skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Bouwtekeningen Boxtel en Liempde digitaal ter inzage

Margot America
Margot America Bhic
3 juli 2020
bijgewerkt op 17 juli 2020
Iedereen die een verbouwing aan zijn huis gaat uitvoeren of een huis wil kopen kan de gewenste bouwtekeningen van zijn huis gratis downloaden via een automatisch te genereren mailverzoek aan het BHIC

Iedereen die een verbouwing aan zijn huis gaat uitvoeren of een huis wil kopen kan geholpen worden met bouwtekeningen waarop de situatie staat aangegeven. Ze liggen meestal in het archief van de gemeente en zijn niet zo gemakkelijk bereikbaar. Door samenwerking tussen de gemeente Boxtel en het BHIC zijn de tekeningen nu ‘onder de knop’ te vinden.

Wat is de achtergrond? Om gezonde en veilige woningbouw te garanderen heeft de overheid bepaald dat voor nieuwbouw en ingrijpende verbouwingen een vergunning nodig is. Daarvoor moeten sinds de invoering van de Woningwet in 1902 bouwtekeningen bij de gemeente ingeleverd worden voor alle nieuw te bouwen panden. Dit gold natuurlijk ook voor Boxtel en Liempde. Met als gevolg dat de huidige gemeente Boxtel een enorm arsenaal aan bouwtekeningen in zijn archief had opgeslagen. Deze collectie groeit dagelijks.

De oudste bouwtekening uit Liempde heeft betrekking op Nieuwstraat 65 en dateert uit 1907. In Boxtel heeft de openbare school aan de Burgakker 88 uit 1908 de oudste papieren. Beide panden bestaan nog, maar vele panden zijn intussen gesloopt om plaats te maken voor andere. Deze documenten zijn onmisbaar bij de reconstructie van de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente en de lokale bouwhistorie. Bij verbouwingen aan een pand bewijzen oude bouwtekeningen direct hun waarde omdat ze constructies en verbanden laten zien die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Hoe loopt de balklaag? Welke muren staan als draagmuren ingetekend? Waar kunnen fundamenten aangetroffen worden? Ook voor de gemeente zijn ze onmisbaar wanneer een nieuwe vergunning voor een bestaand pand gevraagd wordt.

Ging het in de beginperiode om een beperkt aantal tekeningen, inmiddels zijn deze aantallen gigantisch gegroeid. Ook schuren, dakkapellen, kippenhokken en andere bouwsels werden op den duur vergunningplichtig. De enorme papierberg die dit tot gevolg had is omgezet naar digitale exemplaren. Dit biedt de mogelijkheid ze ook digitaal beschikbaar te stellen..

Via het e-depot
Het BHIC is de archiefbewaarplaats van de gemeente Boxtel. Het heeft daarom deze digitale documenten tot en met 2014 overgenomen van de gemeente en opgenomen in zijn e-depot, de opslagplaats voor blijvend te bewaren digitale bestanden. Vandaaruit kunnen alle burgers en betrokken ambtenaren van de gemeente de tekeningen inzien. Op de homepage van het BHIC (www.bhic.nl) leidt de knop Bouwtekeningen naar de bouwtekeningen van alle gemeenten die bij het BHIC zijn aangesloten. Daar kun je je gemeente selecteren en daarna in het zoekvenster het gezochte adres invoeren. Via een automatisch te genereren mailverzoek aan het BHIC kun je je gewenste tekeningen gratis downloaden.

Ga hier naar de bouwtekeningen van alle gemeenten aangesloten bij het BHIC

 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!