skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

216 Provinciaal Genootschap Kunsten & Wetenschappen, 1836 - 2006

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Oprichting en doel
Organisatie en ontwikkeling periode 1837-1948
Organisatie en ontwikkeling periode 1948-1959
Organisatie en ontwikkeling periode 1959-1972
Organisatie en ontwikkeling periode 1973-1979
Organisatie en ontwikkeling periode 1980-2005
Bibliotheek en verzamelingen tot 1925
Bibliotheek 1925-1986
216 Provinciaal Genootschap Kunsten & Wetenschappen, 1836 - 2006
Inleiding
Historisch overzicht
Bibliotheek 1925-1986
In de Bethaniëstraat stond de voormalige Sint Jacobskerk, die na vanaf 1629 als kerk voor de hervormden dienst gedaan te hebben een militaire functie kreeg. Het Genootschap had toen het zo plots over gelden beschikte, zijn oog laten vallen op dit zogeheten Groot Tuighuis en kwam met de eigenaar, de Staat der Nederlanden, overeen het in erfpacht te nemen voor tweehonderd gulden per jaar. Hier werden in 1925 bibliotheek en museum gescheiden gehuisvest, tevens bood het ruimte voor vergaderingen en bijeenkomsten. De bibliotheek kon hier gestaag uitbreiden, zo dacht men, maar al vijf jaar later had ze opnieuw met ruimteproblemen te kampen.
De bibliotheek, waartoe ook de historisch-topografische atlas behoorde, stond in die jaren onder leiding van mevrouw C. Ingen Housz, die de beschikking had over twee assistentes. Bij het eeuwfeest in 1937 wees ze op het feit dat op 26 maart 1867 mr. J.B. Baron van Hugenpoth een inleiding hield over de vraag welke richting behoorde te worden gegeven aan de opvoeding van de vrouw (antwoord: het gezin) en dat nu de bibliotheek geheel door vrouwen beheerd werd. Overigens had mevrouw Nijenhuis in 1894 de eer als eerste vrouwelijke lid te worden toegelaten tot het Genootschap.
Nadat de bibliotheek de oorlog met enkele schrammen overleefd had, kon ze weer voor het publiek opengesteld worden. Langzaam maar zeker breidde het personeel zich uit, vooral in de jaren zestig en zeventig. In 1976 zag de bibliotheek zich genoodzaakt het oude pand aan de Bethaniëstraat te verlaten en elders onderdak te zoeken. De gemeente bracht de boekencollectie onder in het voormalige Geefhuis in de Sint Jozefstraat no. 1. In het aangrenzende pand om de hoek was de openbare bibliotheek gevestigd. Deze combinatie werkte bevruchtend voor de onderzoeker.
In de jaren tachtig kwam het Genootschap in steeds grotere financiële moeilijkheden en stond het bij de provincie voor een groot bedrag in het krijt. Deze schuld kon het delgen door zijn boekenbezit, inclusief de historisch-topografische atlas aan de provincie, zijn grootste schuldeiser, te verkopen. Na nog een korte periode opnieuw in het voormalige gymnasium in het Nachtegaalslaantje gehuisvest te zijn verliet de bibliotheek in 1986, nu in handen van de provincie, de Brabantse hoofdstad. Haar nieuwe eigenaar bracht haar onder bij de bibliotheek van de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg.
Museum 1925-1980
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlagen

Kenmerken

Datering:
1836-1986
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch