skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De Antoniuskerk in Loosbroek

De kerk van Loosbroek kende een valse start. Het dorp werd pas in 1898 een zelfstandige parochie. Eigenlijk was het te klein om een eigen kerk te kunnen onderhouden, maar de afstand tot Dinther, de moederparochie, was wel erg groot.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2010Tot 1912 moest Loosbroek het doen met een houten noodkerk, die na vier jaar alweer op instorten stond. Het zag er dus slecht uit, maar er kwam hulp. Zoals in vele andere kleine dorpen sprong het Antoniusfonds bij. Dat was opgericht door een weldoener die zo veel mogelijk kerken, toegewijd aan Antonius van Padua, wilde oprichten. Daarom kreeg ook de kerk in Loosbroek deze heilige als schutspatroon.

De bouwpastoor, P.J. de Groot, begreep dat je er met het bouwen van een kerk nog niet was. Je moest hem ook onderhouden. Omdat hij bang was dat dit onderhoud een te grote last zou zijn voor de kleine parochie, probeerde hij Loosbroek tot een bedevaartsoord te maken. Dat lukte: de H. Donatus, die beschermt bij onweer, was een populaire heilige in de streek, en een plaats waar hij vereerd kon worden, was dus zeer welkom.

Het verhaal gaat dat op een keer Loosbroek de gunst van de H. Donatus verspeeld leek te hebben: de bliksem sloeg in. Maar het huis bleek juist aan de andere kant van de parochiegrens te staan. En de ballonramp van 1923 dan? In dat jaar werd een bemande luchtballon boven Loosbroek door de bliksem getroffen. Daarbij kwamen de twee inzittenden – Amerikaanse officieren – om. Maar ja, die hoorden evenmin bij de parochie...

Het gebouw is gebleven, maar de pastoors en kapelaans zijn verdwenen. Toch leven er aan hen vast veel herinneringen bij de parochianen van toen. Aan pastoor Ras bijvoorbeeld, die in de jaren vijftig en zestig de heilige missen verzorgde in de Antoniuskerk. Je kunt hieronder je verhalen kwijt. 

Pastoor Ras  

Installatie pastoor P.J.A.M. Ras in Loosbroek, 1954. Hij poseert met vijf akela's aan zijn voeten. Op de achtergrond steekt iemand net een sigaar of sigaret op. Weet iemand nog waar in Loosbroek deze foto werd genomen? (BHIC, 1642-001725, Fotopersbureau Het Zuiden)

 

Reacties (2)

Angelique van der Sangen zei op 6 februari 2017 om 16:03
Het schijnt dat mijn opa piet van der Sangen nog mee geholpen heeft met schilderen in de kerk .Of dat gewoon de muren/deuren waren. Omdat het tekentalent ook in de Familie zit werd ook gezegd dat hij ook afbeeldingen heeft gemaakt Wat er van waar is blijft een raadsel maar alle kinderen en kleinkinderen die handig zijn in tekenen word verteld dat ze dat van Opa Sangen hebben.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 februari 2017 om 19:23
Ik vraag me af of dat nog te achterhalen valt, Angelique. Het is in ieder geval een mooie anekdote binnen de familie, zeker voor degenen met tekentalent ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!