i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Lierop
Periode: 1910 - 1989
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 10 september 2012 om 11:31 uur

De Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid van Steyl hadden al verschillende kloosters in Noord-Limburg gesticht toen ze 27 oktober 1910 in Lierop een liefdegesticht begonnen met een lagere meisjesschool, een kleuterschool en een bejaardenhuis.

De ambitieuze pastoor Offermans had om zusters gevraagd en een aanzienlijk bedrag uit zijn privévermogen voor de bouw van het zusterhuis beschikbaar gesteld. Zijn hoofddoel was echter een huishoudschool met internaat voor meisjes uit de boerenstand. Zo kreeg het Henricusgesticht, genoemd naar de vader van de pastoor, in 1911 een Rijkslandbouwhuishoudschool, de eerste in het land.

 Het Henricusgesticht (bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant)
Het Henricusgesticht. Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant

Klooster en school waren ontworpen door architect W. van Aalst uit ’s-Hertogenbosch. In 1913 was de kapel gereed.

In 1936 nam de NCB het bestuur van de school over. Er werd in 1950 een nieuwe huishoudschool bijgebouwd. Achter in de tuin stond het forse complex van de landbouwhuishoudschool, met bijgebouwen en proeftuinen.

De zusters vertrokken in 1964 toen een noodzakelijk geachte verbouwing van het internaat niet werd uitgevoerd. Andere plannen van de congregatie werden gedwarsboomd en ze kon het niet eens worden met het kerkbestuur over de aankoop van het klooster.

De NCB zorgde voor een fusie met de vglo-school uit Someren, waar de landbouwhuishoudschool werd voorgezet. Het Sint Henricusgesticht is in 1973 aangepast voor bejaarden en in 1989 afgebroken voor bejaardenhuis Henricushof.

Het bakstenen klooster had twee bouwlagen. Op een sokkel in een nis in de topgevel stond een heiligenbeeld. Links lag een eenlaagse uitbouw. Wat terugliggend bevond zich het internaat. De neogotische kloosterkapel lag in de rechtervleugel, met het koor aan de straatzijde. 

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Toos de Bont-Heijmans zei op 13 april 2019 om 12:41 uur

In 1962 en 1963 verbleef ik in dit internaat. Als jong meisje van 12 was het een hele gebeurtenis om in een internaat te leven. In tegenstelling tot mijn oudste zus die in al eerder in dit internaat verbleef en om de 3 maanden naar huis mocht, mocht ik elke maand een keer naar huis. Het laatste jaar zelfs 1x in de 14 dagen. Het was een mooie tijd. De meeste nonnen waren vriendelijk. Zuster Engelhardis was destijds directrice en een aardige, maar strenge vrouw. Een anekdote uit die tijd: we moesten elke morgen een klusje doen. Dat wisselde elke week. Eens moest ik appels sorteren in de kelder. Daar zag ik 2 tonnen staan en was nieuwsgierig wat er in zat. Zuurkool dus met haren en al!! 's Avonds kregen we zuurkoolstamppot bij het eten. Ik gaf dit aan een tafelgenootje, maar dit werd gezien door de bewakende zuster. Ik kreeg de zuurkool terug op mijn bord. Toen moffelde ik het weg in mijn zakdoek, maar ook dat werd gezien. Dus moest ik in de schoolpauze aan de lange boerderijtafel zitten en werd ik gedwongen de zuurkool op te eten. Nu vindt ik zuurkool heerlijk, maar toen....bah.

Rini de Groot. zei op 13 april 2019 om 14:39 uur

Toos, bedankt voor de eerste reactie van het verhaal uit 2012, pas na een eerste reactie komt dat echt op de 'voorgrond'. En daarbij de 'Praat mee' site al maanden stil ligt.
Een pracht verhaal dat Lierop, dat kleine dorp met zijn Prachtig kerkgebouw al zo vroeg een Rijkslandbouwhuishoudschool bezit, zelfs de eerste in het land.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 april 2019 om 09:45 uur

Hallo Toos, dank voor je berichtje. Wat je zegt: het lijkt me voor een kind van 12 zo ingrijpend om je veilige thuis te verlaten en dan naar kostschool te gaan. En de generatie van je oudste zus mocht dan nog maar vier keer per jaar naar huis.

Goed te horen dat je er mooie herinneringen aan hebt; het verhaal over de zuurkool uiteraard uitgezonderd...

En Rini, ook dank voor je aanvulling. Even een vraagje over je opmerking wat betreft de Praat mee-site die al maanden stil ligt; wat bedoel je dan precies? Doel je op dit verhaal, of op een andere plek op onze website?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: