skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Botsing

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 28 januari 2011
bijgewerkt op 18 november 2013
Blijkbaar moet Mantelmagazijn “Het Anker” plaatsmaken voor het nieuwe winkelpand links. Hoewel het huis gedeeltelijk is gesloopt, is de ‘strijd’ met de grotere buurman nog niet verloren. Hier botsen letterlijk de negentiende en de twintigste eeuw op elkaar.

De fotograaf blijft niet onopgemerkt. Het gezin in het midden poseert zelfs. Zouden deze mensen bij één van beide panden horen?

Ook de meeste passanten reageren op de fotograaf. In welke straat bevinden we ons? Daar stond in elk geval een wegwijzer, en er was ook een brug in de buurt, gezien de tekst “brug over dan links”.

Welke brug kan dat geweest zijn? Meer dan genoeg vragen dus naar aanleiding van deze foto.

We hopen op antwoorden, daarom, Veghelaars, als jullie meer weten, reageer dan via onderstaande link. 

Reacties (5)

Twan van Duijnhoven zei op 28 januari 2011 om 15:00
Onderstaande foto staat ook op jullie site. Het rechtse gebouw op die foto lijkt mij het linkse gebouw op deze foto te zijn. Nieuwe gebouw zou dus de eerste winkel van Van Hout-Brox zijn.

Gegevens Plaats: Veghel; Adres: Hoogstraat; Beschrijving: Hoogstraat ter hoogte van Heilig Hartplein. Op de foto Bebinella Baby- en Kleuterhuis en de eerste winkel van Hout-Brox die hier aan het Heilig Hartplein begon. Datering: ca. 1973; Identificatienummer VEG1815.

Ook bij deze foto (is dezelfde als bij verhaal botsing) wordt Van Hout-Brox genoemd: Plaats: Veghel; Adres: Heilig Hartplein; Beschrijving: Het grote pand links is zeer waarschijnlijk pand Hout-Brokx aan het Heilig Hartplein. Het rechter pand is mantelmagazijn Het Anker. Datering: ca. 1940; Identificatienummer VEG1522.
Jan van Erp Archeologie Vehchele zei op 28 januari 2011 om 15:01
Het pand in aanbouw is van van Hout-Brox aan het H Hartplein, nu Tapijtcentrum Nederland, en de verwijzing van de brug is naar de ophaalbrug bij sluis 4, de weg rechtdoor naar St Oedenrode was er nog niet dus moest men over de brug links af, daarna is er de "hoge brug" gebouwd maar is er ook niet meer.
Rolf Vonk zei op 31 januari 2011 om 20:37
Een paar aanvullingen om de feiten duidelijk te krijgen: op 26-06-1926 vroeg A.P.J. van Hout een vergunning aan om zijn woon-winkelhuis op de hoek Hoogstraat/H.Hartplein te verbouwen. Dit is inderdaad het oude winkelpand van de firma Van Hout-Brox.
Overigens wijst de wegwijzer op het Havenplein de route naar HELMOND 19 km. De oude weg of Rooisedijk naar Sint-Oedenrode heeft vanaf de achttiende eeuw (zowel vóór als ná de aanleg van de Zuid-Willemsvaart) via Sluisstraat-Oude Sluisweg over de Sluis in rechte lijn naar Sint-Oedenrode gelopen (zie mijn artikel "Het Bosch genaemt den Ekelkamp"). Bovendien ligt Sint-Oedenrode op zo'n 10 km. afstand. De bewegwijzering heeft dan ook niets met deze plaats te maken. De huidige situatie kan ietwat misleidend zijn bij het lezen van de tekst: het bordje zegt "over de brug links". Dat is niet vreemd, aangezien de verharde straatweg naar Helmond in de jaren '20 tussen Veghel-Sluis4 en Keldonk-Sluis5 aan de 'Zijtaartse' kant van de Zuid-Willemsvaart liep. Je moest dus simpelweg de brug bij de Sluis over om de weg naar Helmond te vervolgen. In latere periode (in ieder geval al vóór 1944) is het tracé van de Rijksweg in z'n geheel aan de Veghelse zijde van het kanaal gelegd.
Sjang van Hout zei op 3 februari 2011 om 10:20
Beide panden eigendom van de Fam.van Hout-Brox. Het rechterpand was de eerste winkel waar men de koloniale waren verkocht en later werd het omgebouwd naar "Mantelmagazijn" dus de start van de kledingverkoop "van Hout-Brox".Jaren 1920/30. De mensen op de foto zijn Opa van Hout met zijn vrouw Oma van Hout - Brox en zijn kinderen. We bevinden ons op het H.Hartplein/hoek sluisstraat nummer 40. De winkel wordt verlengd en er wordt een woonhuis op de hoek H.Hartplein / sluisstraat aangebouwd. Dit alles in de jaren 1930. De wegwijzer stond op de Hoek H.Hartplein/sluistraat bij het woonhuis nr 40. De naam van de brug was "De witte brug" nu t.o. de Jumbo einde haven
Rolf Vonk zei op 3 februari 2011 om 16:20
De brug op het bordje is absoluut de ophaalbrug bij Sluis 4 geweest en niet de Witte Brug. Laatste brug lag in de Rijksweg naar Den Bosch.
De naamwijzer op de foto wijst de richting van Helmond/ Sint-Oedenrode / Eindhoven aan. Om deze plaatsen te bereiken diende men door de Sluisstraat over de Sluisweg (Huidige Rembrandtlaan) naar de ophaalbrug bij Sluis 4 te rijden. Destijds was de Sluisstraat nog dé ontsluitingsweg van Veghel-West! Wat dat betreft zat de oorspronkelijke Van Hout-Brox op een prachtige locatie.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: