skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

De Sint-Jan Geboortekerk in Vlijmen

De oudste sporen van het christendom in Vlijmen gaan terug tot de dertiende eeuw. Toen werd er een stenen kerkje gebouwd, maar het is goed mogelijk dat er daarvóór al lang een houten kerk stond. De parochie bestond zeker in 1285, want in dat jaar werd ze overgedragen aan de norbertijnen van Berne. Tot 1994 zouden norbertijnen pastoor zijn in Vlijmen.

Al in 1610 kwam de kerkruïne in protestantse handen. Na 1795 verzetten de protestanten in Vlijmen zich hevig tegen teruggave van de kerk aan de katholieken. Die bouwden daarom een nieuwe kerk op de plaats waar tot dan toe een schuurkerk had gestaan. Toen deze al snel te klein bleek te zijn, duurde het tot 1865 voordat er opnieuw sprake was van nieuwbouw. Er waren wel extra-inkomsten, want de nieuwe kerk werd tevens een bedevaartsoord ter ere van de H. Donatus, die beschermt tegen brand en blikseminslag.

Tegen bommen en raketten stond de heilige echter machteloos. Tijdens de bevrijding in november 1944 liep het gebouw zware schade op. De V1 die in februari 1945 bij de kerk neerstortte, maakte het allemaal nog erger.

Desondanks werd de kerk hersteld. Volgens de parochianen van Vlijmen was het een bijzonder gebouw dat op de lijst van rijksmonumenten thuis hoorde. Helaas zat de neogotiek toen nog in het verdomhoekje. Ook het bisdom zag de monumentale waarde van het gebouw nog niet en adviseerde het te slopen, omdat aanpassing aan de moderne liturgie teveel geld zou kosten.

Verwoeste pastorie en kerktoren (BHIC, collectie Abdij van Berne)

Verwoeste pastorie. Op de achtergrond de resten van de kerktoren (foto: BHIC, Collectie Abdij van Berne 1695-008865)

Foto: BHIC / F. van de Pol, 2013

Foto: BHIC / F. van de Pol, 2013

Daartegen kwam de gemeente Vlijmen in het geweer, die het markante gebouw niet kwijt wilde. Er volgden moeizame onderhandelingen. Het werd er allemaal niet gemakkelijker op, toen bleek dat de subsidieloketten gesloten waren. Rond 1980 was het verval van het gebouw zo ver gevorderd dat er iets moest gebeuren: het hoognodige restauratiewerk werd door vrijwilligers uitgevoerd. In zeven jaar tijd slaagden zij erin de kerk van binnen en van buiten helemaal te vernieuwen!

 

[Naar aanleiding van de reactie van Bart Beaard (25 mei 2017) is de foto van de verwoeste kerk aangepast. De oude foto bleek een andere kerk te zijn. 29-05-2017. Red.]

 

De kerk moest natuurlijk ook worden bemand. Maar wat weet jij eigenlijk nog van mijnheer pastoor en zijn kapelaans? Hoe waren deze mannen Gods in de omgang? Denk aan pastoor Joannes Heesakkers, een norbertijn van de Abdij van Berne te Heeswijk met de kloosternaam Servatius.

Op de foto hieronder zien we hoe hij de nieuwe gymzaal van de Aloysiusschool plechtig inzegent - slechts een van de vele taken behorend bij het pastoraal ambt. Pater Heesakkers kwam in 1948 naar de parochie en werd in de jaren vijftig ondersteund door zijn ordegenoten G.H. Hendriks en H. van den Berg. 

In de jaren zestig kreeg pater Victor van Sinnen als pastoor de leiding over de parochie. Hem zien we helemaal onderaan op de foto, vermoedelijk tijdens de bisschopswijding van mgr. Ignatius Dubbelman in de jaren '50.

Pater Heesakkers, pastoor te VlijmenPastoor Heesakkers en (derde van links) kapelaan Hendriks. (Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-1a25279)
Pastoor Victor Sinnen Pater Victor van Sinnen (rechts), jaren '50. (Foto: BHIC, collectie Abdij van Berne, id.nr. 1695-004356)
Pastoors Vlijmen:  
Reynoldus, pastoor van Vlijmen 1354
heer Jan den Vriese, pastoor van Vlimen 1414
Aernt Yewin Hackenzn. van Outhuesden, pastoor van Engelen en Vlijmen. 1460

 

Reacties (5)

Bart Beaard zei op 25 mei 2017 om 23:19
De foto van de verwoeste kerk is een kerk maar niet van Vlijmen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 26 mei 2017 om 19:07
Bedankt voor je reactie Bart, dat ga ik meteen even navragen bij mijn collega Frans van de Pol, die de foto in 2013 gemaakt heeft.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 29 mei 2017 om 11:16
Mijn fout: het gaat hier dus niet om de foto van Frans van de Pol van 2013, maar de foto die erboven staat. Volgens Bart is het zeker niet Vlijmen, Drunen en Nieuwkuijk, maar welke plaats is het dan wel? We gaan het zelf ook proberen na te zoeken in onze fotocollectie, maar als iemand ons hiermee zou kunnen helpen?
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 29 mei 2017 om 14:03
Beste Bart, hartelijk dank voor je correctie. Eén cijfertje verschil in het fotonummer en in plaats van de kerk van Vlijmen staat er zomaar die van Berlicum! Maar nu staat de juiste kerk erbij, zij het dan vooral de pastorie.
Met vriendelijke groet
Jan Lange zei op 1 april 2020 om 11:59
Pastoors Vlijmen:
1354 Reynoldus, pastoor van Vlijmen.
1414 heer Jan den Vriese, pastoor van Vlimen.
1460 Aernt Yewin Hackenzn. van Outhuesden, pastoor van Engelen en Vlijmen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!