skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Het ‘Witte Kerkje’ van Terheijden en de eeuwen die daaraan vooraf gingen

Jan van Vliet
Jan van Vliet
vertelde op 11 september 2019
bijgewerkt op 12 september 2019
Het ‘Witte Kerkje’ aan de Hoofdstraat in Terheijden van de Protestantse Gemeente Terheijden en Wagenberg bestaat al meer dan tweehonderd jaar (sinds 1809). Het is niet het eerste protestantse kerkgebouw, dat in Terheijden werd gesticht. Dat kwam in 1614 tot stand na een gift van vijftig gulden door het stadsbestuur van Breda.
Foto: © Jan van Vliet

“Vermoedelijk heeft het in de Dorpsstraat (thans Raadhuisstraat) gestaan op de plek van het huidige Notariskantoor Terheijden,” aldus auteur Cees Blom in zijn boekje over de protestantse kerk. Met het einde van de Tachtigjarige Oorlog in 1648 werd de openbare uitoefening van de katholieke eredienst verboden en de kerkgebouwen overgedragen aan de protestanten. De kerk van de H. Antonius Abt in Terheijden kwam daardoor in handen van de Gereformeerde Gemeente van Terheijden.

Na de inval van de Franse troepen in 1795 werd deze kerk teruggegeven aan de katholieke en grootste geloofsgemeenschap van Terheijden. De Gereformeerde Gemeente nam noodgedwongen haar intrek in een herenhuis aan de toenmalige Dorpsstraat.

Een ‘bouwvallig huis’ zo schreef men aan koning Lodewijk Napoleon (1808-1810) die aan het roer stond van het inmiddels gestichte Koninkrijk Holland. Deze Koning van Holland maakte in 1809 een inspectiereis door de departementen Brabant en Zeeland en deelde links en rechts stadsrechten uit.

Op 27 april 1809 deed hij Terheijden aan. De Koning trok zich bij die ontmoeting het lot aan van de kerkgebouwloze protestanten en schonk hen ‘rentegevende papieren’ met een waarde van zevenduizend Hollandse guldens waarvan een zogenaamd Lodewijkskerkje aan de Hoofdstraat werd gebouwd. Dat is het als ‘Witte Kerkje’ in de volksmond bekend geworden gebouw, dat tot op de dag van vandaag in gebruik is bij de Protestantse Gemeente Terheijden en Wagenberg.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werd de ernstige oorlogschade hersteld en in latere jaren werden verschillende restauraties uitgevoerd. Sinds 1970 staat het kerkgebouw op de lijst van Rijksmonumenten. Tijdens verschillende van deze werkzaamheden aan de kerk werd een grafkeldertje ontdekt en meerdere graven onder de kerkbanken. De aangetroffen botten en schedels zijn herbegraven op de protestantse begraafplaats in Terheijden. De identiteit van deze menselijke restanten is nimmer vastgesteld.

Door de jaren heen heeft de Protestantse Gemeente 33 predikanten gekend. De huidige en 34ste dominee Bert Fockens is sedert 1995 werkzaam in de gemeente. In het jubileumjaar 2009 werd de intocht van Lodewijk Napoleon nagespeeld door de napoleontische vereniging Het Salet. “Hij komt die dag samen met zijn vrouw Hortense, ministers, lijfwachten, hofhouding, gegoede burgers en een peloton van Le Grenadiers Hollandais,” aldus de jubileumcommissie destijds.

Foto: © Jan van Vliet, 26 april 2009

Tegenwoordig biedt het kerkgebouw naast de wekelijke zondagsdiensten al tientallen jaren onderdak aan de befaamde maandelijkse theeconcerten en geldt het sinds de gemeentelijke herindeling als trouwlocatie. De afgelopen jaren werd het gebouw ingrijpend verbouwd en uitgebreid. Het doet tegenwoordig ook dienst als een bijzondere locatie voor een trouwerij, een receptie, een uitvaart, een reünie, concerten, enz. tot een jaarlijkse rommelmarkt toe. Het beheer berust bij een exploitatiestichting.

Bronnen:
Nieuwsblad BNDeStem
Cees Blom, “De kerk en de Protestantse Gemeente van Terheijden en Wagenberg”. In: De Vlasselt : Geschiedenis van de gemeente Terheijden, jrg. 27 (2004), p. 1-100.
Stichting Exploitatie Witte Kerkje

Reacties (9)

Jan van Vliet
Jan van Vliet zei op 12 november 2019 om 12:02
Via Brabants Erfgoed thema Het Rijke Roomse leven kwam ik tegen:
'Frank Lammers leert in Terheijden wat Lodewijk Napoleon als eerste Nederlandse koning heeft betekend voor Brabant. Ook doet Frank de reis per koets die Lodewijk door Brabant maakte nog eens dunnetjes over. "
Het filmpje daarover staat op:
https://youtu.be/PFUEJ52aqYI
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 november 2019 om 09:52
Ah, dat is een mooie aanvulling op deze plek, Jan! Bedankt voor deze verwijzing.
Piet Bruijns zei op 7 december 2020 om 22:11
Ook de akoestiek van het kerkje is heel bijzonder. Ik herinner me nog heel goed een concert wat we in het kerkje gaven met het strijkersensemble “Archi Amici” uit Breda o.l.v. Carlo Nabbe. waar we het celloconcert van Carl Nielsen speelden met als soliste Monique Heidema. De intieme sfeer voelde al vanaf het begin aan als een warme deken en ik denk er nog steeds met veel genoegen aan terug.
Met vriendelijke groet
Piet Bruijns
Oudenbosch
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 december 2020 om 08:03
Bedankt voor je berichtje, Piet, wat fijn dat je daar zulke mooie herinneringen aan hebt. Weet je nog in welk jaar dat (ongeveer) moet zijn geweest?
Jan van Vliet
Jan van Vliet zei op 8 december 2020 om 08:57
Beste Piet,
Klopt! Ben regelmatig getuige van de befaamde concerten in Witte Kerkje van Terheijden.
De agenda voor 2021 is al te vinden op :
https://www.wittekerkjeterheijden.nl/agenda
Vriendelijke groet,
Jan van Vliet
Piet Bruijns zei op 8 december 2020 om 10:50
Precies weet ik het niet meer Marilou. Het moet zo rond 1995 geweest zijn, maar de herinnering aan dat concert staat me nog helder bij.
Overigens, bijna ieder Protestantse kerk had een uitstekende akoestiek. Doordat ze niet zo groot en galmend zijn geven ze al bij binnenkomst een sfeer van intimiteit en warmte.
Altijd een feest geweest om daarin te spelen met een strijkkwartet of andere kleine bezettingen.
mvg.
Piet Bruijns
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 december 2020 om 09:45
Dat kan ik me voorstellen, Piet. Mooi omschreven, dank voor je reactie.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 april 2022 om 14:45
Mooie aanvulling, Jan, bedankt voor dit linkje!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen