skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Andere tijden

In 1934 beschreef de Utrechtse hoogleraar Louis van Vuuren een tocht door de Maaskant: “Wij hebben nu weldra Lith, een typische dijknederzetting, bereikt. Langs de binnen- en buitenkant van de Maasdijk staan lange rijen kleine huizen met kleine erfjes. (…) Bijna alle daken zijn van stroo.”

Misschien heeft hij ook dit huisje gezien, pal tegen de binnenglooiing van de dijk in Lith of in Kessel. Jammer genoeg zitten de bewoners niet op het bankje in de zon. Geen tijd waarschijnlijk – er moest gewerkt worden!

Op de achtergrond zie je kleine, maar ook grotere huizen in een kleinschalig landschap met veel groen. Wat we natuurlijk graag willen weten is of er nog mensen in de Maaskant zijn die deze plek herkennen?

We hopen dat die dan reageren via de link hieronder.

Reacties (5)

ineke picavet zei op 27 januari 2011 om 10:14
dit huisje herken ik als het huisje van mijn overgrootmoeder ,die wij mon noemde het huisje stond in lith langs de dijk vlak bij de lithse ham.
Theo Schulz H.K.K. Lith zei op 27 januari 2011 om 10:57
Wat ineke picavet schrijft is helemaal goed, de bewoners waren toen Kees v d Hurk en Drieka v Erp zijn vrouw.Deze foto is +/- 1935 gepubliceerd in het week/maandblad?? ONS ZUIDEN met als ondertitel LIMBURG IN BEELD - Maastricht Stationstraat20. BRAB ILLUSTRATIE Den Bosch Stationsweg 27.
ONS ZUIDEN had toen een hele pagina foto's van Lith.
Deze informatie zit in ons foto archief van de Heemkundekring met als bron vermelding A.A.de Goeij 1980.
Mw. Kouwenberg, Oss (telefonisch) zei op 28 januari 2011 om 11:10
Jullie hebben allemaal gelijk: het is het huisje van mijn opa en oma van moederskant, Cornelis van den Hurk (geboren in 1881) en Hendrika van Erp. Het stond aan de hamdijk in Lith. Op de foto zie je de achterkant van het huisje, voor de voordeur aan de andere kant moest je via een smal pad naar beneden. Ik ben zelf van 1931 en in mijn jonge jeugd, toen ik een jaar of zes, zeven was, ging ik daar regelmatig in de zomer een weekje logeren, bij opa en oma. Het huisje is rond 1990 afgebroken, als ik me goed herinner. We fietsten later nog wel vaak langs de plek. Even verderop, richting Kessel, ligt de Lithse Ham.
Mijn moeder, die 99 is geworden, vertelde nog wel dat ze zich kon herinneren dat de dijk overliep: ik weet niet precies wanneer dat dan geweest is, maar in ieder geval voordat ik geboren ben.
Grada van Sonsbeek de Jong Lith zei op 2 februari 2011 om 21:07

Ook ik ken het huisje en het klopt dat Cornelis van den Hurk en Drieka van Erp daar woonde op de Hamdijk. Ik ben er in mijn jeugd heel vaak langs gekomen als ik de koeien moest gaan melken op den Ham of op de klein Bergen.Drieka was afkomstig uit Oss.

Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 3 februari 2011 om 09:24
Grada, mw Kouwenberg, Theo en Ineke, fijn dat jullie zoveel konden vertellen over dit huisje en zijn bewoners. In jullie reacties kwam een stukje oud Lith weer tot leven!
En, Theo, wat jij meldde over de publicatie, klopt natuurlijk, want onze foto is afkomstig van Persbureau Het Zuiden, waarvan veel materiaal gepubliceerd werd in tijdschriften ('magazines'!)zoals de Katholieke Illustratie.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!