skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

2148 Familiearchief Bolsius Kaarsenfabriek Schijndel, (1434) 1863-1977 (2005)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
1. Geschiedenis van de familie Bolsius
2. Geschiedenis van de wasbleekerij tot kaarsenfabriek
3. Bolsius vanaf de jaren 60 van de 20e eeuw
2148 Familiearchief Bolsius Kaarsenfabriek Schijndel, (1434) 1863-1977 (2005)
Inleiding
Historisch overzicht
3.
Bolsius vanaf de jaren 60 van de 20e eeuw

Dit zijn citaten van de website Bolsius.
Bolsius kon niet opboksen tegen de destijds moordende concurrentie uit het Oostblok. Daar kwam bij dat de familie niet meer in het dagelijkse bestuur zat– vanwege de directiefunctie van Lambertus Bolsius bij Nutricia - en nog steeds aandeelhouder was. De kaarsenbranche is van oudsher heel ambachtelijk en bestaat uit familiebedrijven. Dus de familie Bolsius ging op zoek naar een overnamekandidaat
1978. In dit jaar neemt A.B.J. (Anton) Kristen, telg uit een familie van waskaarsenfabrikanten uit Delden, het bedrijf over van Lambertus Bolsius. Het bedrijf werd voortgezet onder de naam Bolsius Kaarsenfabriek B.V, omdat deze naam meer bekendheid genoot bij de consumenten. Onder het bewind van Anton Kristen werd op grote schaal geïnvesteerd in onder meer de installatie van enkele volautomatische kaarsentrekstraten wat deels voor een omzet verdrievoudiging zorgde. Ook het introduceren van verkoop van kaarsen in modieuze verpakkingen en geschenkverpakkingen in combinatie met aan kaarsen verwante producten bleek een gat in de markt.
In 1983 neemt Bolsius de NV Koninklijke Stearine Kaarsenfabriek Gouda-Apollo over
In de jaren 80 volgen nog meer overnames. In 1990 zet de Bolsius Groep twee belangrijke stappen voor de activiteiten in Scandinavië. In Stockholm wordt Bolsius Nordic A.B. opgericht en in Oslo komt dochteronderneming P.A. Trading-Bolsius A.B. tot stand. Van de Koninklijke Verkade kocht Bolsius Groep de rechten op waxinelichten. 1995. Met de overname van een Deense en twee Duitse kaarsenfabrieken wordt de Bolsius-Groep de grootste kaarsenproducent van Europa. Met de Deense overname van de Midjysk Lysfabrik heeft de Bolsius-groep een sterke positie op de Scandinavische markt gekregen. Met de overname van M¿nz- en Kieser Kerzen in Duitsland wilde de groep zich een plek verwerven op de markt van de modische kaarsen. Dat zijn kaarsen met veel opsmuk en versiering, die vooral veel aftrek vonden in Beieren
en Oostenrijk. In 1996 wordt het 125-jarig jubileum gevierd en om de verbondenheid met de Schijndelse gemeenschap te symboliseren schonk het concern een twee meter hoog bronzen kunstwerk "Vrouw met blaker'. Het jaar1997. De overname van de verschillende productiebedrijven in Europa maakt de productie steeds complexer: eind jaren 90 produceren de vele fabrieken in totaal ruim 35.000 artikelen. Deze fabrieken leveren ook nog eens deels aan dezelfde klanten. De verkoop en logistiek worden onoverzichtelijk en moeilijk aan te sturen. Bolsius besluit daarop de verkooporganisatie te centraliseren in drie regio’s en een centraal magazijn aan te leggen bij het hoofdkantoor in Schijndel. Daarnaast wordt het aantal productielocaties teruggebracht naar drie, waarvoor in Kobylin (Polen) een geheel nieuwe productielocatie word gebouwd voor de productie van arbeidsintensieve kaarsen. Het blijkt een goede beslissing, al is het centrale magazijn in Schijndel al gauw weer te klein. Er wordt uitgeweken naar Helmond waar Vos Logistics sinds 1998 de distributie en opslag voor de Bolsius Group BV gaat verzorgen. In 2004 start Bolsius met de productie van rustiekkaarsen. 2011. Van kaarsen voor het brengen van licht tot en met kaarsen voor het brengen van geur. Bolsius introduceert een compleet en hoogwaardig geur assortiment onder de naam Bolsius Aromatic. 2013. Begonnen met een wasblekerij aan de Kerkendijk in Schijndel is Bolsius sinds 1870 uitgegroeid tot de grootstse kaarsenproducent van Europa. Vanuit ons hoofdkantoor in Schijndel – nog altijd aan de Kerkendijk – en onze verschillende Europese vestigingen brengt Bolsius inmiddels licht in miljoenen huishoudens wereldwijd.
Begin 2017 werd gestart met de sloop van oude fabriekshallen (Zie Youtube 17 feb 2017). Het ging in totaal om ruim vierduizend vierkante meter. Al sinds 2007 worden hier geen kaarsen meer gefabriceerd. Dat gebeurt nu vooral in Polen en ook nog in Boxmeer.
Het grootste gedeelte van het oude kantorengebouw van Bolsius is behouden gebleven. Vooral vanwege de cultuurhistorische waarde van het pand. In het nieuwe hoofdkantoor is plaats voor zo'n honderd medewerkers. De architectuur is van Pepers Architecten uit Helmond.
Aan de Kerkendijk lopen werklieden van Wijnen Bouw uit Schijndel op schema met de nieuwbouw. Begin 2018 moet het nieuwe hoofdkantoor van Bolsius klaar zijn, zo meldt een woordvoerder van Bolsius.

4. Geschiedenis van het archief en verantwoording inventarisatie
5. Websites en andere bronnen

Kenmerken

Datering:
1434-2005
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch