i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Lith
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 10 september 2012 om 12:00 uur

Volgens de kroniek ontwierp de ‘ijvervolle Herder’ pastoor C. Sprengers dit huis in 1874. Het werd gesticht door vermogende ingezetenen, waarbij de fundatie van oud-burgemeester W. van de Krey en zijn vrouw Gertrudis van Heck-van den Bergh belangrijk had bijgedragen.

Interieur van de kapel (collectie BHIC)Op 1 oktober 1878 betrokken de Franciscanessen van Veghel het gebouw, dat ook bestemd was voor onderwijs en bejaardenzorg. Op 12 oktober 1878 was de kapel ingericht.

De scholen werden in 1902 uitgebreid en in 1920 vervangen door nieuwe. In 1916 begonnen de zusters ook met wijkverpleging. De congregatie werd in 1922 eigenares van het gebouw.

De zusters gaven de bejaardenzorg op in 1967, maar bleven werken in het onderwijs tot 1 april 1981. Toen werd de communiteit, die verhuisd was naar een burgerwoning aan de Constantijnstraat 6-8,  opgeheven. Enkele zusters bleven in Lith wonen tot 1991.

Foto: collectie Jan SmitsAchter het Gertrudisgesticht lag een tuin met een Lourdesgrot. Een koperen gedenkplaat in de kerk herinnert aan de aanwezigheid van de zusters. Het Gertrudisgesticht is in 1968 gesloopt, het enige dat rest is de pilaster aan het eind van het smeedijzeren hekwerk.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto's
  1. Interieur van de kapel (collectie BHIC)
  2. Kloostergebouw (collectie Jan Smits)

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 21 april 2011 om 12:00 uur

Klooster met school