skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Café De Twee Beuken

Aan de Lindenlaan in Helvoirt is slager Jo Schoonus in de zestiger jaren met de verkoop van friet begonnen. Deze verkoop werd later voortgezet door de gebroeders Peijnenburg. Wim, Broer en Theo hadden al een friettent op Den Dreef.

Een vage foto van het café is wat de familie nog rest na de brand (bron: collectie fam. Peijnenburg)
Een vage foto van het café is wat de familie nog rest na de brand
(bron: collectie fam. Peijnenburg)

Rond 1965 werd slagerij van Jo Schoonus gekocht en gesloopt en er kwam een geheel nieuw gebouw met een friettent en een geheel uitgebreide grote feestzaal voor bruiloften en partijen met café. De naam van het gebouw, De Twee Beuken, ontleenden ze aan de twee beuken die voor het huis stonden.

In deze tijd werd De Twee Beuken het thuishonk van diverse verenigingen: het Helvoirts Gemengd Koor, de duivenclub. De Spoorzoekers, Carnavalsvereniging de Deurdouwers, Vogelclub de Leyefluiters, de vrijwillige Brandweer, Los zand, de Bijenvereniging, Eigenwijs, de bejaardenbond en de bridgeclub wisten De Twee Beuken te vinden. Het was een goed lopende zaak en er was altijd wat te doen.

In de agenda stond geschreven: As. vrijdagavond 6 uur teerdag van de Bijenvereniging in de zaal. Janus en Gerard, de enige leden nog van de Bijenvereniging meldden zich en waren klokslag 6 uur aanwezig, maar de afspraak was de familie Peijnenburg helemaal ontgaan! Maar dat is niet erg, werd er gezegd, wij gaan direct de kachel aanmaken in de zaal. Na een kwartiertje kwamen ze al vragen, als er niet meer leden komen dan twee, of we dan in de friettent wilden gaan zitten. Daar is het warm, want de kachel trekt niet en in de zaal is het nog koud en niet te harden van de rook. Snel werd er een tafeltje gedekt voor twee en konden we aanschuiven.

Onze vraag aan elkaar was: Wat zullen we nou eens eten? Omdat het de laatste teerdag van onze vereniging was moest de kas leeg voordat we naar de bijenhoudersvereniging in Haaren zouden overgaan, hadden we ons voorgenomen, want er zat nog 212 gulden in. We begonnen met een borreltje en deden onze bestelling: friet met twee kroketten en mayo voor ieder. We zaten elkaar aan te kijken en zeiden: Haaren komt er straks goed bij te zitten als we het  overschot van de kas overhandigen, we nemen nog een borreltje. En we besloten ieder nog een frikandel speciaal en koffie na te nemen. Bij de afrekening was het nog geen ƒ 10.- en we hebben maar ƒ 2.- fooi gegeven om het bedrag rond te maken; dit met goedkeuring van de kascontrolecommissie die aanwezig was!

In april 1995 sloeg echter het noodlot toe en gingen het pand en een lindenboom in vlammen op. Er verrees weer een nieuw café-restaurant, maar helaas is dat niet lang in stand gebleven. De klap en de financiële gevolgen waren te groot gebleken en veel verenigingen hadden intussen een ander onderdak gevonden. Nu is het gebouw al weer jaren een appartementencomplex met twee tandartspraktijken.

Noot van de redactie

Kijk op Youtube voor een reportage van HOS TV over de brand.

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 december 2023 om 09:17
Dag Gerard, bedankt voor je mooie verhaal met de verdrietige afloop. Dat moet een flinke impact hebben gehad op Helvoirt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen