i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Uden
Tags:

Drogisterijtje

vertelde op 22 maart 2012 om 16:54 uur

In december 2011 kwam van rijkswege het groene licht voor meer nieuwbouwwoningen in Volkel. Dat was jarenlang niet toegestaan in verband met de nabijheid van het militaire vliegveld. Goed dat deze bouwstop is beëindigd, want een dorp waar weinig of geen nieuwbouw verrijst, is voor jongeren niet meer aantrekkelijk.

En dan verdwijnt ook de middenstand. Gelukkig heeft Volkel nog steeds eigen winkels en hoef je niet voor alles naar Uden.

Maar in de jaren 1950 kende het dorp een veelvoud van het huidige aantal winkels. Sommige waren wel heel klein, zoals deze drogisterij aan de Rudigerstraat. Wie herkent dit winkeltje en weet iets van de drogist en zijn gezin?

Wanneer is het winkeltje gestopt? We hopen op veel reacties van de echte Volkel-kenners!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

NN (uitgebreide brief, maar naam vergeten!) zei op 10 april 2012 om 17:47 uur

Het lijkt een heel oud huis, maar de voorgeschiedenis (bouwjaar) ken ik niet. Van de bewoners weet ik meer.

Omstreeks 1930-1935 werd het winkeltje bewoond door de oude Jan Hurkmans. Hij was geboortig van Veghel (1872), waar ze 'n schildersbedrijf hadden. Jan trouwde met Petronella M. Verkuijlen, geboren in Uden (1896); daar hadden ze 'n cafe. Jan en Petronella kregen 5 dochters (Trees, Bertha, Jo, Gerda en ?) en 2 zonen (Jan en Lambert), die allebei schilder waren. Zoon Jan is in 1922 in Veghel geboren, dus zijn ze later in Volkel komen wonen. Het kan best zijn dat de andere kinderen ook nog in Veghel zijn geboren.
Aan de winkel vast was een cafe. De oude Jan was een grappige man met op latere leeftijd een witte snor en witte haren die graag een borreltje dronk; vandaar misschien het cafe. Zijn vrouw overleefde hem en verhuisde naar het bejaardentehuis in Uden.

De jonge Jan trouwde in 1952 met Tiny de Mol uit Mariaheide, waar ze thuis ook een cafe hadden. Zij namen het cafe in Volkel over en woonden erachter. Zij kregen 2 kinderen: Wilma (1953) en Johan (1957).
De jonge Jan stierf in 1965 op 43-jarige leeftijd. Zijn weduwe Tiny nam de winkel over en ging erachter wonen. Later verkocht zij beide zaken aan ?? en liet ze aan het Schakelplein een nieuwe winkel met bovenwoning bouwen. Daar woont ze nu nog met zoon Johan.

In het cafe van de nieuwe eigenaar is nog brand geweest.
En tot slot nog iets: het op de foto zichtbare gebouw achter de winkel hoorde daar niet bij; was eigendom van buren.

Henk Buijks bhic zei op 10 april 2012 om 20:10 uur

Dank voor deze anonieme reactie die ons per brief bereikte. We plaatsen hem toch, omdat het overduidelijk is dat de afzender vergat zijn of haar naam eronder te zetten.
We weten nu in elk geval meer over de eigenaars van het winkeltje, al gaat het meestal over hun horeca-activiteiten, die misschien zeker zo belangrijk waren. Maar er komt vast meer los wanneer de mensen in Volkel het verhaal over de oude en de jonge Jan lezen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: