i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Beek en Donk
Periode: 1921 - nu
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 14 juli 2016 om 16:19 uur

Pastoor Thijssen van de H. Michaëlparochie in Beek en Donk vond de Waterstaatskerk uit 1835 niet mooi. Al in 1921 streefde hij naar een mooi nieuw kerkgebouw, maar het duurde tot 1933 voordat de bisschop het ontwerp van architect H.W. Valk goedkeurde.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014Honderd jaar na de ingebruikname van de Waterstaatskerk werd de nieuwe Michaëlkerk ingezegend door Mgr. Diepen. Helaas maakte pastoor Thijssen dat niet meer mee; hij overleed in 1934. De bouwkosten van bijna 125.000 gulden werden betaald uit leningen en uit eigen reserves. Die laatste waren flink aangevuld door de verkoop van het Liefdegesticht aan het Heuvelplein.

De kerk, in de stijl van de Delftse School, is een van de toonaangevende ontwerpen van architect Valk. Het aanzicht van het gebouw wordt in sterke mate bepaald door de daken die tot laag doorlopen, met aan alle zijden van de kerk portalen, kapellen en nevenruimten.

Madonnabeeld in de kerk (foto: BHIC / F. v.d. Pol, 2014)Tot het interieur behoort een aantal oude stukken, zoals een 18e eeuwse biechtstoel, kruiswegstaties en een orgel uit de vroege 19e eeuw en houten beelden uit de 15e tot en met 19e eeuw.

Sinds de parochiële herindeling in 2015 hoort de kerk bij de Zalige Pater Eustachius van Lieshout Parochie, die de gehele gemeente Laarbeek omvat.

Tot zover “de stenen”. De bezieling moet natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans. Denk aan pastoor P.A.C.M. van Riel, geboren in 1889. Hij bestierde de parochie voor lange tijd. Hij was in de jaren dertig naar de Michaëlkerk gekomen en was daar midden jaren vijftig nog steeds te vinden. Er zullen dus genoeg herinneringen aan hem zijn. Of aan pastoor A.H. van den Heuvel, die in 1963 de parochie onder zijn hoede kreeg? Hieronder staat hij op de foto o.a. met zijn broer, die pastoor was in Gemert, en met hun moeder. Herken je hen en de andere aanwezigen nog?

Over deze en andere priesters van de Michaëlkerk weet jij vast nog een verhaal of twee te vertellen. Deel ze met ons, door hieronder een reactie achter te laten. We zijn benieuwd!

Pastoor Van den Heuvel  

Pastoor A. van den Heuvel van Beek en Donk (helemaal rechts) tijdens het 25-jarig priesterjubileum van zijn broer, pastoor J. van den Heuvel van de St. Jan Onthoofding in Gemert, op 14 juni 1955. V.l.n.r. pater Reijnen, J.v.d.Heuvel, Sjef van Hout, mevr. v.d. Heuvel moeder van de pastoors, A. v.d. Heuvel. (Foto: © Heemkundekring "De Kommanderij Gemert", id.nr. hkk00361)

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 13 juli 2016 om 07:58 uur

Sint Jozefgesticht in Beek en Donk