i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Dongen
Periode: 1979 - 2008
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 6 juli 2012 om 10:45 uur

De Broeders van Dongen bouwden dit huis aan de Triangellaan 2 in 1979 naar een ontwerp van architect Elemans uit Oss. Het verving Villa Maria dat de laatste jaren als broederhuis had gediend, maar in 1976 was uitgebrand.

Dongen, Broederhuis Glorieux, 2010. Foto: Collectie Jan SmitsDongen, Broederhuis Glorieux, 2010. Foto: Collectie Jan Smits

Er woonden ongeveer veertig broeders. Ondertussen woonden er van 1971 tot 1982 ook enkele broeders in het pand Narcisstraat 20. Het gebouw kreeg in 1987 een nieuwe bestemming als kloosterverzorgingshuis, waartoe het tweemaal werd uitgebreid. De broeders zijn in 2009 verhuisd naar huize De Burgh in Eindhoven. Het broederhuis Glorieux is in 2008 verkocht aan de Rijense woonstichting Leyakkers.

Dit complex heeft deels één en deels twee verdiepingen en is opgezet op basis van een zeshoek. Baksteen, natuursteen en betonelementen typeren het paviljoenachtige gebouw. De ramen van de lichtkoepel van de zeshoekige kapel steken iets boven het gebouw uit. De omliggende tuin gaat over in het parkachtige landschap, waar het riviertje de Donge doorheen stroomt.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: