skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

“Je moet er roeping voor hebben”: Louis Jansen, burgemeester 1946-1960

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 29 oktober 2009
bijgewerkt op 23 april 2014
Louis Jansen behoorde tot een nieuwe generatie burgemeesters van direct na de Tweede Wereldoorlog: jong, energiek, gevormd door de oorlogsjaren (vaak in het verzet) en niet belast met vooroorlogs conservatisme, idealistisch. Meer moderne zakenmannen dan voorname magistraten.

Louis Jansen bij zijn afscheid, met de bijlIn de veertien jaar dat Jansen burgemeester was van Cuijk, heeft het dorp een ingrijpende metamorfose ondergaan: van een vooral agrarische gemeente naar een dorp met allerlei industrie en bijna tweemaal zoveel inwoners.

Lodewijk Frank Willem Jansen werd op 1 februari 1946 burgemeester van Cuijk en Sint Agatha. Hij kwam oorspronkelijk uit Brummen (bij Zutphen), maar kende het Land van Cuijk op zijn duimpje. Jansen had gedurende de oorlogsjaren veel werk verricht in het verzet. “Ik rolde daar in, niet uit ideologie maar vanuit een woede tegen de brutale bezetting van ons land”, zo vertelde hij later. Een groot gedeelte van de tijd zat hij in de regio Cuijk en Beers, zonder vast adres.

Niemand wist waar hij zat, op één persoon na. De pastorie in Beers was zijn plek om zo nu en dan bij te komen van het verzetswerk. In Cuijk nam hij vaak de trein met neergestorte geallieerde piloten, die naar de Spaanse grens moesten worden gebracht. Het was in Cuijk minder gevaarlijk om op de trein te stappen dan in Nijmegen.

De pastorie in BeersNa de oorlog leek het hem wel wat om burgemeester te worden. “Burgemeester zijn is machtig interessant”, was zijn formulering. Hij solliciteerde naar Cuijk en Sint Agatha. Tot zijn eigen verbazing werd hij benoemd. Zijn taak zou zijn om Cuijk op te bouwen en dat deed hij voortvarend. Desnoods charterde hij zelf schepen als de cementaanvoer voor de woningbouw stagneerde. Net zoals hij hoogstpersoonlijk de Exporumstier binnenhaalde.

Daadkrachtig dus, én met oog voor de mensen. Niet alleen werkgelegenheid, maar ook nieuwe scholen om een nieuwe generatie op andere leest te schoeien, een jeugdhuis, jeugdverenigingen, een schouwburg: alles om de snelle overgang van agrarische gemeenschap naar moderne industriegemeente binnen één generatie tot een succes te maken.

Natuurlijk kon niet iedereen die daadkracht waarderen. Jansen kreeg ook de bijnaam van “de sloper”. Toch was hij vooral een bouwer. Zo was Cuijk de eerste gemeente in Nederland waar een wijk werd aangesloten op een gasnet. Niet voor niets kreeg hij van zijn naaste medewerkers bij zijn vertrek van Cuijk naar Oss in 1959 een bijltje: symbool voor zijn vermogen knopen door te hakken.

Reacties (17)

tiny konings zei op 21 januari 2017 om 17:09
de burgemeester is in 1963 naar Oss gekomen op 19 september, het was onze trouwdag daarom weet ik het nog zo goed, wij hadden feest bij Steenis in de Molenstraat.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 23 januari 2017 om 14:31
Bedankt voor je reactie Tiny en als de eerste werkdag van de nieuwe burgemeester in Oss gelijk valt met je trouwdag, dan vergeet je die inderdaad niet.
Kees Wijnhoven zei op 24 januari 2017 om 17:56
Over burgemeester Jansen is zeer veel interessants te melden, maar wat de foto van de pastorie van Beers, bij dit artikel, hiermee te maken heeft , begrijp ik niet?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 januari 2017 om 09:59
Bedankt voor je reactie Kees.
In het verhaal staat dat de burgemeester zo af en toe te vinden was in de pastorie in Beers om bij te komen van het verzetswerk. Vandaar de foto.
Kees wijnhoven zei op 26 januari 2017 om 12:35
Wat was de rol van pastoor Cornelis A.J.M. van der Heijden?(1933-1947) Hij verborg ook , tijdens de oorlog,Everardus baron van Tuyll van Serooskerken(van kasteel Zuilen) in de kerktoren van Beers. Hij organiseerde , direct na de bevrijding, bijltjesdag in Beers. In samenwerking met en uitgevoerd door verzetsman Antoon J.Linssen met broer e.a. Hierbij werden opgepakt en ondergebracht in het interneringskamp in Wanroy o.a.; Marinus G. van Vugt, Jan Th. van de Leuvert met echtgenote Ida C.F.Sevens, Theodorus A. van Raaij en Reinier J.Smeets(in 1950 oprichter/directeur van de bekende kunstnijverheids school in Eindhoven) Allen zijn weer vrij gelaten, zonder formele aanklacht van de officier van justitie! Waarschijnlijk is pastoor van der Heiiden, naar aanleiding van deze zaak, op het matje moeten komen bij de bisschop van den Bosch en ontslagen!? Hij is 1960 overleden in Grave.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 27 januari 2017 om 13:58
Dat is een goede vraag Kees, dat zou een heleboel onderzoek vergen in allerlei archieven die nu nog niet openbaar zijn. Maar wellicht is dit een onderzoeksvraag voor iemand over een jaar of 6, als de stukken wél openbaar zijn?
Kees wijnhoven zei op 27 januari 2017 om 19:40
Dat ik geen inzage krijg in archiefstukken aangaande deze kwesties is juist, maar waarom, is mij niet duidelijk. Enkele(3) persoonlijke getuigenissen heb ik kunnen verwerven, maar ook dezen zijn ondertussen overleden! Op radio en televisie mag alles over deze periode vermeld(o.a.prins Bernard en Jan Ebben op deze site) worden, maar in onze regio wordt alle publicatie geweerd. Hoe moet later(over 6 jaren?) nog een objectief verslag worden gemaakt? Overigens heb ik hierboven, uiteraard, ook lang niet alles vermeldt, waarvan ik kennis heb, omdat ik geen objectieve bevestiging mag vinden!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 januari 2017 om 13:49
Beste Kees, je mag natuurlijk altijd een verzoek tot inzage aan ons richten. Je krijgt dan een formulier toegestuurd, waarop je kenbaar kunt maken welke stukken je in wilt zien en wat je onderzoek inhoudt. Op basis daarvan en op basis van de stukken wordt dan gekeken of je toestemming krijgt om de stukken in te zien.
Kees wijnhoven zei op 30 januari 2017 om 22:33
Dat verzoek heb ik, zelfs bij herhaling, gedaan aan het bisschoppelijk archief, maar is herhaald afgewezen! Gegevens van het archief bijzondere rechtspleging in den Haag, mag ik maar zeer beperkt gebruiken.
Chris van Alem zei op 28 maart 2017 om 09:34
Wie kan er nog persoonlijke verhalen toevoegen aan de inbreng van Louis Jansen in het naoorlogse industrialisatieproces in Cuijk? Ik ben daarin geinteresseerd vanwege onderzoek dat ik naar die industrialisatie doe (1945-2000), samen met een vriend. Alle materiaal over wat Jansen daaraan heeft bijgedragen, is welkom.
Albert
Albert zei op 28 maart 2017 om 11:48
De oudste zoon van Louis Jansen is mijn buurman en misschien kan hij nog het een en ander over zijn vader vertellen. Ik zal hem over dit item informeren. Ook Louis Jansen Jr. zou dit kunnen doen.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 28 maart 2017 om 12:43
We zijn benieuwd, Albert!
Chris van Alem zei op 28 maart 2017 om 14:12
Albert ik hoor graag of een van de Jansen nog iets toe kan voegen dat voor ons onderzoek van belang is.
Albert zei op 28 maart 2017 om 14:37
Chris, ik hoorde van mijn buurman, die ik al hierover had geïnformeerd, dat zijn broer Louis het familiearchief onder zijn beheer heeft. Ik vind het forum niet de juiste plaats om zijn adres door te geven en zal hem daarom hierover zelf berichten en bij geen reactie kan ik, zo nodig, het adres alsnog doorgeven via een gemeenschappelijke kennis van ons beiden uit Katwijk.
Chris van Alem zei op 28 maart 2017 om 16:35
Ok, begrepen. Dank voor je bemiddeling.
Albert
Albert zei op 30 maart 2017 om 09:50
Chris, Ik heb contact gehad met mijn vroegere collega, Louis Jansen. Hij heeft in zijn kelder een compleet archief van zijn vader over de industrialisatie van Cuijk. Over de komst van diverse bedrijven, zoals Homburg, Adler enz. Je mag een afspraak maken om een dag daarin te komen grasduinen. Geef maar toestemming aan BHIC om jouw e-mail adres aan mij door te geven dan zal ik zijn adres en telefoonnummer mailen!
Chris van Alem zei op 30 maart 2017 om 10:02
Nou Albert, dat klinkt goed! Dat is vermoedelijk materiaal wat we héél goed kunnen gebruiken. Je kunt me mailen op c.van.alem@home.nl

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.