i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Eindhoven , Stratum
Periode: 1868 - nu
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 10 maart 2014 om 12:00 uur

Jonkheer Van der Beken Pasteel uit Stratum had een bedrag gegeven ‘tot daarstelling van een gesticht van Liefdadigheid of andere godsdienstige inrichting’. Het terrein werd begin jaren zestig van de negentiende eeuw aangekocht. Mgr. Zwijsen aarzelde echter, omdat hij rekening wilde houden met de andere zusterhuizen, die al in Eindhoven gevestigd waren.

Het Sint-Jozefgesticht, later Huis van de Zoeten Naam van Jezus

Zodoende is dit huis voor de Zusters van Liefde van Tilburg, dat oorspronkelijk Sint-Jozefgesticht heette, pas gesticht in 1868.

Na de bouw bleek er geen geld meer te zijn voor het onderhoud van de zusters. Toch begonnen ze met onderwijs aan ‘kostkinderen’ en met bejaardenzorg, openden ze een kleuterschool en gaven ze les in taal en handwerken. Een jaar later werd er het studiehuis gevestigd.

Opzichter en architect frater Antonius begon in 1873 met uitbreidingen, die extra cellen, een slaapzaal en een studiezaal omvatten. Architect Andries Clement ontwierp de uitbreiding, die tussen 1936 en 1938 uitgevoerd werd.

In 1972 verlieten de zusters het klooster, dat in januari 1973 werd afgebroken voor het nieuwe bejaardenoord Wilgenhof. De zusters gingen wonen aan de Heezerweg. In de Wilgenhof heeft vanaf 1 juni 1976 nog een tijdlang een communiteit bestaan.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 5 juni 2013 om 12:00 uur

Klooster H. Paulus in Eindhoven