skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

216 Provinciaal Genootschap Kunsten & Wetenschappen, 1836 - 2006

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Oprichting en doel
Organisatie en ontwikkeling periode 1837-1948
Organisatie en ontwikkeling periode 1948-1959
Organisatie en ontwikkeling periode 1959-1972
216 Provinciaal Genootschap Kunsten & Wetenschappen, 1836 - 2006
Inleiding
Historisch overzicht
Organisatie en ontwikkeling periode 1959-1972
Tijdens zijn jaarrede tot de algemene ledenvergadering op 25 februari 1956 wees de toenmalige voorzitter, August Commissaris, op de noodzaak voor het Genootschap tot een duidelijke keuze te komen. Ofwel hield het vast aan de oude vorm, sterk cultureel-historisch getint, ofwel evolueerde het zich tot een Genootschap Nieuwe Stijl, dat op allerlei wijzen de cultuur in al zijn facetten bevorderde en verspreidde. Hiermee was het Culturele Raad idee in het Genootschap geboren. Naar dit laatste model werd een nieuw reglement opgesteld, dat de algemene ledenvergadering van 1958 aannam en dat deels op 1 april, deels op 21 juni 1959 in werking trad.
Het Genootschap ging zich nu officieel op het hele gebied van de cultuur begeven, de secties, waarbinnen de activiteiten tot ontplooiing dienden te komen, konden invloed uitoefenen op de samenstelling van het algemeen bestuur, dat echter nog steeds door de algemene ledenvergadering gekozen werd. De oude secties werden opgeheven en daarna opnieuw ingesteld, met uitzondering van de sectie tentoonstellingswezen. Deze werd nu, zoals eigenlijk had horen te geschieden, ingesteld als een bestuurscommissie, zoals ook de bibliotheek- en de museumcommissie fungeerden. De historici binnen het Genootschap vonden het Genootschap geen echte historische vereniging meer en besloten tot de oprichting van een historische sectie, die zijn eigen jaarboek Varia Historica Brabantica ging uitgeven. De koerswijziging van het Genootschap kreeg een extra bekrachtiging door de erkenning van het Genootschap als Culturele Raad van Noord-Brabant, bij schrijven van de provincie van 30 december 1959. In die hoedanigheid vormde het een beleidsvoorstellend en subsidieadviserend orgaan van Gedeputeerde Staten.
De bestuursorganen van het Genootschap werden tussen 1960 en 1972 tevens als bestuursorganen van de Culturele Raad gezien, het bureau van het Genootschap, dat in 1965 vanuit Bethaniëstraat naar de Parade verhuisde, voerde tevens de administratie van de Culturele Raad. Het dagelijks bestuur van de Culturele Raad vergaderde onder de naam Dagelijkse Raad.
Deze nieuwe richting had tot gevolg dat er naast de oude een nieuwe soort secties ontstond, zoals de sectie toneel met de beoordelingscommissie toneel (als opvolger van de Toneel advies Commissie) en de secties muziek, cultuurverspreiding, film, beeldende kunst en literatuur. Deze nieuwe secties bleven klein in omvang en fungeerden hoofdzakelijk als beleidsadviescolleges. De oude secties waren verenigingen op zich, hadden een behoorlijk aantal leden en waren zelf actief op het terrein van hun belangstelling. In het gespleten karakter dat het Genootschap aan deze personele unie van Genootschap en Culturele Raad overhield, lag de kiem van de latere splitsing besloten. In 1963 al gingen de eerste stemmen op die hierom vroegen. Na vele vergaderingen en rapporten stelde het Provinciaal Bestuur op 27 mei 1970 een voorbereidingscommissie in voor een afzonderlijke Culturele Raad. Per 1 januari 1973 startte deze Raad, los van het Genootschap, zijn activiteiten.
Organisatie en ontwikkeling periode 1973-1979
Organisatie en ontwikkeling periode 1980-2005
Bibliotheek en verzamelingen tot 1925
Bibliotheek 1925-1986
Museum 1925-1980
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlagen

Kenmerken

Datering:
1836-1986
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch