skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Sint-Jozefoord in Nuland

Rond 1945 ging het bestuur van de congregatie van de Zusters van de Choorstraat uitkijken naar betere huisvesting voor zieke en oudere zusters. Bijzonder welkom was het aanbod van de heer en mevrouw Ras om hun landgoed Duyn en Dael ‘over te nemen’.

Mgr. F.N.J. Hendrikx legt de eerste steen, 1951 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: collectie BHIC)Het huis van de familie Ras was in de oorlog gebombardeerd en het gezin had toen een tijdelijk onderkomen genoten bij de zusters van het Sint-Martinushuis in de Kerkstraat. Op 3 mei 1948 kwam de aankoop van de grond voor Sint-Jozefoord tot stand. Architect Jos Schijvens bouwde een huis voor oude en zieke zusters. Het werd 22 augustus 1952 in gebruik genomen, eerst door de zusters uit het kloostertje uit Hintham. Al gauw was er behoefte aan betere slaapgelegenheid, op de grote slaapzalen waren nog chambrettes. Architect J. de Reus uit Oss breidde het klooster in 1955 uit. Hij bouwde ook de kapel.

In 1959 werden boven de keuken twee etages gebouwd met kamertjes voor de zusters. Daarna volgden meer aanpassingen: een grote zaal voor conferenties en retraites met daarboven aanpassing van het rectoraat en een tweede entree.

Tussen 1964 en 1966 kwam het vormingscentrum tot stand. Architectenbureau C. de Bever uit Eindhoven verrichtte allerlei onderhoudswerken en uitbreidingen.

Ten tijde van de bouw van de uitbreiding die Boszicht werd gedoopt, tussen 1972 en 1975, nam het aantal oudere religieuzen zo sterk toe, dat de bouw van kloosterbejaardenoorden werd toegestaan. Kloosterbejaardenoorden moesten aan dezelfde eisen voldoen als de bejaardentehuizen. Om de volledige verzorging van de zusters te kunnen volhouden werd besloten Sint-Jozefoord aan te melden als kloosterbejaardenoord. De congregatie kreeg de erkenning op 24 maart 1975. Het gebouw werd tevens ingezet als vormingscentrum.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2015Anno 2006 was de helft van de bewoners afkomstig van andere congregaties, waaronder die van de trappistinnen, de karmelietessen, de Witte Zusters en de Zusters Augustinessen van Windesheim.

Het kloosterbejaardenoord is een omvangrijk bakstenen complex, deels in Delftse School stijl. De oudste vleugels hebben een kruisvormige opzet, waarbij in een van de armen de kapel is gebouwd. De kapel wordt verlicht door betonnen ramen met glas-in-lood. Op de raamomlijsting is de zinspreuk van de congregatie In Omnibus Charitas te lezen. Een houten poort tussen bakstenen pijlers geeft toegang tot het complex.

Bronnen

Gegevens: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Foto's

  1. Mgr. Hendrikx legt de eerste steen, 1951 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: collectie BHIC, fotonummer 1657-000028)
  2. Kloostergebouw (BHIC / Frans van de Pol, 2015)

Reacties (2)

marina van dalen zei op 12 februari 2019 om 12:59
St. Jozefoord is inmiddels overgedragen door de Zrs van de Choorstraat (DMJ) aan de stichting Jozefoord en zijn dus geen eigenaar meer. Wel is er nog het kloosterkerkhof gevestigd waar alle zrs DMJ begraven worden.
Sinds 2003 woont hier een communiteit van Witte Zusters (Missiezusters van OLV van AFrika), waarvan in 2019 nog drie hoogbejaarde zusters over zijn.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 februari 2019 om 16:37
Dank je wel, Marina, voor deze inhoudelijke aanvullingen. Heel fijn, dan zijn we weer op de hoogte.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!