skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Christian van der Ven
Christian van der Ven Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Christian van der Ven
Christian van der Ven Bhic

Frietkot

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 19 juli 2013
bijgewerkt op 25 september 2018
Volgens onze gegevens was dit “een houten huisje van Van de Ven” en stond het langs de rijksweg bij Nuland. Dankzij de fietsenrekken met reclames voor bier en frisdrank komen we meer te weten: dit zou weleens een authentiek frietkot kunnen zijn.

Dus de plek bij uitstek waar je op zwoele zomeravonden nog even met je brommer naar toe scheurde voor ’n zak friet en ’n ijskoude cola.

Een “place to be” voor de jeugd van toen, in de tijd dat de bezoekjes aan de kapper begonnen af te nemen.

In Nuland, Geffen en Vinkel wonen vast “oudere jongeren” bij wie het nu begint te kriebelen. Laat ons delen in jullie herinneringen aan deze plek, via onderstaande reageerlink (of telefonisch als je dat beter uitkomt).

We zijn benieuwd!

Reacties (17)

Jacqueline Willemsen zei op 19 juli 2013 om 14:02
Stond dit frietkot niet in Heesch aan het begin van de Vinkelsestraat schuin tegenover Nol den Bekker?
Jan van der biezen zei op 21 juli 2013 om 18:01
Was dit niet het frietkot van Bart Bosch/Bos, gelegen aan de zijstraat van de Dorpstraat en tegenover de kleuterschool (begin jaren 60) in Nuland? veel later bouwde hij een huis met frietzaak aan de Korte Kerkstraat.
Lange tijd de enige frietzaak van Nuland.
Ik aarzel wel over de kleur van het kot. verder herinner ik me de bossages erachter me niet op deze manier.
Iemand anders?
Met vriendelijke groet
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 22 juli 2013 om 09:54
@Jan en @Jacqueline, dit wordt interessant. De foto is afkomstig van Fotopersbureau Het Zuiden in Den Bosch en werd volgens hun gegevens gemaakt in Nuland. Maar 'n fout zit soms in 'n klein hoekje. Dus wie heeft er gelijk?
Jacqueline Willemsen zei op 22 juli 2013 om 12:00
Vanmorgen heb ik mijn zusje gevraagd om ook te kijken. Ik denk nl dat het in Heesch is, en in het huis wat in de bosjes staat, daar woonde Ans Ploegmakers. Er liep een zandpad, de Boogstraat die aan de andere kant uitkwam op de Deken van de Cammemweg, tegen het Grolder aan. Hierlangs stonden heel veel braamstruiken, waar we in de zomer emmers mee vol plukten. Heel af en toe jam gemaakt, want de emmer was leeg voor we thuis waren.
Van de Ven was ergens begin jaren 60 begonnen met een paar friettenten, zo'n zelfde heeft ook jaren op het Kruispunt (Stationsplein)gestaan en nog een in de Pastoor Boelenstraat. Hij begon in de juiste tijd met iets nieuws en volgens mij is hij er schathemeltjerijk mee geworden want als je zin had in een frietje was je 9 van de 10 keer zijn klant.
Ondanks dat de frietjes 0,25 ct kostten ben er heel af en toe binnen geweest; mijn moeder maakte thuis gebakken aardappels. met doperwten, appelmoes en heel af en toe een gehaktbal was het mijn lievelingsmaal.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 22 juli 2013 om 14:01
Dat is een heel overtuigend verhaal, @Jacqueline, temeer daar je de naam Van de Ven noemt die ook voorkomt in het oorspronkelijke fotobijschrift. Ook wat je vertelt over het huis in de bosjes, lijkt me plausibel. Hartelijk dank! Ik denk dat nu Nuland aan zet is....
Desy van Sinderen zei op 22 juli 2013 om 14:06
Dit frietkot stond tegenover Nol de Bekker in Heesch. Links van het frietkot was de Kromstraat, en aan de rechterkant was een zandpad, genaamd Meerweg. De boerderij achter het frietkot was van de familie Ploegmakers. Ans was toendertijd mijn vriendin, waar ik vaak ging spelen in het kippenhok.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 22 juli 2013 om 15:31
Ik denk, @Desy, dat Nuland in 1966 minstens 1 frietkot minder telde. Of zouden ze in Nuland met sterker argumenten komen?
Mevr. Van Lieshout-v.d.Ven, Oss (telefonisch) zei op 24 juli 2013 om 14:44
Toen ik vandaag de foto van het frietkot in De Sleutel zag, moest ik wel reageren, want de plaatsnaam is fout. Dit frietkot stond echt niet in Nuland, maar in Heesch, vooraan in de Vinkelsestraat, schuin tegenover het café van Nol d'n Bekker. Ik kan het weten, want mijn broer was de exploitant! Op dezelfde plek staat nu trouwens een stenen snackbar.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 24 juli 2013 om 14:46
@Mevrouw Van Lieshout, u maakte echt aan alle twijfels een einde! We gaan deze foto & forumbijdragen verplaatsen naar onze lokale pagina Heesch.
Mevrouw Van Rossum (telefonisch) zei op 25 juli 2013 om 10:12
Toen ik de foto in De Sleutel zag, wist ik het vrijwel zeker: dit is het frietkot dat ik 60 jaar geleden kende in de Rogstraat te Herpen. De friet kostte er een kwartje en je kon binnen staan. Je ging langs een zijdeur naar binnen. Eigenaar was Frans van Hooft.

Het frietkot stond zoals gezegd aan de Rogstraat, ongeveer waar nu het wokrestaurant is. Tijdens de oorlogsjaren is daar een V-1 neergekomen en op de daardoor ontstane open plek kwam een noodcafé. De vrouw van de eigenaar daarvan runde de friettent.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 25 juli 2013 om 10:13
Bedankt, @mevrouw Van Rossum! We zijn hier wel benieuwd of u bijval krijgt...
Hr Van Venrooij, Geffen (telefonisch) zei op 25 juli 2013 om 13:43
Bij het zien van de foto in De Sleutel zag ik, als oud-inwoner van Nuland, meteen dat dit de friettent van Bert Bosch (uit Oss) was. Die stond niet langs de Rijksweg, maar in de Kloosterstraat te Nuland, mogelijk al vanaf 1961. Ik kwam er vaak!

De boerderij op de achtergrond was van
Korsten en die stond aan de Dorpsstraat.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 25 juli 2013 om 13:47
En zo, meneer Van Venrooij, zijn we weer terug bij de reactie van Jan v.d.Biezen, die dezelfde exploitant noemde, al was het dan met een vraagteken.
Zou deze friettent dan toch in Nuland hebben gestaan? Het is natuurlijk mogelijk dat dit soort frietkotten indertijd als bouwpakket is geleverd, zodat er op meerdere plekken identieke frietkotten zijn neergezet.
Jan van der Biezen zei op 26 juli 2013 om 13:06
En toch blijf ik twijfelen aan Nuland. De friettent van Bart Bos stond met de deuropening naar de weg, het lijkt alsof de afgebeelde friettent een weg links op de foto heeft of daar naar toe leidt?
de friettent in Nuland stond in mijn herinnering vlak tegen de Kloosterstraat aan...
blijf benieuwd!
Groet
M. v.d. Ven, Heesch (e-mail) zei op 29 juli 2013 om 10:11
Bij deze wil ik reageren op de foto van het frietkot. Ik ben M.v.d.Ven uit Heesch, en ben nog steeds de eigenaar.

Het frietkot is geplaatst in 1965 ter vervanging van een frietkot waarmee ik in 1962 begon. Het frietkot van de foto is in 1983 vervangen door de cafetaria die er thans staat. Deze wordt beheerd door Erik en Clay.

De boerderij die erachter staat, was van Ploegmakers. Deze heb ik in 1973 aangekocht. In 1985 werd het pand vernield door de storm. Er staat nu een nieuwe loods.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 29 juli 2013 om 10:16
@Meneer v.d. Ven, met uw reactie zijn alle vraagtekens van tafel geveegd: het kot stond in Heesch, vooraan in de Vinkelsestraat. Bedankt!

@Jacqueline, @Desy en @mevr. Van Lieshout- vd Ven, jullie hadden het bij het rechte eind - aan jullie geheugens mankeert niets!
Hans Smits zei op 11 januari 2016 om 22:20
Nou Jan vd Biezen, ff uit je droom helpen, het is niet het frietkot van Bert Bosch, dat grensde immers aan onze achtertuin, Kerkstraat 22 a. Het kot lijkt er op maar de omgeving is te ruim. P.s. Jij bent toch Jan "van de schilder" tegenover Sommers?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen