skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De H. Blasiuskerk in Stuivezand

Jan van Vliet
Jan van Vliet
vertelde op 24 september 2019
bijgewerkt op 30 augustus 2021
De H. Blasiuskerk in Made (buurtschap Stuivezand) werd in 2007, 77 jaar na zijn inwijding, onttrokken aan de eredienst en in 2009 verbouwd tot appartementen. Het was pastoor Petrus Rombouts (1892-1973) die van het bisdom Breda de opdracht kreeg om een nieuwe parochie te stichten.
Petrus Joahnnes Maria Rombouts (1892-1973)

Rombouts koos de Heilige Blasius als patroonheilige voor de parochie en de nieuw te bouwen kerk. Er kwamen destijds in het naburige Oosterhout veel gevallen van difterie en keelaandoeningen voor, kwalen waar Blasius bij uitstek tegen beschermde, naar men geloofde.

Stuivezand? De familie Rombouts wist nauwelijks waar dat dorp lag. Het was een arme buurt bij de gemeente Oosterhout wist men. Geld voor een nieuwe kerk werd met ‘centjes’ bij elkaar gebracht. De vrouwen deden aan juinen pellen en de mannen werkten in de Biesbosch. En omdat het voor de familie Rombouts een hele eer was om een bouwpastoor te hebben, is er door hen ook heel wat geld opgebracht.

Het stichten van deze nieuwe parochie, met bijbehorende jongens- en meisjesschool, is in de twintiger jaren van de vorige eeuw niet zonder slag of stoot gegaan. Jarenlang werd er gebekvecht tussen de gemeente Oosterhout (bisdom Breda) waaronder het gehucht Stuivezand viel en de naburige gemeente Made (bisdom ’s-Hertogenbosch). Men wilde simpelweg niet voor de kosten opdraaien. Ministeriële bemoeienis, aangevoerd door gemeentelijke verkiezingen, effende uiteindelijk het financiële pad.

In november 1929 werd alvast begonnen met het grondwerk.

Men begon daarna snel met de bouw van kerk en pastorie. Het ontwerp van de architecten Oomen werd door de aannemers Leijten en Molle gebouwd voor 107.888,-- guldens.

Eerste steenlegging door neef Gerard Rombouts.

De eerste steen werd op 3 februari 1930 gelegd door de destijds achtjarige Gerard Rombouts, neef van de bouwpastoor. Op de feestdag van de Heilige Blasius, 6 oktober 1930, werd de eerste Blasiuskerk van Nederland geconsacreerd. De scholen werden toegevoegd, later gevolgd door het zusterhuis voor de Zusters Franciscanessen van Etten die het onderwijs op zich namen.

Inwijding van de kerk op 6 oktober 1930.

Groepsfoto voor de pastorie in 1930. V.l.n.r. M. van Gils, hoofdonderwijzer Ant. De Wijs, Th. Van Lange, Bisschop van Breda Mgr. Hopmans, bouwpastoor P. Rombouts, C.A. Klaassen, Seb. Thijssen en J. van Groesen.

In 1930 werd Stuivezand zelfs bedevaartplaats vanwege de heilzame beloften door de Heilige Blasius. Dat verwaterde echter en hield met het emeritaat van Rombouts in 1965 nagenoeg helemaal op. In de hoogtijdagen telde de parochie 4.100 zielen, maar ook voor deze kerk daalde de belangstelling en stegen de kosten.

In 2007 gaat neef Gerard Rombouts nog even met zijn broer Jan op de foto voor het nieuwsblad BN/DeStem, nog voor de sluiting van de kerk. Foto © Jan van Vliet, 2007.

Op 1 oktober 2007 werden de kerkdeuren gesloten. Daags tevoren ging bisschop-coadjutor Hans van den Hende van het bisdom Breda voor om samen met de parochiegemeenschap voor de laatste keer in deze kerk de eucharistie te vieren. Hierna werd de kerk aan de eredienst onttrokken.

Na bijna 77 jaar kwam zo een eind aan de kerkfunctie. Het gebouw bleef gespaard en werd verbouwd tot koopappartementen door de Woningstichting Volksbelang uit Made. Zo bepaalt het gebouw heden ten dage nog steeds het straatbeeld.

De Blasiuskerk rond 1931.

Foto's: Fotoarchief van de Heemkundekring Made en Drimmelen.
Bronnen: Nieuwsblad BN/DeStem, Heemkundekring Made en Drimmelen en de Vijf Heiligen Parochie

Lees ook

Een koster: ‘een man of vrouw met een verheven roeping en soms een klein salaris’

Reacties (5)

José de Jongh zei op 13 juni 2023 om 18:14
Mijn vader Leendert de Jongh was jarenlang koster in deze kerk op heel veel herdenkingsprentjes staat zijn naam denk vanaf het begin tot ongeveer 1950 precieze datum en jaren weet ik niet precies.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 juni 2023 om 08:32
Dag José, wat leuk dat je dat hier laat weten. Vertelde je vader ooit over zijn werk? Had hij een speciale band met deze kerk?
José de Jongh zei op 14 juni 2023 om 17:01
Dag Marilou, mijn vader vertelde ons over zijn tijd als koster. Hij zorgde voor de bidprentjes en voorbereiden van de missen. Ook de bouw van dichtbij meegemaakt. Ik heb ook nog een oude foto van de kerk tussen 1930 en 1934 genomen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 juni 2023 om 12:31
Bedankt voor je snelle reactie, José! Zouden we die oude foto hier mogen delen? Als je die stuurt naar insturen@bhic.nl ovv Blasiuskerk, dan plaatsen we die hier graag bij!

Alvast veel dank.
José de Jongh zei op 15 juni 2023 om 14:27
Hallo Marilou, foto kaart van de kerk gestuurd. M.v.g. José de Jongh

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen