skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Kranten

Kranten

Oude kranten zijn bij uitstek geschikt om informatie te vinden over grote en kleine gebeurtenissen uit het verleden, maar ook vind je er veel gegevens in over personen, advertenties van bedrijven, verslagen van sportwedstrijden enz.

Hier kun je op ieder willekeurig woord zoeken in tienduizenden krantenpagina's van voornamelijk lokale kranten uit Noordoost-Brabant:

- Boxmeers Weekblad, 1868-1945 (Boxmeer en omstreken)
- De Echo, 1881-1945 (Cuijk en omstreken, Gennep en Zuid-Gelderland)
- Graafsche Courant, 1852-1949 (Grave tot Boxmeer en omstreken)
- Udensche Courant, 1910-1970 (Uden, Veghel, Erp, Boekel, Gemert en omstreken)
- Krantenknipsels Bende van Oss

De jaargangen t/m 1945 zijn online te doorzoeken en bekijken, de jaargangen vanaf 1946 vanwege auteursrecht alleen op onze studiezaal.

Let op: alle teksten zijn via ocr (optical character recognition, automatische tekenherkenning door de computer) toegankelijk gemaakt. De ocr-software maakt daarbij veel fouten. Een i of l wordt dan bijvoorbeeld als een 1 herkend. Houd hier rekening mee bij het zoeken.

Tip: veel Brabantse kranten kun je ook doorzoeken via www.delpher.nl

> Algemene hulp en zoektips

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Krantenpagina
Boxmeers weekblad, 1902-07-12; 1
Naam krant:
Boxmeers weekblad
Pagina:
1
Datum:
1902-07-12
Jaargang:
1902
6een Woorden iiiaar Daden. Geen mensch, die iiiet overtuigd is en niet openlijk erkent, dat er veel, zeer veel niet in orde is in onze tegenwoordige maatschappij. Er moet verandering, ver- betering komen. Dit zegt iedereen. Maar doet en handelt 00k iedereen volgens deze uitsprakea ? Voegt 00k ieder een de daad bij tiet woord ? Och, of bet zoo was ! Wij balen als voorbeeld aan den strijd tegen het alcoholisme, tegen het drank- misbruik met al zijne noodlottige gevolgen. Wij zien en hooren, dat alleman zijne afkeuring en veroordeeling over het al coholisme uitspreekt. Alleman erkent het misbruik van drank als eene van de voor- naamste oorzaken van de rampen en ellenden, die rondom ons voortwoekeren. En wij zouden nu meenen, dat ook alle man zijn best gaat doen om dien door alien geduchten geesel af te wenden. Maar dan rekenen wij totaal mis. Hoe velen, die bij al de rampzalige gevolgen oozer hedendaagsche drinkgewoonten nog koud en onverschillig toekijken en het alcoholisme in breeden stroom onstuimig laten voortbruisen. Vraag aan den Staat, wat hij denkt van het alcoholisme. Hij zal antwoorden, dat de Jeneverkwaal de ondergang is van het land. En vraag dan eens aan den Staat, waarom hij zich tegen diennatio- nalen vijand niet met alle kracht van wapenen verweert? En de^ Staat zal u antwoorden: Wat wilt ge, dat ik doe ? Ik kan niets: de openbare meening zou mij niet steunen. Ik geef subsidie aan de drankbestrijdersvereenigingen, maar ver- der kan ik niet gaan. En intusschen woekert het alcoholisme voort, als een gier wegvretend het ge- zonde leven des volks. Stel dezelfde vraaag aan onze afge- vaardigden, aan de Staatslieden. Aller antwoord zal eenstemmig zijn: het alco holisme is de kanker onzer samenleving. Maar vraag hun, wat zij dan wel doen om dien kanker te genezen ? En zij zullen u afschepen met beloften voor de toe- komst. En de kanker vreet immer verder. Vraag aan de ouders, wat zij denken over het drankmisbruik. En alien te za- men zullen u toeroepen: Weg me
tot bedaardheid en rustig slapen breiigen; vaders, die hunnen jongskes al vroeg den weg naar de herberg leeren dooi" hen uit te sturen om jenever te halen. Vraag aan de geneesheeren, wat hunne wetenschap zegt en hunne ondervinding leert omtrent het onmatig jenevergebruik. Zij noemen den alcohol een vergif, dat slechts in bizondere gevallen als medicijn eene gunstige werkingkan hebben. Maag-, lever-, hart- en nierziekten schrijven zij op rekening van het overmatige drinken van alcoholische dranken. Doch zoekt ge weer, wat deze mannen der wetenschap, die zoo hoog staan in de oogen der pa- tienten, in hunne praktijk doen om de voiksvooroordeelen uit te roeien, dan vindt ge, dat zij hun gezag maar uiterst zwak laten gelden, zoo zy zelfs ten be lieve der zieken niet veel door de vingers zien wat hunne wetenschap als absoluut schadelijk en nadeelig voorhoudt. Raadpleeg ten slotte de openbare mee ning. Fier als koningin op haren troon gezeten, zal ook zij haar banvonnis uit- spreken over de groote kwaal des tijds. Alcohol is verderfelijk voor lijf en ziel, voor verstand en geest, voor het huise- iijk geluk, voor heel de samenleving. En om deze beweringen te staven zal de publieke opinie voor den dag komen met tabellen en statistieken, die bewijzen, dat het alcoholisme onze gevangenissen vult, onze gasthuizen en krankzinnigengestich- ten bevolkt, en daarenboven nog een ongekend aantal menschen langzaam ten grave sleept. Maar vraag nu ook eens aan die publieke opinie, wat zij, de machtige, doet om dat gevreesde alcoholisme te bestrijden, en zij zal,de handen rustig in den schoot leggend, u zuchtend antwoorden: Ik doe niets, omdat er toch niets aan te doen is. Maar wat spreken wij over anderen? Wij zelven vallen in dezelfde fout. Met woorden en hooge uitspraken keuren wij de drinkgewoonten af en toch blijven wij voortgaan in den ouden sleur , maar schenken en drinken. Och, zoo wij eens de daad bij het woord wisten te voegen ! Zoo wij eens als mannen van het voorbeeeld durfden
Gevonden alinea's: 2