skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Molenstraat 1 in Mill

Een klein berichtje in de Koerier Mill trok de aandacht van Wim Verbruggen. In 'Kijk naar Toen' zochten we naar het persoonlijke verhaal achter een foto uit onze beeldbank van (dachten wij) de pastorie in Mill. Dat het hier niet om een pastorie bleek te gaan, maar om de Groote Prins werd ons al snel duidelijk uit de vele reacties. Ook Wim Verbruggen reageerde. Hij kende het pand goed. Heel goed zelfs; we kijken hier namelijk naar zijn ouderlijk huis. Lees hier zijn verhaal over de Molenstraat 1 in Mill.

PNB001042715Deze foto van de Molenstraat 1 uit de Koerier Mill was het startpunt voor dit verhaal (foto: PNB001042715)

Op bovenstaande foto staan de voor- en zijgevel van ons ouderlijk huis aan de Molenstraat 1 in Mill (van 1936 tot 1955 Hoogveldscheweg A 153). Het huis kent een lange geschiedenis: het stamt waarschijnlijk uit 1834, maar het kan ook ouder zijn. In die tijd was ‘t het woonhuis van Gerardus van Hout en tot 1921 bleef het in die familie, achtereenvolgens Hermina van Erp-van Hout, Gerardus van Hout en Adrianus van Hout.

De klompenfabriek van Van Hout (foto: DCMIL-000140)De klompenfabriek van Van Hout (foto: DCMIL-000140)
Familie Van Hout

Het was een ondernemende familie, want het waren eerst kooplieden en later huisvestte het pand achtereenvolgens een fabriek, een washuis, een grossierderij, een botermijn en een klompenmakerij.

De foto hiernaast is gemaakt in de tijd dat er een klompenfabriek was, tevens begonnen zij in 1913 een boomzagerij. In 1916 verhuisde de fabriek naar de Wanroijseweg waar houtfabriek van Hout een begrip in Mill was. Het leugentje van Mill, de stenen schoorsteen waar “van Hout” op staat, herinnert er tot op heden aan.

Grossier Verbruggen (tel. 9)

Het pand werd verkocht aan mijn opa, Jan Verbruggen. Hij was zo’n 10 jaar daarvoor een handel in koloniale waren begonnen aan de Hoogstraat in Mill en dat groeide uit tot een grossierderij in levensmiddelen (telefoonnummer 9). Mijn vader, Toon Verbruggen, zette later het bedrijf voort op die plek. Het bedrijfsgedeelte bestond uit veel hokken, hoeken, kasten, zolders en kelders.

Het was hard werken voor het personeel. Op een van de zolders lagen de zakken van 50 kg meel en bloem want daar was het droog. Die zakken gingen met een transportband naar boven en via een glijbaan naar beneden. Er was een ruimte waar de snoepwaren lagen opgeslagen: het snoepvak. Er was een borstelzolder, een zeepvak, een soepvak, het suikervak, een verwarmingskelder en de aanbouw uit de zestiger jaren is tot de verhuizing in 1987 "de nei loods" blijven heten.

Vrachtwagen van Verbruggen (BHIC, DCMIL-000160)Vrachtwagen van Jan Verbruggen (foto: DCMIL-000160)
"D'n Blekke" en "d'n houtere"

De bestellingen werden vervoerd met twee vrachtwagens. “D’n Blekke” had een metalen en “d’n houtere” een houten laadbak. In mijn herinnering was het er altijd gezellig, als het personeel zat te schaften zaten wij er als kinderen graag bij.

Verborgen kast voor onderduikers

Het was een eldorado voor kinderen die verstoppertje willen spelen. Zelf heb ik er nog eens een verborgen kast gevonden waar tijdens de oorlog onderduikers hadden gezeten. Mijn vader wist zich toen te herinneren wie dat waren, ik ben dat nu vergeten. Ook heb ik eens, tijdens een van mijn struintochten door het pand oude reclameborden en prenten gevonden, dik onder het stof. Vertegenwoordigers die langskwamen vonden die prachtig; enkele platen kregen een prominente plaats op het kantoor.

Mill, grossier Verbruggen (foto via W. Verbruggen)Grossier Verbruggen (foto via Wim Verbruggen)
Herinneringen

Inmiddels is de zaak verhuisd naar een industrieterrein en voortgezet door mijn twee broers Jan en Toon. Na de verhuizing werd het grootste deel van het pand aan de Molenstraat gesloopt maar de twee gevels bleven staan. En achter die twee gevels zijn nu drie woningen gemaakt, maar van het oorspronkelijke interieur is niets meer bewaard gebleven, behalve dan veel, heel veel, prachtige herinneringen.

Mill, februari 2018,

Wim Verbruggen

Met dank aan Willy Sweens, Myllesheem.

Reacties (17)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 februari 2018 om 16:55
Mooi verhaal met prachtige tijdsbeelden, Wim! Bedankt voor je vertelling en de foto.
Harry van den Heuvel zei op 16 maart 2018 om 17:06
Als kind vaak in jullie mooie woning mogen spelen en vaak bij jullie gelogeerd, mooie tijd!
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 19 maart 2018 om 09:40
Harry, dank voor je reactie. Kende je ook de verborgen kast?
Harry van den Heuvel zei op 23 maart 2018 om 16:03
Nee Annemarie, ik kan mij die verborgen kast niet herinneren, wel de geur van brandend hout in de rookkamer van de oude Toon Verbruggen. En wat nog meer een indruk op me heeft gemaakt was de enorme trap naar de eerste verdieping met daaraan vast een giga overloop met diverse kamers en natuurlijk de heerlijk krakende houten vloeren.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 23 maart 2018 om 16:30
Bij menigeen komen nu de eigen herinneringen aan geluiden van krakende vloeren en de geur van open haarden naar boven. Dank voor je reactie, Harry!
Albert zei op 26 maart 2018 om 12:06
Wim, dan was Marius Verbruggen, rechtsback bij voetbalclub "Juliana", jouw oom en Fien en Elly jouw tantes. De heer Beiseghel, van Duitse afkomst, was de vertegenwoordiger, die wekelijks bij mijn ouders de orders kwam noteren, die dan werden bezorgd door Jan Snoeks en of Tien van Lijssel de chauffeurs van "D'n Blekke" en "Den Houtere". Ik heb regelmatig tussentijds kleine aanvullingen gehaald. Jouw opa, Jan Verbruggen, was een bekende in Mill als lid van "De Grote Vier" met Willem van Strijp (klompenmaker), Bertus Theunissen (landbouwer) en Grad van der Cruijsen (schoenmaker).
Wim Verbruggen zei op 26 maart 2018 om 20:27
Ja, klopt allemaal, Jan Snoeks is voor mij te lang geleden maar ik ken zijn naam wel. Tien van de Linden reed op "d'n blekke" meen ik en Jo van Lijssel werkte in het magazijn. Als al het werk gedaan was kon Jo prachtige verhalen vertellen.
Dhr. Beisiegel kan ik me niet herinneren, wel zie ik zijn zoon Carel wekelijks.

Marius, Fien en Elly zijn inderdaad een oom en tantes.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 27 maart 2018 om 12:31
@ Wim, herinnert u zich nog mooie verhalen van Jo van Lijssel? Die humor uit vroeger tijden is altijd leuk om te lezen.
Wim Verbruggen zei op 1 april 2018 om 21:37
Jo kon smakelijk vertellen over vroeger. Hij was veel ouder dan ik. Verhalen met name over mijn opa, die ik niet gekend heb. Mijn opa was een excentrieke man en Jo ging daar op zijn manier mee om. Als een nieuw artikel in de zaak een plaats moest krijgen wees Jo een plaats aan waar hij het niet wilde. Mijn opa wees vervolgens een andere plek aan precies waar Jo het wilde.
Ook vertelde hij over het vervoer tijdens de oorlog toen de normale vervoermiddelen waren gevorderd door de bezetter. Jo schijnt zelfs met een hondskar op pad te zijn geweest.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 2 april 2018 om 13:18
Wat fijn dat je je herinneringen aan Jo met ons wilt delen, Wim! Zo te horen moet hij inderdaad een bijzonder goede verhalenverteller zijn geweest.
Albert zei op 23 mei 2018 om 11:09
Ja Wim jouw opa was lid van "De grote Vier" van Mill. Daarover staan foto's op blz 30 in het boek "MILL in beeld en herinnering. Daar staat ook een foto van de eerder door mij genoemde chauffeurs Jan Snoeks en Tien van Lijssel.
Vince Yalçin zei op 26 februari 2019 om 11:35
Mijn overgrootvader was Johannes C. Verbruggen (x Anna Maria Schraven), zijn hier toevallig nog ergens foto's van te vinden?
Albert
Albert zei op 26 februari 2019 om 12:05
Vince, een andere en misschien beter mogelijkheid is om ook contact opnemen met: https://www.sthubert.nu/heemschut/, want genoemd echtpaar woonde toch in Sint Hubert.
Jan Lange zei op 3 maart 2019 om 12:40
Vince Heemschut St. Huybert gaf in 2013 een fotoboek uit: oude plaatjes uit Sint Hubert.
Op pag. 1 staat een foto van Cornelis Verbruggen x Anna Willems en kinderen, Lange Schoolstr. 3; zie artikel onder St. Hubert de Korenbloem. Pag. 4 idem.
Van Verbruggen-Schraven geen foto. Maar je kan je licht eens opsteken bij de Heemkundekring.
Ton v/d Boek zei op 4 april 2020 om 15:18
Hallo.
Ik wil graag iets toevoegen aan het verhaal van d’n blekke en d’n houtere voor die ingezet werden reed mijn vader Janus v/d Broek met paard en wagen de route beers en zeeland 2 dagen in de week. de naam van het paard was mona de kar was blouw met een huif van zijl.veel ritjes mee mogen maken als kind.als de rit gedaan was wist mona de weg naar huis zonder teugels terug te vindenkon mijn vader een tukje doen op de bok.
paul zei op 3 juli 2021 om 21:20
hallo beste Wim

Is het na 20 jaar niet eens tijd om bij te praten?
Ik ben in jouw buurt va volgende week.
Via info@bhic.nl kun je mijn telefoonnummer opvragen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen