skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Archieven

141 Rijksbijenteeltconsulentschappen in Nederland, 1943 - 1973

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlagen
Nederlandse literatuur over bijen en bijenteelt
Overzicht van de rijksbijenteeltconsulenten in Nederland
Opgave van de in 1921 geldende provinciale verordeningen plaatsen bijenstallen
141 Rijksbijenteeltconsulentschappen in Nederland, 1943 - 1973
Inleiding
Bijlagen
Opgave van de in 1921 geldende provinciale verordeningen plaatsen bijenstallen
Groningen: Prov. blad No. 64 van 1898, art. 56a: Het is verboden binnen den afstand van 50 M van de rijwegen en 25 M van de voetpaden bijenkorven te plaatsen, zonder vergunning van Burgemeester en Wethouders.
Overtreding wordt gestraft met ? 3,- boete.
Friesland: Geen bepalingen betreffende het plaatsen van bijenkorven, alleen betreffende het ijken van honingvaten.
Derhalve is het mogelijk, dat in eenige Friesche gemeenten verordeningen gemaakt zijn, die afstanden van de openbare wegen tot de bijenkorven op 200 M aangeven.
Drenthe: Prov. blad No. 38 van 1899, art. 21d: Het is verboden binnen den afstand van 50 M van de wegen korven met bijen te hebben, anders dan met vergunning van Burgemeester en Wethouders en ze met de openingen anders geplaatst te hebben dan van den weg afgekeerd.
Overijssel: Prov. regl. op de wegen en voetpaden verbiedt om langs wegen binnen den afstand van 45 M bijenkorven te plaatsen.
Gelderland: Prov. regl., art. 58: Het is verboden om op 20 M van de wegen en voetpaden korven met bijen te plaatsen of te hebben, op 50 M van de wegen en voetpaden korven met bijen met de opening naar de wegen en voetpaden te plaatsen of te hebben. Alles toepasselijk volgens art. 70 op de wegen en voetpaden van ligger a, op den provinciale weg van Arnhem naar Apeldoorn, en op de Rijkswegen, alles voor zover zij niet liggen binnen de bebouwde kom eener gemeente.
Utrecht: Prov. blad No. 102, 1853, art. 68: Geen bijenkorven mogen aan de wegen gesteld worden binnen de afstand van 20 ellen, terwijl de openingen van den weg afgekeerd moeten zijn.
Noord-Holland: Geen provinciale verordening.
Zuid-Holland: Prov. blad No. 53, art. 32: Het is verboden bijenkorven te plaatsen of te laten staan binnen den afstand van 20 M gemeten van het midden der wegen of voetpaden.
Boeten hoogstens ? 10,-.
Zeeland: Prov. regl., art. 106: Het is verboden op en binnen 45 M van weg of voetpad korven met bijen te plaatsen. 100 M van weg of voetpad die korven met de opening naar weg of voetpad gekeerd te plaatsen.
Noord-Brabant: Prov. blad No. 10, 1890, art. 51d: Het is verboden bijenkorven te plaatsen binnen den afstand van 20 M gemeten uit het midden der wegen.
Limburg: Prov. regl. op openbare wegen en voetpaden, art. 56, 3?: Het is verboden binnen 50 M afstands van de grens der wegen en voetpaden korven met bijen te hebben, indien de vlieggaten der korven, hetzij in rechtstreeksche, hetzij in schuinsche richting gekeerd zijn naar den weg of het voetpad, ten ware daarlangs een schutting worde aangebracht, waarvan de hoogte minstens 2,50 M bedraagt, en waarvan lengte, stand en richting worden aangewezen door Burgemeester en Wethouders, in voege als door hen voor de veiligheid van het verkeer over den weg of het voetpad noodzakelijk wordt geacht; op minstens 3 M afstands van voormelde grens is het geoorloofd korven met bijen te hebben, mits de korven met de rugzijde naar den weg of het voetpad gekeerd zijn, zodanig, dat de vlieggaten de meest van den weg of het voetpad afwijkende richting aanwijzen.
Boete hoogstens ? 5,-; bij herhaling binnen 2 jaren kan die verdubbeld worden.

Kenmerken

Datering:
1943-1973
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch