i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Grave
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 21 januari 2015 om 07:55 uur

Na de sluiting van de Beerse Overlaat in 1942 kon in Grave-West voor het eerst worden gebouwd. En precies tussen de nieuwe wijken De Mars en De Zittert in was er ruimte voor een kerk. Architect J. de Reus ontwierp deze Christus Hemelvaartkerk.

Bouwpastoor was J.C. van den Hurk, maar toen hij in 1962 zijn nieuwe kerk in gebruik nam, kon hij niet vermoeden dat hij de enige pastoor zou zijn. In het jaar 2000 mocht hij temidden van zijn parochianen zijn 50-jarig priesterjubileum vieren en één jaar later werd de kerk gesloten.

In 2005 werd het gebouw gesloopt. De plek waar het godshuis stond, is wel naar Van den Hurk genoemd.

De kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans.

Bisschop Bekkers wijdt de kerk, 1964 (foto: Fotostudio Jan Waarma, Collectie BHIC)

Bisschop Bekkers wijdt de kerk, 1964 (foto: Fotostudio Jan Waarma, Collectie BHIC)

Je hebt vast nog veel herinneringen aan ze. Aan pastoor Van den Hurk bijvoorbeeld, hieronder op de foto tijdens een feestelijke gelegenheid. Ken je hem nog? Hieronder kun je een reactie achterlaten.

Pastoor Van den Hurk Drs. C. Verhaak onderscheiden met het ridderschap in de orde van Gregorius de Grote. Pastoor J. v.d. Hurk speldt hem het kruis op de borst, 13 september 1967. (BHIC, GRA0823, Fotostudio Jan Waarma)  
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Maurice Roefs zei op 21 januari 2015 om 20:19 uur

Met waardering dit artikeltje gelezen.

Het is correct dat pastoor Van den Hurk de bouwpastoor van deze kerk is geweest, maar dat hij de enige pastoor van de kerk is geweest moet gecorrigeerd.

Pastoor Van den Hurk is in 1990 met emeritaat gegaan. Gelijktijdig is toen ook pastoor Spitters van de Elisabethkerk met pensioen gegaan.
Beide Graafse pastores werden opgevolgd door pastoor Jacques Janssen (hij wil overigens liever pastor genoemd worden).
Pastor Janssen is pastoor geweest tot 2006, dus ook op het moment in 2001 toen de kerk aan de eredienst werd onttrokken.

Bijzonder is overigens wel pastoor Van den Hurk enkele weken voor de kerksluiting is overleden. En dat zijn nota bene zijn uitvaart de laatste is geweest die vanuit 'zijn kerk' plaatsgevonden heeft.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 29 juni 2011 om 11:41 uur

De Beerse Overlaat