skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

De vlag wordt gehesen!

Het klooster in Oijen staat er al meer dan honderd jaar. Op de foto zien we een feestelijk moment waarbij genodigden aanwezig zijn en enkele kinderen hun trompetten laten schallen. Het is de heropening van het gebouw na een grootscheepse verbouwing.

Wethouder Lex van Loon mag de officiële heropening verrichten. Het is een poos geleden, maar we zijn benieuwd bij wie deze foto nog herinneringen oproept.

Kun jij je deze dag nog heugen? Weet je of er nog meer op het programma stond tijdens de heropening? Of doet de foto je aan een ander stukje geschiedenis denken?

Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal. Deel je kennis! 

Reacties (1)

Lex van Loon (telefonische reactie) zei op 12 augustus 2015 om 16:42
Het was gedeputeerde H. Einmahl die deze openingshandeling zo rond 1978 of 1979 verrichtte, samen met de oudste bewoner van het bejaardenhuis. Zelf sta ik een beetje eenzaam op de vlakte, wat verder naar rechts op de foto. Ik mocht erbij zijn met twee petten op: als voorzitter van het stichtingsbestuur van het bejaardenhuis en als wethouder van Lith. Burgemeester Van den Heuvel en de tweede wethouder, Ad Toebast, staan op de achtergrond, naast de dame die een soort bontjas lijkt te dragen. Met zijn drieën vormden we een jong college; de gemiddelde leeftijd in de gemeenteraad lag veel hoger!
Tussen de vlaggenmast en de twee verpleegsters in het wit staat de directrice van het bejaardenhuis, zuster Mansueta. Met nog drie andere zusters vormden zij de laatste religieuzen die nog in het bejaardenhuis werkzaam waren. Ze is gebleven, totdat de zorg werd overgenomen door wat nu Brabant Zorg is geworden.
Het behoud van het bejaardenhuis voor Oijen had heel wat voeten in de aarde. Het beleid van de (provinciale) Commissie Bejaardenoorden, maar ook van de gemeente Lith was gericht op het concentreren van de bejaardenhuizen in de grote kernen. In Lith dus. Maar in 1978 hadden de kandidaten uit Oijen voor het eerst als gezamenlijke Lijst Oijen meegedaan aan de verkiezingen... en waren meteen de grootste fractie in de gemeenteraad. Dat gaf armslag voor de strijd om het behoud van het bejaardenhuis, dat veel mensen in Oijen werk bezorgde. Niet in het minst de jongeren. Een jonge architect uit Sint-Oedenrode, Sleenhof, wist met creatieve oplossingen de kosten van het plan zeer laag te houden. En dat, ver voordat dit vaker voorkwam, op basis van No cure no pay. Gedeputeerde Einmahl, de eerste PvdA-er met bejaardenzorg in zijn portefeuille, was bereid het te proberen. En het werd een success. Zelfs de Commissie Bejaardenoorden was verbaasd over de geslaagde verbouwing tegen lage kosten. Het leidde tot een herziening van het beleid van de commissie!
Maar intussen is het bejaardenhuis alsnog gesloten. Het gebouw, met zijn grote tuin, vormt samen met de school het hart van het dorp. Gelukkig is het de bedoeling, dat hier een dorpshart blijft.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen