skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Paters van de HH. Harten in Bavel

In 1916 werd deze villa op Klein IJpelaar verkocht aan de Paters van de HH. Harten, die er hun klooster vestigden. Een uitbreiding volgde in 1926 toen er een gedeelte werd bijgebouwd, met op de begane grond de kapel.

Foto: G.J. Dukker, 2002. Bron: collectie RCEHet oude landhuis, gebouwd in 1866, werd ingeklemd tussen twee vleugels van het nieuwe klooster. Rond 1950 kwam er een derde verdieping op de villa, in de zestiger jaren vergrootte men de refter en werd een serre aangebouwd.

Architect A. Oomen realiseerde de derde aanbouw in 1989-1990, met een vierkante plattegrond. Daarin werd het kloosterbejaardenoord ondergebracht. Tevens voerde men toen enkele kleine verbouwingen en aanbouwen uit, waaronder een keuken en een wijziging van de raamindeling in de nieuwe etage.

Tusen 1990 en 2003 hadden de Zusters van de HH. Harten hier een crisisopvang.

In 2007 verhuisden de laatste paters naar Tilburg.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-BrabantDe trap naar de ingang van de villa in empirestijl wordt geflankeerd door opvallende, gietijzeren leeuwenfiguren. Op het platte dak staat een torentje. In 1990 werden de boogramen in de kloostergang vervangen en verdween het glas-in-lood.

De beelden van Maria met Kind en het H. Hartbeeld dateren van 1930. De gevel van de aanbouw heeft een gevelsteen met de HH. Harten in doornenkroon. In de parkachtige omgeving en het parkbos bevinden zich onder meer grote oude zomereiken en treurbeuken.

 

Bronnen

Gegevens: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Foto: G.J. Dukker, 2002. Bron: collectie RCE, fotonummer 343996
Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

 

Reacties (8)

Rini van de Geer-Joosten zei op 16 april 2018 om 11:23
We hebben een spaarblikje waarop staat
'Steunt het missiewerk van de Paters der H.H.Harten. Ginneken.
Nu heb ik gezocht en ik kom wel Bavel tegen in combinatie met deze Paters maar niet Ginneken.
Graag zou ik hier meer over willen weten.
Bij voorbaat dank!
Groetjes, Rini
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 18 mei 2018 om 17:02
Beste Rini,
De gemeente heette vroeger officieel Ginneken en Bavel (ook wel Ginneken c.a.)
Hans Hendriks zei op 20 mei 2018 om 20:31
De paters Damianen hadden ook een eigen tijdschrift "De Zelateur"
Thea Röder zei op 1 december 2018 om 16:39
Hallo , ik wilde ook wat weten over mijn oom broeder wendelines Piet Röder die in Brazilië in de missie 40 jaar gewerkt heeft , kunt u mij vertellen waar ik documenten kan vinden waar mijn oom gewerkt heeft in Brazilië! Mijn oom heeft nog tot aan zijn dood gewoond in het klooster Bavel H.Harten ! Ik hoop dat u mij kan helpen!
Marjan de weijer zei op 24 september 2020 om 13:08
Onze oom pater Theofiel de Weijer heeft jaren in Ginneke in het klooster geleefd. Hij redigeerde twee tijdschriftjes die bij ons gedrukt werden. Huwelijk en huisgezin en ? Wat later de Wij en de jij en ik werden. Teksten lezen en corrigeren voor ze naar de pers gingen. Intervieuws en gesprekken met en over de meest uiteenlopende mensen. Medebroeder pater Faustinus tekende het prachtige eerste godsdienstmateriaal voor flanelbord. Ook dat werd bij ons uitgegeven en ging naar veel katholieke scholen in binnen en buitenland. Ook en vooral naar de missie. Pater Faustines werd later pastoor in het Goffert. Mijn oom werkte voor de nieuwe linie. Hij is gestorven en begraven in Bavel. Mijn vraag is of de graven bij sluiting van dat klooster zijn geruimd of mee verhuisd? Wij hebben als kinderen hele goede herinneringen aan het klooster. Op de leeuwen klimmen voor de ingang, krijgertje in de hal rond dat enorm grote beeld. Zelfs de Sint kwam voor ons op bezoek. Naar de boerderij buurten bij broeder boer. De uitstalkasten vol geheimzinnige atributen meegebracht uit de missiegebieden en de bijbehorende verhalen. Mij oom heeft er altijd verdriet van gehad dat hij niet uitgezonden kon worden naar een missiegebied. Hij volgde zijn medebroeders vol belangstelling. Een blikje met bidprentjes van veel van zijn tijgenoten heb ik nog. Priesterwijdingen en overlijdens van medebroeders/priesters. Toen we niet zo lang geleden ter plekke zagen hoe het klooster er verlaten en bouwvallig bij lag achter hekken, het prachtige park aan het oog onttrokken kwamen deze herinneringen weer op .
Hans Hendriks zei op 24 september 2020 om 21:56
Zover ik heb vernomen is de begraafplaats geruimd en ter beschikking gesteld aan de wetenschap . Heb dit vernomen via Omroep Brabant

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!