
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Terwijl het looien van leer – en het maken van schoenen – lange tijd dè economische basis heeft gevormd voor Waalwijk en omstreken, Waspik incluis. Al sinds eeuwen komen alle voorwaarden om deze ambachten te kunnen uitvoeren juist hier bijeen: genoeg koeien voor het leer, het riviertje de Loint zorgt voor stromend (en belangrijk, niet ijzerhoudend) water, eikenbomen volop voor het hout en veel goedkope arbeidskrachten aanwezig.
In de achttiende eeuw gaat het hele proces - van het looien van de huiden tot het maken van schoenen - met de hand. Het is hard en zwaar werk voor weinig loon maar in de Langstraat werkt desalniettemin een derde van de beroepsbevolking in deze tak. Tweede helft van de negentiende eeuw komen fabrieken in opkomst, met machines die het werk voor een deel overnemen. Zoals het stikken wat het handwerk enorm verlicht. Schoenen worden hierdoor ook beter en goedkoper en daardoor stijgt ook de vraag. In de slipstream van deze ontwikkeling profiteren uiteraard ook de leerlooiers.
Tegen het einde van de negentiende eeuw worden rond de 2,5 miljoen paar schoenen per jaar gefabriceerd in de Langstraat. Maar dan komt in het begin van de twintigste eeuw de klad erin. Commissaris van de Koningin Van Voorst tot Voorst constateert het bij zijn bezoeken aan de Langstraat en schrijft over de teloorgang van de leerlooierijen. Er komt meer buitenlandse concurrentie en ook een speciale schoenenwet in 1923 – die de import van schoenen aan banden legt – kan er niet voor zorgen dat gouden tijden voor deze industrie echt terugkeren.
Voor de looierijen zijn het vooral de steeds scherpere milieueisen die ze de nek om doen want Nederlands leer wordt hierdoor te duur. De schoenenbranche fluctueert nog enigszins in de twintigste eeuw maar de lijn naar beneden kan niet meer worden gestopt. Van 16.000 mensen die in de jaren zestig nog in de schoenindustrie werken, zijn er in de jaren negentig nog 2.500 over. Van de productie is vrijwel niets meer over; er wordt in Waalwijk nog wel gehandeld in schoenen. Vanuit “goedkope lonen landen” worden de schoenen via Waalwijk verhandeld.
Weet je dat Olympisch kampioen open water zwemmen Maarten van der Weijden in een oude leerlooierij woont?