skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink

Sint-Jozefgesticht in Bergeijk

Paul Huismans
Paul Huismans Bhic
vertelde op 25 juli 2013
bijgewerkt op 12 oktober 2020
In 1934 namen de Zusters van Julie Postel op verzoek van pastoor Goossens de zorg voor het bejaardenhuis en ook de wijkverpleging over van de zusters Ursulinen. De ursulinen wilden zich meer bezig gaan houden met onderwijs.

Het Sint-Jozefgesticht (collectie Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven)
Het Sint-Jozefgesticht (bron: Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie BM-Z148 Zusters van Julie Postel, 124027)

De Zusters van Julie Postel vestigden zich korte tijd in een eenvoudig huis. In 1933 konden ze het nieuwe klooster betrekken, naar ontwerp van architect P. van den Donk uit Geldrop.

Het was een sober, bakstenen huis met een heiligenbeeld in de gevel en op het dak een vierkant klokkentorentje met piramidevormige spits. Een laag muurtje met staven scheidde het huis van de straat.

Het klooster lag aan de Patronaatstraat temidden van de weilanden. Het huis werd later verbouwd en met een verdieping verhoogd.

Bij de volgende verbouwing in 1965, onder architect J.P. Renders uit Valkenswaard, kreeg iedere zuster een eigen kamertje.

In 1968 volgde een renovatie, maar in 1977 is het klooster opgeheven. Alle gebouwen zijn gesloopt.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010  

Reacties (17)

Jan van den Dungen zei op 5 september 2019 om 14:13
Dit klooster aan de Dr, Rauppstraat in Bergeijk is weliswaar in 1977 opgeheven, maar de gebouwen zijn zeker niet gesloopt. Zijn de bovenverdiepingen alle ingericht voor verhuur aan met name alleenstaanden, het onderste gedeelte huisvest Muziekschool Art4you, het atelier van de Bergeijkse Kunstenaarsvereniging BKV, de stichting die Computer- en Tabletlessen geeft aan vnl ouderen alsmede de Heemkundekring Bergeijk. Ook de inpandige kapel is nog regelmatig in gebruik voor lezingen e.d.
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 9 september 2019 om 10:18
@ Jan van den Dungen. Dank voor uw correctie. Is het gebouw dan zeer grondig verbouwd? Als ik het huidige gebouw (met Streetview) vergelijk met dat op de bovenstaande foto, dan is alleen de vorm met de twee zijvleugels nog herkenbaar. Met name het dak is volkomen anders geworden.
Jan van den Dungen zei op 10 september 2019 om 10:32
Inderdaad heeft dit gebouw een verbouwing 'doorstaan'. Uw afbeelding hierboven is nog voor de verbouwing. De bovenste verdieping (met dakkapellen) daar sliepen de Zusters en eventueel gasten. De verdieping is later uitgebouwd, tot wat die nu is.
Anton Hoeks zei op 5 juli 2020 om 18:14
Laat ik even reageren,want ondergetekende groeide op tegenover het klooster van de zusters van Liefde uit Bocmeer dacht ik. We hebben op nummer 24 gewoond. Vele " ouw mennekes" hebben uit dat ouw-mannenhuis bij ons koffie gedronken.Vaak met een kleine tegenprestatie. Broers hebben vele jaren er de mis gediend bij zuster Hilaria. We hebben veel oude mannen nog zien leren fietsen daar. Pasen was een feest,omdat we dan eieren movhten zoeken in de tuin. Naast de grote tuin van de zusters lag de pastoorshof met een echte berg daar in. Ik zie nog de chambrettes van de oude mannen en hoor nog de hemelse liederen gezongen door het zusterkoor. Ooms van me hebben het klooster voor Moeskops mee verbouwd.
Anton Hoeks ( van de buren Anna en Toon Hoeks )
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 juli 2020 om 11:40
Bedankt voor je mooie reactie, Anton, het klinkt alsof je bent opgegroeid op een mooie plek, tussen mooie mensen. Kijk je er zelf zo ook op terug?
Anton zei op 6 juli 2020 om 13:14
Ja,we hebben in de Dr. Rauppstraat een hele mooie jeugd gehad. Veel grote gezinnen een vrij buitenleven. Het patronaat met de eerste t.v. Een nieuwe jongensschool in de buurt. Groot buitengebied met veel vis-en b.v. zwemmogelijkheden in riviertjes( het schut en de liskes,de bekeloop( zo genoemd in de volksmond). Een opa en oma met een boererij,waarvan de grondpercelen verspreid lagen rond Bergeijk. We kunnen er veel over vertellen.Broer Kees heeft er zelfs een boek aan geweid. Jammer,dat veel van de oude kern van het Hof verdwenen is. Gelukkig is de kerk gespaard. Opmerkelijk waren de vele smalle paadjes zoals het kerkpaadhe,hetDriedojspaadje het paadje bij de Bakker in de Nieuwstraat het paadje achter langs de Kempenaar etc.
Ik ben van 1945 dus spreek echt uit de jaren vijftig en zestig.
Anton
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 juli 2020 om 09:10
Dat is leuk dat je dat zegt, Anton. Een andere bezoeker van deze site, Rini de Groot, heeft ook zulke mooie herinneringen aan paadjes dat hij er een verhaal over heeft geschreven:
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/kerkenpad-tussen-roggevelden-door

Misschien is het wel typerend voor die jaren vijftig en zestig? Bedankt voor je mooie bijdrage!
Ludy van Noord zei op 13 september 2020 om 00:59
Wat geweldig leuk al deze verhalen over het klooster van de zusters van Julie Postel
Ludy van Noord
Ludy van Noord zei op 13 september 2020 om 01:16
Wat geweldig leuk al deze verhalen over het klooster van de zusters van Julie Postel. Ik ben op 8 november 1944 in dat Klooster geboren. Mijn ouders logeerden in die tijd bij familie van mijn moeder, de familie Daris! Haar moeder, mijn oma dus, heette Trees Daris en was getrouwd met Jan Gubbels. Er moet veel familie Daris in Bergeijk gewoond hebben en nog wonen. Ik zou graag mensen van de familie Daris willen spreken die nog iets over mijn moeder Bep of mijn oma Trees weten. Ik weet dat mijn oma een broer had die Kees heette. En mijn moeder had een neef en die had een houten hand.
Ludy van Noord
Ludy van Noord zei op 13 september 2020 om 01:26
Die neef van mijn moeder met die houten hand heette met zijn achternaam niet Daris maar Teeuws of zo. Hij heette Piet Teeuws. Zijn moeder was denk ik een zus van mijn oma Trees. Wie in Bergeijk weet meer over deze familie Daris? En wie uit Bergeijk weet meer over de zusters van Julie Postel? Hoe kwam het dat zij bevallingen deden? Konden ze dat wel? Mijn moeder is namelijk bijna in het kraambed gestorven.
Mijn ouders zijn jong gestorven en ik kan hen niets meer vragen. Nu ik ouder ben ben ik echt op zoek naar dingen van vroeger. Hoe en waarom ze zo gebeurd zijn. Bij wie hebben mijn ouders gelogeerd? Hoe lang? Zijn er in Bergeijk nog mensen in leven die in de oorlog in het klooster hebben gewerkt? Wonen er nog zusters in Bergeijk van dit klooster? Waarom zou mijn moeder naar familie in Bergeijk zijn gegaan om daar en niet in Eindhoven te bevallen? Echt jammer dat ik toen ik jong was mijn ouders niet meer vragen heb gesteld!
Ludy van Noord
Ludy van Noord zei op 13 september 2020 om 01:32
Een paar jaar geleden ben ik voor het eerst naar Bergeijk gegaan, op zoek naar mijn geschiedenis. Ik heb zomaar mensen op straat aangesproken om te vragen of het klooster er nog was. Uiteindelijk ben ik bij een man terechtgekomen in de dr.Raupstraat die eieren verkocht, ik geloof me te herinneren dat hij Piet heet, en hij vertelde me dat het klooster schuin tegenover zijn huis stond. Mijn man en ik zijn er toen naar toe gegaan, de deur stond open. We kwamen toen een docent van de kunst educatie tegen en die heeft ons rondgeleid! Het was een geweldig ontroerende ervaring voor mij om op de plek te zijn waar ik geboren was.
Jan van den Dungen zei op 14 september 2020 om 09:15
Ludy stelt zich de vraag hoe het kwam dat de Zusters van Julie Postel (Zusters van Boxmeer), die 45 jaar lang in Bergeijk de ouderen- en ziekenzorg, en ook bevallingen deden, of ze dat laatste wel konden. Zij weet zelf niets over de toestand van haar moeder voor de bevalling en de situatie rond de bevrijding van het Zuiden met name in het stadsdeel Stratum in Eindhoven. Mogelijk dat haar Bergeijkse familie hen had getipt om beter maar naar het veilige Bergeijk te komen? Enkele jaren na de komst van de Zusters naar Bergeijk hadden zijn in 1935 bij Huize St. Joseph reeds het Districts Consultatiebureau van het Wit-Gele-Kruis geopend. Ook in oorlogstijd en direct bij de bevrijding hadden zij een soort noodhospitaal ingericht om gewonden uit Bergeijk en de regio te behandelen en verplegen. Met hun kwaliteiten zat het wel goed. Bovendien werden op 20 oktober 1944 door plaatselijke transporteurs nog eens 20 Zusters vanuit Boxmeer hier in Bergeijk geëvacueerd, omdat hun klooster in Boxmeer in de vuurlinie lag. Dus ook het aantal aanwezige Zusters hier was wel oké, want de 20 Boxmeerse Zusters gingen pas in april 1945 weer terug naar hun eigen klooster
Ludy van Noord zei op 14 september 2020 om 21:20
Dank je wel Jan voor je interessante reactie. Ja ik weet wel dat er na de bevrijding van Eindhoven op 18september 1944 nog de volgende dag een groot bombardement kwam. Daarbij werd een schuilkelder geraakt en kwam een groot aantal mensen om. Op het kerkhof in de Sint Jorislaan is een monument dat alle slachtoffers van dat bombardement die in de Sint Joris parochie woonden, herdenkt. Daar staan ongeveer tachtig namen op. Zelfs een aantal babies van één jaar is toen omgekomen. Dat de familie uit Bergeijk wist dat er een mogelijkheid was om te bevallen lijkt me inderdaad een goede reden om naar het veiliger Bergeijk te gaan. Misschien was daar ook wel meer te eten dan in Eindhoven.
Wonen er nu eigenlijk nog ( bejaarde) zusters in Bergeijk?
Anton Hoeks zei op 19 september 2020 om 22:04
Wat interessant Rudy,
Laat ik je nu vertellen ,dat ik op 04.01.1945 recht tegenover het klooster geboren ben.
Er was toen in onze straat( Dr.Rauppstraat) een Engels legerkamp van het leger. Ik ben geboren in het licht van de legeraccus van een Engelse legerwagen
Mijn broer weet veel meer over het kloosterleven daar in de na-oorlogse tijd.
Heb je daar interesse in dan zou ik u zijn telefoonnummer kunnen geven.
Ons gezin leefde elke dag met de inwoners van het klooster
Wij waren de naaste buren.
Anton Hoeks
Anton Hoeks zei op 19 september 2020 om 22:16
Dag Rudy ,
je hebt wel gelezen,dat het klooster mij zeer bekend is.Ik ben aan de overkant van de weg bij het klooster geboren op 04.01.1945.
Mooi he.
Mijn broer weet veel over het kloosterleven in dit klooster.
Als je hem wilt spreken geef ik zijn nummer wel.
Groet,Anton.
Ludy van Noord zei op 19 september 2020 om 23:28
Dag Anton, wat leuk jouw verhalen over je geboorte! Ja het lijkt me leuk om je broer te spreken.
Ken jij trouwens ook de familie Daris?
Anton Hoeks zei op 20 september 2020 om 20:35
Rudy,
Ik ( ik ben al sinds 1973 weg uit Bergeijk )ken uit mijn herinnering de volgende familie Daris:
- Daris,gehuwd met Verhees: hadden een woninginrichting of textiel zaak.
- Daris transport: Bestaan nog. Hebben een algemeen transportbedrijf.
-Daris-Pastoor.Een boer,dacht ik.
Een echte Bergeijkse familie.
Telefoonnummer van mijn broer Kees Hoeks: 0616707019
0402014166.
Groet Anton

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: