skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

 1725 Collectie Firma Stork te Boxmeer, ca. 1965-2003
 
 
Zoek in deze inventaris
 
 
 
 
 
Inleiding
Op het industrieterrein Saxe Gotha van de gemeente Boxmeer staan de bedrijfsgebouwen van de firma Stork.
De start van Stork in Boxmeer is in 1947 als één van de productieafdelingen van "Gebr. Stork & Co's Apparatenfabriek" te Amsterdam.
We bevinden ons in het tijdperk van de "Wederopbouw" en veel is nog schaars. Stork Hengelo en Werkspoor, grote concurrenten, beleven gouden tijden. Bij Stork Amsterdam wordt de productie van voor de oorlog weer opgepakt. Palmolie-installaties en ontvezelmachines voor sisal.
In Amsterdam op de locatie Stork is geen uitbreidingsmogelijkheid en weinig geschoold personeel bschikbaar. Gevolg lange levertijden. Het komt de directie ter ore dat er in Boxmeer een leegstaand gebouw van De Körver beschikbaar is en dat er een technische school bestaat.
Op 4 aug 1947 wordt de productie-afdeling te Boxmeer officieel geopend. Er volgen jaren van grote groei, nog gevolgd door een samengaan van de beide concurrenten van voorheen in 1954.
Boxmeer bleek een gouden greep. De LTS leverde o.m. draaiers, plaatwerkers, lassers en bankwerkers en ook ander personeel werd gevonden; de fabriek lag gunstig aan de spoorlijn.
De personeelsvereniging bloeide en ook kreeg het bedrijf een voetbalteam, toneelgezelschap en boerenkapel (Stoboka= stork boeren kapel), kortom Stork wortelde in de Boxmeerse gemeenschap.

Men ontwikkelde filmdrukmachines voor het bedrukken van textieldoek enz. hetgeen uitbreiding van de fabriek ten gevolg had.
“De poot textiel die hier bij Stork ontstaan is, is daarna uitgegroeid tot een marktleider in textielmachines en sjablonen in de wereld. In 1954 startte Stork met textielvlak zeefdrukmachines. Na zeer succesvolle verkopen in de 50 er jaren kwam er een terugval in begin jaren 60. In 1963 was er echt een revolutie in de textiel drukwereld. Stork kwam met een eindloos naadloos sjabloon (screen) op de grote textielbeurs in Hannover. De goede verkoopcijfers in midden 1970 heeft tot grote uitbreiding geleid en met nog een crisis er tussendoor, was 1986 het topjaar voor Stork Boxmeer. Er waren klanten die geen textieldrukmachine wilden kopen maar een “Stork” . Stork was toonaangevend in nieuwe ontwikkelingen en processen in de textielindustrie. Om textiel een redelijk draagcomfort te geven werken we met chemische processen en voor die processen hebben we machines nodig en die verkocht Stork Boxmeer. Stork was ook succesvol in het bedrukken van behang en vloerbedekking omdat zoiets met dezelfde sjablonen kon. Tegenwoordig doet Stork nog steeds business in textiel met daarnaast een groei in etiketten druk en grafische producten. Grote machines worden nu in India gebouwd. In november 2007 is Stork Boxmeer voor 60 % in handen gekomen van beheersmaatschappij Bencis Capital Partners.”

bronnen:
Een reis door de tijd. 50 jaar Stork Boxmeer, 1947-1997, door Wim Teuling, Boxmeer 1997.
(isbn 9070336405)
website heemkundevereniging Boxmeer

Zie ook: www.spgprints.com
Inventaris
Kenmerken
Datering:
ca. 1965-2003
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS