skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

Wie is deze geestelijke te paard?

Tussen allerlei briefjes, programmaboekjes en oude kranten trof onderzoek Henk Beijers deze foto aan in het archief parochie Sint Servatius Schijndel. Grote vraag: wie is deze ruiter?

Bisschop Bekkers? Voor velen is die associatie snel gemaakt omdat er veel foto’s van Bekkers te paard bekend zijn. Maar een nadere bestudering van de opname sluit die optie onmiddellijk uit: qua uiterlijk kan dit nooit de bisschop uit Sint-Oedenrode zijn. De opname is niet helemaal scherp wat de zoektocht naar deze meneer niet eenvoudiger maakt.

Bovendien is het onduidelijk of de foto een direct verband heeft met de andere archiefstukken die in dit inventarisnummer zitten. Bovendien is de variëteit groot: uiteenlopend van het feestprogramma ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan der H. Familie (in 1961) tot exemplaren van het programma ter gelegenheid van het eerste dekenaal congres, 23 juli 1939. Nog los van alle briefjes met losse aantekeningen, brieven en oude kranten.

Aanwijzingen?

De aanwijzingen die we hebben, zijn dan ook summier. De foto is aangetroffen bij het jaar 1903, samen met een enveloppe van Huize Bergen te Vught, gebruikt als kladblaadje. Of er verband is tussen beide, is niet duidelijk. Wie weet meer? Wie ziet aanwijzingen zodat we de foto beter kunnen plaatsen?

 

Reacties (3)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 20 februari 2017 om 12:46
Huize Bergen is anno 2017 een conferentie-Hotel en dat is het al sinds 1980. *Als je op de plattegrond van Vught kijkt en op foto's in de beeldbank van BHIC, zie je dat het bijbehorende landgoed een grote vijver met eiland heeft. Dit kon wel eens het water zijn wat je rechts achter op de foto ziet. De foto is aangetroffen bij het jaar 1903. Villa Huize Bergen is pas in 1916 gebouwd, dus dan zou de foto zijn van voor de villa met landgoed.
*Als je van het feit uitgaat dat er een geestelijke op het paard zit en je brengt dat in verband met de geschiedenis van Huizen Bergen, is het misschien logischer dat het een foto is van op zijn vroegst 1949. Omdat toen het landgoed werd verkocht aan geestelijken n.l. aan Bisdom Den Bosch.
* Aan de verkleuring van de foto zou ik hem echter eerder schatte. En wat betreft de kartelrand van de foto ! Dit gebeurde, welleswaar niet veel meer, zelfs nog begin 60er jaren. Conclusie .... geen enkel. Maar misschien samen met andere feiten ??
A.Toonen zei op 20 februari 2017 om 17:08
Kan toch niet toevallig zijn dat deze ruiter in een parochiearchief is beland. Nergens te vinden of hij daar een aanstelling had als bijv. kapelaan? Lid geweest van een schijndelse rijvereniging? Lijkt me logischer dan verband te legen met een enveloppe, zeker omdat er sprake is van een allegaartje. Een oproep in een plaatselijk blad, desnoods een parochieblad, wil ook nog wel eens helpen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 februari 2017 om 09:34
@Gerard: Mooi puzzelwerk, Gerard! Goed te zien wat je allemaal herleidt van een foto die op zich niet meer is dan een wazige opname. We gaan met je aanwijzingen aan de slag; hopelijk levert het concreet resultaat op. Dank voor het meedenken!
<BR>
<BR>
@A. Toonen: Je mag er inderdaad van uit gaan dat er wel een verband is met dit parochiearchief, maar zeker is niets. Ook toeval komt voor in een archief ;) Maar uw aanwijzing over de aanstelling van een kapelaan was voor mij wel reden om eens door onze foto's heen te gaan (dus dank voor deze tip!). En daar vind ik in 1928 een foto waarop onder meer kapelaan Steenbakkers van de Sint-Servatiusparochie staat. Als de jaartallen allemaal kloppen, dan zou het dezelfde persoon kunnen zijn maar dan 25 jaar later. Hoewel beide foto's niet heel scherp zijn, zie ik wel wat overeenkomsten... Dan ga ik nu in de archieven eens kijken of we meer over kapelaan Steenbakkers kunnen vinden.

<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/schijndel-kapelaan-steenbakkers.jpg?3-2-6" title="tekst voor tooltip" width="350" height="650" border="0">

<BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR>

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!