i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Periode: 1933 - 2005
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 14 februari 2013 om 15:49 uur

Nadat pastoor B. Schoenmakers in 1933 in De Vliert een nieuwe parochie had gesticht en er twee scholen waren geopend, wilde hij er ook een fraterhuis vestigen. Een aantal Fraters van Tilburg van de Papenhulst kwam vanaf dat jaar in een blok van drie huurhuizen in de Antoon der Kinderenlaan wonen.

Er werd een terrein van de gemeente aangekocht naast de kerk, grenzend aan de Pius X-school. Architect C. Panis uit Tilburg bouwde een fraterhuis, dat 5 november 1939 werd ingezegend en betrokken.

De fraters verlieten dit huis in 2004. Het werd in 2005 in gebruik genomen door de Stichting Exodus, die jonge delinquenten begeleidt.
Het rijzige gebouw vertoont met zijn sobere gevels kenmerken van de Delftse School. De portiek heeft boven de ingang een beeld van de H. Leonardus van Veghel. Inwendig heeft het klooster lambriseringen van geglazuurde baksteen.

De carrévorm wordt aan de achterzijde gesloten door de kapel. Deze heeft een met koperen platen beklede torenspits, die eindigt in een stervorm. In de kapel schoon metselwerk met geglazuurde baksteen, glas-in-loodramen met religieuze symbolen, altaarkruis, kruiswegstaties en reliëfs in geglazuurde terra cotta.

 

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2013

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2013

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2013 Foto: BHIC / Paul Huismans, 2013

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: