skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Goed gebeurd!

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 6 december 2008
bijgewerkt op 18 november 2013
Vee- en warenmarkt in Veghel in de jaren ’30. Van alle kanten stromen ze toe: de inwoners van Veghel en omliggende dorpen, maar ook de boeren uit de Meierij. Die zijn er meestal het vroegst bij, dus tegen de tijd dat de fotograaf actief wordt, hebben zij hun centen al gebeurd of een goede aankoop gedaan.

Markt in Veghel, c. 1930Nu dus even bijpraten met bekenden, en daarna de kroeg in voor een borreltje.

Op deze foto zien we boeren op klompen en ‘burgers’ met schoenen. Bij de boeren staan ook twee personen met schoenen, maar aan de overjas te zien lijken zij toch minder ‘boers’.

Waar in Veghel zou deze foto genomen zijn? Herken je misschien iemand? Heb je als kind ooit de Veghelse markt bezocht en gekeken naar het handjeklap op de veemarkt? Of ging je zelf met vader mee om beesten te kopen of verkopen?

Wij van het BHIC zijn benieuwd naar je reacties.

Reacties (2)

Rolf Vonk zei op 8 december 2008 om 10:17
De foto is gemaakt op het marktplein van Veghel, mogelijk op één van de vierjaarlijkse goederenmarkten. Wekelijks was er in Veghel overigens kalvermarkt op donderdag. Deze markt werd eveneens 'Stoalmert' genoemd, naar de op stalen aangeboden kledingstoffen die er verhandeld werden. De markten van Veghel trokken vooral veel boeren uit de omringende dorpen van de Meierij, waarvoor Veghel als regionaal centrum diende. Bezoekers kwamen veelal per tram vanuit alle richtingen. Hierbij ging het niet zozeer om de kalverhandel, als ook om de boterhandel, waarvoor er in het raadhuis een boterwaag was.
Rechts op de achtergrond van de foto is een deel van het raadhuis te zien. Er zijn op deze site meerdere foto's uit dezelfde serie te zien. Zij laten een prachtig stukje Veghel uit de jaren '30 zien. Dit Veghel geeft namenlijk een schitterend beeld van de veranderende sociale verhoudingen binnen Veghel. Van Veghel is namenlijk bekend, dat zij reeds rond 1930 een zeer grote zelfbewuste middenstand kende (mogelijk komt hier het 'stadse' beeld van Veghel vandaan). De Veghelse middenstand droeg op zondag en op de markten rond 1920 al geen poffer of klompen meer (in tegenstelling tot standsgenoten in omringende dorpen). In Veghel was het pofferdragen rond die tijd vooral voorbehouden aan vrouwen uit de boeren- of arbeidersstand. Op de marktfoto's is dus absoluut vanalles af te lezen aan de kledingstijl!
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 8 december 2008 om 11:14
Rolf, hartelijk dank voor al je informatie. Die is zoals gewoonlijk weer zeer 'to the point'!
De komende maanden zullen er zeker nog foto's uit de jaren '30-serie worden gepubliceerd in deze rubriek. Wij genieten er zelf ook van.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.