skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Klooster en ziekenhuis Sint Joan de Deo

De plek heeft al een lange geschiedenis met religieuze sporen. Het jongste deel begon in 1875; vanaf dat jaar werden hier 95 jaar lang zieken verpleegd. Velen zullen daar nog herinneringen aan hebben. Vertel hier je verhaal.

Tussen ongeveer 1580 en 1611 woonden hier de Zusters Arme Clarissen, die tijdens de Tachtigjarige Oorlog uit hun Elisabethklooster in Boxtel gevlucht waren. Na de overgave van de stad in 1629 werd het door de Staten van Holland in beslag genomen. Sinds 1758 diende het pand ‘tot logeering en bewaaring van personen die of wegens krankzinnigheid of kwaad gedrag gekonfineert wierden’. Tot ver in de negentiende eeuw was de familie Rippens eigenaar van het ‘verbeterhuis’.

Bron: BHIC, collectie Provincie Noord-BrabantIn 1865 werd het pand eigendom van de Broeders van Barmhartigheid van Sint Joannes de Deo, die het in 1875 tot een ziekenhuis verbouwden voor de welgestelde mannelijke Bossche bevolking. De broeders bouwden het ‘oude’ gasthuis in 1879.

In 1912 werd een deel van de oude bebouwing gesloopt, het resterende deel werd in 1914 en later ingrijpend verbouwd. Architect Julien Dony bouwde in 1914 een nieuw ziekenhuis aan de Papenhulst, de inzegening vond plaats op 4 oktober 1915.

Hier was van 1905 tot 1955 tevens het noviciaat van de congregatie gevestigd en jonge kloosterlingen kregen er hun verpleegopleiding.

Eind 1963 stopten de broeders met hun werkzaamheden in het ziekenhuis. De zusters van de H. Carolus Borromeus namen hun taken over. Vanaf toen stond het pand bekend als Carolus II. Het bleef eigendom van de broeders, in 1970 is het ziekenhuis opgeheven.

Na een verbouwing was het pand (De Paap) vanaf januari 1971 in gebruik als huisvesting voor buitenlandse arbeiders (Industrieel Wooncentrum Papenhulst). De conservenfabriek Jonker Fris (Heusden) had midden jaren ’70 de hele achterbouw in onderhuur. In 1987 werden er woon- en bedrijfsruimten gevestigd en een groot aantal vertrekken is gemoderniseerd.

Het ziekenhuis heeft een L-vormige plattegrond en bestaat uit een langgerekte westvleugel aan de Papenhulst en een uit verschillende bouwdelen samengestelde noordvleugel. Deze bestaat van west naar oost uit een kapel, twee langgerekte drielaagse bouwdelen - de in 1914 verbouwde en uitgebreide oudere onderdelen van het gasthuis - en een tweelaags bouwdeel onder plat dak.

Bron: BHIC, collectie Provincie Noord-BrabantOp de begane grond en eerste verdieping zijn de vertrekken voorzien van hoge schuiframen met glas-in-lood bovenlichten. In het rechtse deel zit een gevelsteen met het jaartal 1914. In de zuidelijke achtergevel is in het oudere muurwerk nog een jaartalsteen aanwezig met de tekst: B v B 1879. In de zijgevel opmerkelijke openslaande deuren, met ramen van geslepen glas met de initialen J.D.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Foto's: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

 

 

Reacties (6)

Gabriël zei op 27 mei 2019 om 15:54
De intrede van de zusters van onder de bogen heeft tot vele hilarische momenten geleid. Een aantal vrouwelijke religieuzen heeft haar habijt aan de wilgen gehangen en zijn met een lekebroeder (verpleegkundige) in zee geegaan. Voor veel lekebroeders was na de overname door de zusters geen plaats meer in het ziekenhuis. Na 1 oktober waren de zusters heer en meester.
Norah zei op 27 mei 2019 om 19:47
Heb vroeger ook wel de -Zusters van onder de Bogen- meegemaakt, maar dan niet in Den Bosch.
In hun klooster was geen enkele man welkom, maar mijnheer pastoor die met emeritaat was mocht wel bij hun "in de kost", en inwoning... natuurlijk;)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 mei 2019 om 20:36
Dat moet inderdaad een hele verandering zijn geweest, Gabriël. Vanaf welk jaar bedoel je, met na 1 oktober?

Duidelijk dat daar een uitzondering voor werd gemaakt, Norah ;) Over welke plaats gaat het eigenlijk?
Gabriël zei op 1 juli 2019 om 15:07
In reactie op de vraag in wel jaar 1 oktober speelde.
Dat was in 1963.
Overigens was er in die tijd iets bijzonders.
Je mocht absoluut geen meisje meenemen naar je kamer.
Dus toch. Het gebeurde ondanks de huisregel.
Anderzijds wanneer je bezoek van een meisje aankondigde kreeg je de beschikking over de gastenkamer. Daar werd dan ook een diner uitgeserveerd. Wanneer je dan ook nog de gordijnen dichtschoof had je de gehele kamer zonder toezicht tot je beschikking.
Norah zei op 1 juli 2019 om 15:52
Marilou, ik lees het nu pas, sorry; Maastricht.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 juli 2019 om 10:43
Bedankt voor jullie aanvullingen, Gabriël en Norah! Bijzonder toch, hoe die zaken rond damesbezoek was geregeld. Fascinerend om te lezen, dank voor de berichtjes.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!