skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Klooster Eymard-Ville in Stevensbeek

Het gebouw is weg, maar de herinnering is vast gebleven. Wat weet je nog van Eymard-Ville? Heb je bij de paters op school gezeten, of in het internaat? Vertel hier je verhaal.

Eymard-Ville in 1990 (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)
Eymard-Ville in 1990 (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)

Vanwege ruimtegebrek in de kloosters van Brakkenstein en Baarlo zochten de Paters Sacramentijnen in 1934 grond voor een nieuw juvenaat. Ze vonden die in de ontginningsnederzetting Stevensbeek.

Schuin tegenover het klooster van de zusters was op het terrein van de boerderij Lactaria nog 7,5 hectare beschikbaar. Architect A.J.M. Rats uit Blerick kreeg opdracht. Vanwege financiële perikelen besloot men slechts de halve bouw, het klooster, uit te voeren.

Eerste steen (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)

Eerste steen (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)


Naast de voordeur zat de eerste steen, gelegd op 30 oktober 1935 door pater H. Boudringhin. Men plaatste dit huis waarin de theologanten van Baarlo studeerden, onder de schutse van Joseph Protector. Op 16 september 1936 werden de kapel en het huis ingezegend.

Toen de theologanten in 1937 terugkeerden naar Baarlo kwam het noviciaat in Stevensbeek. In 1941-1942 volgde een uitbreiding aan de zuidzijde.

Eymard-Ville, kort voor de sloop (foto: BHIC / Henk Buijks, 2008)
Eymard-Ville, kort voor de sloop (foto: BHIC / Henk Buijks, 2008)

In 1959 waren een nieuwe vleugel en een nieuwe school nodig. Architect Wiel Wijnhoven uit Baarlo bouwde een internaatsvleugel.

Het internaat is in 1972 opgeheven. Vanaf 1987 deed het gebouw dienst als vormings- en vakantiehuis en - ondanks protesten uit het dorp - tot 2002 ook als asielzoekerscentrum. Het klooster heeft daarna een tijd leeg gestaan totdat de gemeente het begin 2005 aankocht voor de uitbreiding van Scholengemeenschap Stevensbeek.

Na verschillende mislukte aanbestedingen bleek het gebouw toch niet geschikt voor de exploitatie van de scholengemeenschap. Het klooster is begin 2009 gesloopt voor nieuwbouw van Scholengemeenschap Stevensbeek. De oude kapel is in de nieuwbouw opgenomen.  

Reacties (13)

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 16 januari 2019 om 08:47
Bedankt Joep, voor de aanvulling. Wat een kort gebruik van het nieuwe schoolgebouw: 2010 - 2019.
Martin Philipsen zei op 19 maart 2019 om 10:37
Van 1954 tot 1960 heb ik op het gymnasium van Eymard-Ville, het seminarie van de Paters van het Allerheiligste Sacrament, gezeten, een tijd die ik overigens niet als de meest aangename tijd van mijn leven beschouw. Toen ik daar kwam, werd net een nieuwe structuur ingevoerd, een soort zelfbestuur, als dat van een stad (Jongensstad) met een presidium en een gekozen burgemeester, alles uiteraard onder supervisie van de paters en broeders. Er waren aspirant burgers, burgers 1e, 2e en 3e graad met oplopende plichten en rechten (lees vrijheden). Ik heb nog het reglement, waarin nauwkeurig omschreven wordt hoe Eymard-Ville was georganiseerd en wat ieders taken, plichten en rechten zijn. Bij goed gedrag werd je gepromoveerd, bij slecht gedrag gedegradeerd. Hierbij werd je mede beoordeeld door medestudenten. Het algemene doel was echter jongens op te leiden tot priester van de congregatie. De bedenkers van dit systeem zullen ongetwijfeld goede bedoelingen hebben gehad, maar in mijn beleving werkte het vriendjespolitiek in de hand. Was je een populaire jongen, dan had je een schitterend leven. Zo niet dan liep je overal achter aan. Ik zou wel eens willen weten hoe anderen, die in Eymard-Ville hebben verbleven, hun verblijf hebben ervaren. Voor mij was het in ieder geval een bevrijding toen ik in 1960 overstapte naar het gymnasium van de Franciscanen in Venray, waar ik extern was.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 maart 2019 om 15:02
Hallo Martin, ik kan me voorstellen dat er op z'n minst haken en ogen aan een dergelijke beoordelingssysteem zaten. Goed dat je dat hier in herinnering roept.

En ik sluit me aan bij je oproep aan anderen van Eymard-Ville om hun herinneringen te delen. We zijn heel benieuwd.
Gerrit Hendriks zei op 25 juli 2019 om 15:41
Martien Nillesen Vraag heb u geen Foto van Deze tijd die wij als Heemkunde kunnen gebruiken Bij voorbaat dank
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 26 juli 2019 om 15:42
Ik denk dat je Martin Philipsen bedoelt :). Hopelijk kan hij jullie helpen Gerrit.
Toon Swinkels zei op 1 augustus 2019 om 20:53
Hallo Martin,
Middels een hint van mijn buurman werd ik geattendeerd op de site Wierook Wijwater en Worstenbrood.
Mooi initiatief. En ja ik heb van 1958 tot 1963 “ op Eymard- Ville gezeten”. Ik heb geen nare ervaringen er aan overgehouden. Ondanks dat ik ook ben weggestuurd. Sterker nog ik kijk tot volle tevredenheid terug op die tijd. Met goede herinneringen aan o.a. de paters van Duijnhoven, van Dartel, Koopman, van den Tillaert, Ruigrok, de leraren Steneker, Hermsen.
Buiten het studeren, ik herinner mij nog de studiezaal met alleen leerlingen, zonder toezicht en het was er muis stil, kon jer als je wilde aan allerlei activiteiten deelnemen, denk sport in de breedste zin van het woord , muziek , toneel , houtbewerking. Met pater Koopman gingen wij voetballen tegen andere internaten. Met broeder Damiaan mocht je naar de tuin. Ik ben nooit door wie dan ook geïntimideerd .
Bij mij zat in de klas Jean van Neerven en een paar klassen hoger zat zijn broer Wil ( onlangs nog ontmoet). We werden redelijk vrijgelaten in ons doen en laten. Mochten gaan zwemmen in de Plasmolen. Kortom een brede opvoeding. Wel moest je staatsexamen doen . Het gymnasium was toen nog niet erkend. Ik heb na mijn verblijf daar nog vaak een bezoek gebracht aan Pater van Duijnhoven die in mijn tijd de rector was. Interessant is het om te constateren dat jou beleving een hele andere is dan de mijne. Op hetzelfde internaat en toch zo verschillend.Willem Burger zei op 4 november 2019 om 12:30
Dag allemaal,
Ik heb ook op Eymard-Ville gezeten. Van 1964 tot 1968. Daar heb ik geen slechte herinneringen aan. Inderdaad, Van Duijnhoven, Dartel, Koopman, Van den Tillaert, Ruigrok en niet te vergeten: Van der Pol (?), Jansen, Herregraven, en nog vele anderen waarvan ik de naam even of voor eeuwig kwijt ben. Alleen broeder Leonardus was een etterbak. Niet vanwege sexueel gedoe of zo (daar heb ik nooit iets van gemerkt), maar omdat hij jongens die hij niet mocht (en een van hen was ik) zeer vervelend behandelde. Maar goed, het was voor mij een prima tijd.
Hoppa.
Walther Stroop zei op 4 april 2020 om 17:57
Van 67 tot 70 daar gezeten. Namen die goeie i herinneringen bij me hebben Walter van Hulten Tonny bouw Theo Linssen. Broeder Leonardus ging wel. Nog paar dagen geschorst geweest met bovengenoemde personen ivm pils drinken. Al met al goede tijd gehad
Jan van der Meulen zei op 12 april 2020 om 10:44
Van 1969 t/m 1971 ook op EV gezeten, eerst veel heimwee gehad daarna alleen maar positieve herinneringen.
Jo Bardoel zei op 16 juli 2020 om 15:22
Las met veel interesse de herinneringen aan Eymard Ville in Stevensbeek, vooral die van Martin Philipsen over de ‘jongensstad’. Zat zelf op het gymnasium van 1963 tot 1969, eerst in Stevensbeek en na de opheffing nog drie jaar bij de Franciscanen in Venray. Heb zelf overwegend goede herinneringen, ook omdat mijn internaatstijd mij kansen geboden heeft die ik, als boerenjongen uit de buurt (Ledeacker, ook gemeente Oploo/Sint Anthonis) anders nooit gehad zou hebben. Eerste jaar was moeilijk, door grote verschillen tussen thuis en de kostschool (correct Nederlands leren spreken, met mes en vork eten en zo meer), maar daarna vond ik het geweldig en heeft het in mijn latere loopbaan in de omroep en de universiteit enorm geholpen. Herken ook de concurrentie door het promotiestelsel en de soms broeierige sfeer door al dan niet gewenste vriendschappen, tussen jongens en met paters. Zelf nooit last gehad, maar was wel geschokt toen ik veel later las over misbruik. Wel met broeder Leonardus voor het eerst van mijn leven naar het buitenland geweest, naar Kevelaar. Herinner me ook de prettige gesprekken met pater Herregraven, beiden overleden, net als pater van Duijnhoven en juffrouw Zandvoort, om maar een paar namen te noemen. In mijn jaren gingen de kerk en de samenleving open, en dat werkte ook in Stevensbeek door. Ben geïnteresseerd in reglementen die Philipsen en evt anderen Uit die tijd hebben. Heb zelf nog hele lijst met namen van studenten en docenten die ik hier Kortheidshalve en omwille van bescherming van de persoonlijke levenssfeer niet zal noemen. Hoor graag meer over EV, want er is weinig te vinden.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 juli 2020 om 14:00
Bedankt voor je reactie Jo, wat je schrijft is natuurlijk ook waar. Het gaf inderdaad veel kansen aan jongeren die zij anders, als ze thuis waren gebleven, niet gehad hadden. Ik snap dat je de lijst met namen hier niet online zet, dat zou inderdaad niet kunnen. Maar ik hoop dat er nog mensen op jouw oproep zullen reageren om samen herinneringen aan jullie verblijf op EV op te halen.
Arend zei op 28 augustus 2020 om 15:54
Hoe triest het ook is dat dit soort culturele gebouwen af worden gedankt, blijft het in mijn beleving toch een kwestie van secularisatie. In de bijbel komen we ook tegen dat waar God ingeruild wordt, de mensen uiteindelijk zichzelf hard tegen komen. God roept mensen altijd terug ; hij staat met open armen op je te wachten. Hij heeft ons zo lief.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!