Rini de Groot
zei op 27 november 2011 om 15:56
Op 10 Febr. 1962 bracht ik een bezoek aan de Bakkerij van Willem Huvenaars.
Meteen bij binnenkomst genoot ik van de warmte van de met kolen gestookte bakoven, en snoof ik de aangename baklucht van vers gebakken brood, te meer na de fietstocht van Uden uit.
Bemand met de camera maakte ik een zwart wit foto, hier afgedrukt, nu staat men versteld van de lengte van de broden, destijds normaal, dit was ook wel nodig bij de grote gezinnen.
De broden staken bij het bezorgen dan ook boven de broodmand uit !
Ik bezocht op het goede moment de bakkerij, want hierna begon Piet, de knecht bij Willem Huvenaars, met het kneden van het deeg van het krentenbrood.
Hij vertelde mij: je moet zolang doorgaan met kneden van het deeg, tot het moment, dat wanneer je er een vinger in drukt, de deegmassa terug veert.
Ik was gefascineerd, ondanks het niet nieuw voor mij was, want ik heb het ons Moeke vroeger thuis in Uden regelmatig zien doen. Dit verhaal is te lezen op de site: bnic.nl Uden.
Ik heb het bakproces afgewacht, totdat Piet het krentenbrood weer uit de oven haalde, jammer was het nog te vers om het aan te snijden, een sneetje zou best gesmaakt hebben.
Ook van deze werkzaamheden maakte ik foto,s nu in kleur, deze wil: Marilou Nillisen, er alsnog graag bij plaatsen, als ook de foto die ik onlangs maakte in Beugen. Waarbij de ,,Baktaria" in het dorp de ovendeuren aan de muur hangen. In plaats van aan de Wilgen, heeft de bakker de ovendeuren aan de gevel gehangen.
Meteen bij binnenkomst genoot ik van de warmte van de met kolen gestookte bakoven, en snoof ik de aangename baklucht van vers gebakken brood, te meer na de fietstocht van Uden uit.
Bemand met de camera maakte ik een zwart wit foto, hier afgedrukt, nu staat men versteld van de lengte van de broden, destijds normaal, dit was ook wel nodig bij de grote gezinnen.
De broden staken bij het bezorgen dan ook boven de broodmand uit !
Ik bezocht op het goede moment de bakkerij, want hierna begon Piet, de knecht bij Willem Huvenaars, met het kneden van het deeg van het krentenbrood.
Hij vertelde mij: je moet zolang doorgaan met kneden van het deeg, tot het moment, dat wanneer je er een vinger in drukt, de deegmassa terug veert.
Ik was gefascineerd, ondanks het niet nieuw voor mij was, want ik heb het ons Moeke vroeger thuis in Uden regelmatig zien doen. Dit verhaal is te lezen op de site: bnic.nl Uden.
Ik heb het bakproces afgewacht, totdat Piet het krentenbrood weer uit de oven haalde, jammer was het nog te vers om het aan te snijden, een sneetje zou best gesmaakt hebben.
Ook van deze werkzaamheden maakte ik foto,s nu in kleur, deze wil: Marilou Nillisen, er alsnog graag bij plaatsen, als ook de foto die ik onlangs maakte in Beugen. Waarbij de ,,Baktaria" in het dorp de ovendeuren aan de muur hangen. In plaats van aan de Wilgen, heeft de bakker de ovendeuren aan de gevel gehangen.