i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Bergeyk
Periode: 1933 - 1977
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 25 juli 2013 om 15:21 uur

In 1934 namen de Zusters van Julie Postel op verzoek van pastoor Goossens de zorg voor het bejaardenhuis en ook de wijkverpleging over van de zusters Ursulinen. De ursulinen wilden zich meer bezig gaan houden met onderwijs.

Het Sint-Jozefgesticht (collectie Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven)

Het Sint-Jozefgesticht (bron: Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie BM-Z148 Zusters van Julie Postel, 124027)

De Zusters van Julie Postel vestigden zich korte tijd in een eenvoudig huis. In 1933 konden ze het nieuwe klooster betrekken, naar ontwerp van architect P. van den Donk uit Geldrop.

Het was een sober, bakstenen huis met een heiligenbeeld in de gevel en op het dak een vierkant klokkentorentje met piramidevormige spits. Een laag muurtje met staven scheidde het huis van de straat.

Het klooster lag aan de Patronaatstraat temidden van de weilanden. Het huis werd later verbouwd en met een verdieping verhoogd.

Bij de volgende verbouwing in 1965, onder architect J.P. Renders uit Valkenswaard, kreeg iedere zuster een eigen kamertje.

In 1968 volgde een renovatie, maar in 1977 is het klooster opgeheven. Alle gebouwen zijn gesloopt.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010  

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Jan van den Dungen zei op 5 september 2019 om 14:13 uur

Dit klooster aan de Dr, Rauppstraat in Bergeijk is weliswaar in 1977 opgeheven, maar de gebouwen zijn zeker niet gesloopt. Zijn de bovenverdiepingen alle ingericht voor verhuur aan met name alleenstaanden, het onderste gedeelte huisvest Muziekschool Art4you, het atelier van de Bergeijkse Kunstenaarsvereniging BKV, de stichting die Computer- en Tabletlessen geeft aan vnl ouderen alsmede de Heemkundekring Bergeijk. Ook de inpandige kapel is nog regelmatig in gebruik voor lezingen e.d.

Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 9 september 2019 om 10:18 uur

@ Jan van den Dungen. Dank voor uw correctie. Is het gebouw dan zeer grondig verbouwd? Als ik het huidige gebouw (met Streetview) vergelijk met dat op de bovenstaande foto, dan is alleen de vorm met de twee zijvleugels nog herkenbaar. Met name het dak is volkomen anders geworden.

Jan van den Dungen zei op 10 september 2019 om 10:32 uur

Inderdaad heeft dit gebouw een verbouwing 'doorstaan'. Uw afbeelding hierboven is nog voor de verbouwing. De bovenste verdieping (met dakkapellen) daar sliepen de Zusters en eventueel gasten. De verdieping is later uitgebouwd, tot wat die nu is.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: