skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Over priester, professor en passant aan eeuwenoude Leunisdijk in Esch

Komend over de Leunisdijk vanuit Boxtel heeft men een prachtig zicht op een zijgevel van deze boerderij. In deze gevel bevindt zich op een hoogte van 62 cm een koperen meetpunt van het N.A.P. Deze korte zijgevel is gelegen aan Nergena. De lange voorgevel grenst aan de Leunisdijk. Deze straatnaam komt, zij het anders geschreven, al heel vroeg voor in oude archiefstukken van Esch.


Archief, N. v.d. Langenberg-Scheepers

 De langgevelboerderij heeft een wolfdak dat gedekt is met riet en pannen. Het erf aan de achterzijde is in gebruik als opslag van aannemersbedrijf Willems. Een beuken heg met afsluitbare poort doet dienst als erfafscheiding.

Wouter Jansen Moolengraaff is van 1736 tot 1741 eigenaar en bewoner van dit pand. Hendrik Hendriks van Eyndhoven blijkt tot 1756 de boerderij in handen te hebben en deze aan verschillende personen te verhuren. In 1761 maakt de boerderij deel uit van de eigendommen van Anthony  Verouden. Cornelis van Esch koopt het pand in 1766 en gaat er zelf wonen. In 1781 is Evert van Liempt de eigenaar en Hendrik van der Meyden de bewoner. Deze pachter is in 1786 de nieuwe eigenaar. Reeds in 1789 bezit Willibrordus van Houtum de boerderij.

Drie roeden en tweeënzestig ellen

Bij de inrichting van het kadaster in 1832 zien we dat Laurens Brox de boerderij uit een erfenis van Anna Catharina Brox in handen krijgt. Het perceel dat in deze tijd gelegen is aan de Middels, is dan drie roeden en tweeënzestig ellen groot.

Nicolaas Aloysius van Lieshout uit Boxtel koopt het pand in 1879. De boerderij wordt dan herbouwd. Het oude perceel is daartoe samengevoegd met andere percelen en in 1892 is de totale oppervlakte zeven roeden en 20 ellen. Bovendien blijkt dat er dan een schuur op het erf gebouwd is.

Priester in Tongelre

Door een scheiding van goederen wordt Willibrordus van Lieshout, priester in Tongelre, de nieuwe eigenaar. Bij een volgende deling in 1913 krijgt Johannes van Lieshout, looier te Boxtel, het pand in handen. Op het erf bevindt zich dan, naast het huis en de schuur, ook een bakhuis. Dit bakhuis is in 1958 afgebroken. Petrus, Antonius en Josephus van Lieshout en consorten en Hendrikus Adr. J. van Lieshout, priester en professor, zijn dan de eigenaars

De laatste Van Lieshout is hier Johannes van Lieshout, bakker te Boxtel. Die verkoopt in 1961 de boerderij aan landbouwer Johannes Cornelis Heesemans. De Leunisdijk wordt dan voor het eerst als straatnaam vermeld. Het pand blijft tot 1984 in gebruik als boerderij. De nieuwe eigenaar, Jac Kamps, restaureert het gebouw van binnen. De buitenkant blijft goeddeels intact. Sinds september 2013 is deze boerderij in handen van Sander Aarts die de boerderij momenteel bewoont.

 

Bronnen:

Archivaris A. Fasel, Staat van oude huizen in de gemeente Esch, 1968.

Monumenten van Haaren Helvoirt Esch Biezenmortel, 2002

Archief, N. v.d. Langenberg-Scheepers

Bijgewerkt door N. v.d. Scheepers, oktober 2020

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen