i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Ravenstein
Periode: 1370 - 1794
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Vestingsteden

Vesting Ravenstein

vertelde op 11 mei 2011 om 14:35 uur

In 1360 bouwde Walraven van Valkenburg op een strategische plaats aan de Maas een kasteel, van waaruit hij tol ging heffen op de rivier. Hij zorgde ervoor dat rond de stad die daar ontstond verdedigingswerken werden aangelegd, die regelmatig werden versterkt en uitgebreid.

In 1522 liet de toenmalige Heer van Kleef wallen en bastions rond Ravenstein aanleggen. Maar in 1546 greep de landsheer, keizer Karel V, in: hij liet de vesting tot op de grond toe afbreken en de grachten dichtgooien.

Begin zeventiende eeuw overleed de Heer van Kleef kinderloos en meerdere pretendenten ruzieden vervolgens om het bezit van Ravenstein. Toen de Staten van Holland in 1621 gevraagd werden om te bemiddelen, bezetten zij de stad.

Onmiddellijk werd begonnen met de verbouwing van de stad tot een riviervesting volgens het Oud-Hollandse Vestingstelsel. Maar in 1631 verdween het garnizoen uit Ravenstein met als gevolg dat de fortificaties in verval raakten. Zeven jaar later stuurde de Republiek opnieuw een Staats garnizoen naar Ravenstein.

De fortificaties werden weer versterkt en het garnizoen bleef in Ravenstein tot 1672. In dat jaar verdreef een Frans leger de Staatse troepen. De Hertog van Neuburg werd in zijn gezag over de stad hersteld, op voorwaarde dat hij de vesting zou ontmantelen. Dat gebeurde niet echt, maar wel werd de vesting zeer verwaarloosd.

In 1794 nam opnieuw een Frans leger bezit van het vestingstadje. In de daaropvolgende Franse Tijd was een verdedigingslinie tegen het zuiden niet meer nodig en was de strategische rol van Ravenstein uitgespeeld.

Nadat de gemeente Ravenstein in 1923 met de buurgemeenten was samengevoegd, werden de restanten van de gracht in ere hersteld om nog iets van het historische stadsbeeld te doen herleven.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 23 mei 2009 om 16:37 uur

De vestingwerken

vertelde op 6 februari 2009 om 14:22 uur

Kasteelsepoort

vertelde op 6 februari 2009 om 14:47 uur

Twee rondelen

vertelde op 24 april 2014 om 14:38 uur

Vestingsteden in Noord-Brabant