i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Uden
Periode: 1877 - 1994
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 3 juni 2013 om 14:47 uur

Rector Scholten uit Kleef speelde een actieve rol bij de vestiging van een liefdegesticht in de parochie van pastoor Joannes van Doorn. Ook J. de Kort uit ‘s-Hertogenbosch was er als weldoener bij betrokken. De Barmhartige Zusters van de H. Carolus Borromeus waren uit Trier gevlucht vanwege de Kulturkampf en kwamen op 24 september 1877 in een voor hen verbouwd huis.

Ze noemden het Sint-Jansgesticht, naar de doopnaam van de pastoor. Een jaar later kwam er een uitbreiding voor de bewaarschool, waarover de Sint-Jansstichting in 1884 zelf het beheer kreeg. Een groot aantal schenkingen maakte vanaf 1890 verbouwing en uitbreiding met een aangrenzend huis mogelijk. In 1911 begonnen de zusters met de zorg voor voogdijkinderen in huize Sint Agnes. Dit werd in 1966 gesloten, toen de communiteit werd opgeheven.

In 1933 werd de nieuwbouw van architect Jac. Hurks uit Roosendaal ingezegend. Daarvoor was de gehele voorbouw afgebroken. Architect F. Schütz voerde in 1948 een verbouwing uit.

In 1952 trokken de zusters zich uit de gebouwen terug. Een aantal van hen ging wonen in het oude St. Agnes en anderen vertrokken naar huizen elders. Tussen 1966 en 1970 voerde architectenbureau Verberk en Pontzen uit Tilburg ingrijpende verbouwingsplannen uit, waarbij het oorspronkelijke gebouw is verdwenen. 

Foto: collectie BHICFoto: collectie BHIC

Een nieuwe stichting nam het huis in 1971 als bejaardenhuis Huize Sint Jan in gebruik. De communiteit verhuisde in 1994, toen haar nieuwe behuizing klaar was.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 9 juni 2017 om 14:30 uur

Geen succes voor de zusters in Oeffelt