skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Boerderij in kaart gebracht

Een tekening van een mooie boerderij. Maar waar precies is de Bakelsedijk te vinden? Tonnie Vesters voegt daarom de kaart van Helmond-Noord toe.

Hier zie je de boerderij van J. Martens-Slits. De tekening is van de hand van Sjaak v.d. Waarsenburg

Reacties (3)

Helena zei op 17 maart 2011 om 08:01
De Bakelsedijk in Helmond liep vanaf de St. Jozefkerk in Helmond , voorbij 't Beisterveld, voorbij het buurtschap 't Kruisschot gelegen tegenover het pompstation, voorbij de Bakelse bossen richting Bakel. Zeker tot het buurtschap Bakelse Brug waar de naam (dacht ik?) veranderde in de Brug, later Bosdijk en nog later - na annexatie door Helmond weer anders. Mogelijk toch weer Bakelsedijk? 100% zeker ben ik over dat laatste stuk voor de Bakelse Brug echter niet meer ook al ken(de) ik dit gebied best goed. Net voor de Bakelse Brug maakte de weg (zeker nog tot aan ca. 1960) een gevaarlijke scherpe bocht naar links. Begin 1900 was de grens Bakel/Helmond nog nabij het pompstation. Het buurtschap Kruisschot viel toen nog onder gemeente Bakel ca ook al lag het hemelsbreed veel dichter bij Helmond. Kinderen daar geboren werden wel in Bakel gedoopt, maar gingen vrnl. in Helmond naar school. De Scheidijk was de grens. Later - mogelijk na 1940?- kwam de grens veel verderop.

Opm.: Er stond wel een boerderij van een familie Martens nabij het buurtschap Bakelse Brug. Weet echter niet of dat een familie Martens-Slits was. Mogelijk valt dit te vinden in de Bevolkingsregisters van ofwel Helmond ofwel van Bakel. Dit gebied was nl. voorheen gem. Bakel, later Helmond.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 22 maart 2011 om 10:46
Beste Helena,
dank je wel voor je uitgebreide beschrijving van de Bakelsedijk.
Ik heb nog even geprobeerd om in de bevolkingsregisters van Helmond (van Bakel hebben wij helaas geen microfiches en er staat ook nog niets van online bij het GA Gemert en Bakel) op de naam Martens te zoeken, maar daar komen zoveel treffers dat het ondoenlijk is (om zonder voornaam)daarin te zoeken.
Ook het huwelijk van Martens / Slits heb ik niet kunnen vinden.
Jammer, anders hadden we nog meer van deze omgeving geweten.
Maar mocht je nog een voornaam voor me kunnen achterhalen, dan ga ik graag nog een keer verder zoeken.
Nogmaals bedankt voor je bijdragen en met vriendelijke groeten,
Helena zei op 31 maart 2011 om 04:39
Met een oudere plattegrond van Helmond (uit 1980) hier voor me zie ik dat de naam van de Bakelsedijk - in die tachtiger jaren - helemaal doorliep tot aan de Bakelse Aa (de brug). Toen viel het al onder gem. Helmond terwijl het voorheen daar nog gem. Bakel ca was.

In de jaren voorafgaand aan 1980 is de naam van dat korte traject daar wel een aantal keren veranderd, o.a. Brug, Bosdijk. Verder staan op deze kaart (1980) nog de panden op die inmiddels al lang gesloopt zijn. De Bakelse-Aa-brug was toen de grens Helmond/Bakel. Nu ligt net daarvoor een grote rotonde, voor het Tuincentrum 'Life @ Garden' , en heet de weg tot aan de rotonde Wolfsputter Baan, daarna Weg naar Bakel.

Aan de linkerzijde -komend van Helmond- waren de even huisnnumers. Veel huizen die vanaf Helmond richting Bakel en wat verderop aan de Bakelsedijk lagen zijn in ca. 1980-1990 gesloopt iv. aanleg nieuwe kanaal, brug over kanaal, nieuwe wegen en wijk De Dierdonk. Een tante woonde op nr 251 [pand ook gesloopt eind 80-tiger jaren];dat was in de bossen, aan de rechterkant vanaf Helmond-komend, voorbij het pad naar de Rayse Hei. Schuin tegenover stonden een aantal huizen die ook gesloopt werden.

Maar inmiddels [gewoon via zoeken in de telefoongids]toch het adres gevonden van deze familie. Zo simpel was het! :) Inderdaad is deze familie woonachtig daar in dat korte stukje aan De Weg naar Bakel. Er is nog een zelfde naam en die familie/persoon is buurman/vrouw. Wil ivm privacy verdere gegevens hier niet neerzetten, maar is eenvoudig te vinden.

Heb nog iemand gevraagd die daar in dat stukje nabij Bakelsebrug geboren en getogen is en die wist te vertellen dat - toen hij daar woonde in de vijftiger jaren- er een boer Toon Martens woonde. [familie?] Het boerderijtje op de tekening lijkt echter helemaal niet op dat van Toon Martens werd nog gezegd. En dat lijkt mij ook niet voor zover ik me kan herinneren. Het beste is nu om contact op te nemen met deze familie die daar nog woonachtig zal zijn (?). (mocht het boerderijtje soms van een andere hoek getekend zijn die men vanafde weg niet kon zien?). Met google-en vind je overigens snel een foto van de boerderij die daar nog staat en die ziet er idd anders uit.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen