i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Den Dungen
Tags:

De Dungense parochiebibliotheek

vertelde op 24 april 2009 om 08:53 uur

Vijftig of meer jaar geleden was het in Brabantse dorpen heel gewoon: na de hoogmis op zondag even een boek lenen in de parochiebibliotheek. Vrijwel al deze bibliotheken zijn opgegaan in een plaatselijke of regionale Basisbibliotheek. In Den Dungen bestaat de parochiebibliotheek nog steeds, zij het dat ze tegenwoordig onder een stichting valt die losstaat van de parochie.

De bibliotheek in 1976

Pastoor Goulmy en kapelaan Odemaere stonden aan de wieg van de Dungense parochiebibliotheek. Op 15 november 1931 begon de uitleen in de meisjesschool aan de Boschpad, de tegenwoordige Blauwe Scholk.

Die eerste jaren verzorgden juffrouw Jet Goossens en enkele dames van de Vincentiusvereniging de uitleen. Na de oorlog kwam Jets broer Piet het team versterken. Piet Goossens was vanaf augustus 1950 ook belast met de boekhouding en de administratie.

Hij werd toen officieel ‘bibliothecaris’ genoemd. Aanschaf, inschrijving, kaften, de uitleenkaartjes, alles was het werk van meester Goossens. Tot zijn overlijden in 1995 bleef hij betrokken bij de bibliotheek.

Heb je zelf goede herinneringen aan de Dungense bibiliotheek of mooie verhalen daarover? Het BHIC is benieuwd naar je verhaal.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Henk van Gestel, Woudseweg 18, 5275 JK Den Dungen zei op 29 april 2008 om 19:32 uur

Over de Dungense parochiële bibliotheek is veel bekend. Jacq. van Eekelen heeft hieraan een aantal jaren geleden een artikel gewijd in het tijdschrift van de Dungense heemkundevereniging "Op die Dunghen" Het Griensvenneke, jrg. 22 (1997, nr. 4 pag. 64 t/m 72. De titel luidt "Een boekenburcht op het Grinsel".

Onlangs is in voornoemd tijdschrift, jrg. 33 (2008), nr. 1, pag. 4 t/m 8 de kwartierstaat met uitgebreide informatie van Piet Goossens gepubliceerd. Goossens was sinds 1950 onafgebroken de beheerder van de bibliotheek.

Het tijdschrift is o. a. aanwezig in de Dungense parochiële bibliotheek en op de heemzolder van voornoemde vereniging.

Overigens is op de website http://www.uvt.nl/diensten/bibliotheek/
snel na te gaan wat er over Den Dungen in al die jaren allemaal is gepubliceerd.
Ga op de site naar Brabant Collectie en daarna Brabant Databank.

bij de zoekterm Den Dungen invullen.

U krijgt alle publicaties over Den Dungen (circa 640 st.). Als u naar een auteur zoekt klikt u op aanpassen en vult in het tweede veld de auteur in enz.

zie verder ook www.heemkundedendungen.nl

succes

Christian van der Ven bhic zei op 3 mei 2008 om 16:02 uur

Hallo Henk, dat zijn nog eens informatieve reacties waar we wat aan hebben. Bedankt!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: