel overduidelijk eerste en dus Nederlands kampioen van de N.M.B. in de klasse 50cc met uiteindelijk 117 punten.

De tweede overwinning behaalde hij de zondag daarop, 9 september, in Schriek vlakbij Antwerpen. Dat kampioenschap werd gereden in maar drie wedstrijden van elk drie manches, waarvan de beste vier meetelden voor de eindklassering.

Hiervan wist hij één manche te winnen en drie keer tweede te worden. Met een miniem verschil van 1 punt (77 tegen 76 voor de nummer 2) werd Arno West-Europees kampioen motorcross 50 cc.

Het jaar ervoor was hij ook al Nederlands kampioen in deze categorie geworden en tweede in het West-Europees kampioenschap. Hij was toen achter de heer Versluis uit Leerdam geëindigd die hij bij het kampioenschap van 1973 met een miniem verschil weerhield van prolongatie van die titel.

Arno gaf daarna aan over te willen stappen naar de 125 cc klasse. Een nieuwe crossmotor van die categorie stond al voor hem klaar, beschikbaar gesteld door een zekere firma “Rond”. Voor training moest hij dan wel uitwijken naar Odiliapeel of Schijndel.

Arno werd daarna op bescheiden wijze ook in Boekel gehuldigd als zijnde "onze Boekelse Topcoureur".

In 1976 werd hij ook in de 125 cc nationaal kampioen en velen kwamen hem daarmee feliciteren tijdens een receptie in Brabants Höfke.