Bouwtekeningen

Je zoekt de bouwtekeningen van je huis of een ander gebouw? Het BHIC bewaart de bouwarchieven van grofweg alle gemeenten in het noordoosten van Brabant. Op deze pagina staat alle informatie die je nodig hebt.

Alle bouwtekeningen die het BHIC bewaart zijn terug te vinden via de index. Bovendien is er een overzicht van alle plaatsen en perioden waarvan het BHIC de tekeningen bewaart:

Zoek naar tekeningen   Bekijk het overzicht

Grofweg bewaart het BHIC tekeningen van alle gemeenten in het noordoosten van Brabant.

Via de index kun je zoeken op plaats, straat en huisnummer. Het resultaat is een lijst van gevonden dossiers met tekeningen. Dat kunnen meerdere dossiers per adres zijn. Bijvoorbeeld een dossier van de oorspronkelijke bouw en eentje van een latere verbouwing. Ieder dossier heeft een eigen nummer (inventarisnummer genoemd). In het overzicht staat ook vermeld waar de dossiers bewaard worden die je niet bij het BHIC kunt vinden.

Wat zijn bouwvergunningen?

De bouwtekeningen van huizen, bedrijfspanden, schuren, dakkapellen enz. maken deel uit van een afgegeven bouwvergunning voor een adres (of voor meerdere adressen tegelijk, zoals voor rijwoningen of een hele wijk). Zo'n bouwvergunning (dossier) bevat ook andere documenten, zoals de aanvraag en een besluit. Meestal is de bouwtekening alles wat je nodig hebt, bijvoorbeeld bij de (ver)koop van een huis.

Inzien en kopiëren van tekeningen

De bouwvergunningen en tekeningen zijn niet gescand. Vanwege auteursrecht en privacy mogen de tekeningen ook niet via de website beschikbaar worden gesteld. Alle dossiers kunnen worden ingezien in onze studiezaal in 's-Hertogenbosch (Zuid-Willemsvaart 2).

Het inzien en zelf fotograferen van tekeningen is gratis. Het is ook mogelijk om ter plekke een of meerdere tekeningen op groot formaat te laten kopiëren. De kosten daarvan zijn € 15,- per tekening. Wij kunnen tekeningen níet scannen.

Onze studiezaal is geopend van dinsdag t/m donderdag van 9.00-16.00 uur en iedere eerste zaterdag van de maand (uitgezonderd feestdagen). Er is volop parkeergelegenheid. Als je wilt kun je vooraf dossiers laten reserveren door een e-mail te sturen naar aanvragen@bhic.nl. Klik hier voor méér praktische informatie over je bezoek aan het BHIC.

Laten toesturen van tekeningen

Het is mogelijk kopieën van tekeningen toe te laten sturen per post, dus zonder onze studiezaal te bezoeken. De kosten daarvan zijn € 29,- euro voor de eerste tekening (inclusief administratie- en verzendkosten) en € 15,- voor iedere volgende tekening. De tekeningen op groot formaat worden in een grote envelop verstuurd, maar niet in een koker. Wij kunnen tekeningen níet scannen.

Houd wel rekening met het volgende: omdat wij niet precies weten wat je nodig hebt, kopiëren wij álle tekeningen in het dossier. Veel dossiers betreffen één adres en bevatten slechts enkele tekeningen. Maar steeds meer dossiers betreffen hele nieuwbouwwijken (dit blijkt dan uit de beschrijving van het dossier in de index) en kunnen tientallen tekeningen bevatten. In die gevallen is het nodig om tóch eerst zelf onze studiezaal te bezoeken. Dit geldt ook in het geval van bedrijfspanden enz.

Hulp nodig?

Heb je vragen? Je kunt altijd contact met ons opnemen, telefoon 073-6818500, e-mail vragen@bhic.nl en chat.

Zoek naar tekeningen

Zoeken op adres en periode

Snel zoeken

Wat zit er in?

Grofweg bewaart het BHIC tekeningen van alle gemeenten in het noordoosten van Brabant.

Wat hebben we precies? Waar is de rest? Je vindt het in het overzicht.

Bekijk het overzicht

Hulp nodig?

Heb je vragen? Je kunt altijd contact met ons opnemen:

  • Telefoon: 073-6818500
  • E-mail: vragen@bhic.nl
  • Chat: rechtsboven in het venster