skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

7093 Collectie Hengst, 1499-1905

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Algemeen
De collectie Hengst is in 2001 geschonken door het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) van de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN ) aan het Streekarchief Brabant Noordoost (BNO). Na fusie in 2005 is BNO verder gegaan als Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

De dozen zaten vol geladen met stukken; los en al dan niet gebundeld en in enveloppen met een korte beschrijving, welke soms zijn gebruikt voor de beschrijving van de stukken. Deze enveloppen en wikkels stammen soms uit vroeger eeuwen. Dit kon natuurlijk niet worden gehandhaafd en is dan ook losgelaten. Na beschrijving zijn de stukken geordend per familie met aanverwante families.

Voor wat betreft de charters is de oude ordening, gebaseerd op de bundeling in enveloppen, wel gehandhaafd. Deze zijn in het kader van de bewerking van dit archief gevlakt en geconserveerd. De zegels zijn schoongemaakt en het geheel is gescand beschikbaar en te zien onder de beschrijving van de inventarisnummers via de website.

Andere familienamen waarvan stukken aanwezig zijn bij deze collectie zijn: Barbou, Havre en Kesschietre (door verwantschap geworden tot Kesschietre van Havre), Tielens, Jacobs, Verheijen en andere.
Er bevinden zich eveneens stukken bij het BHIC betreffende de families Barbou en De Kesschietre in archiefblok 333 Jan de Quay (inventarisnummers 3190-3225).

In Nederlands Patriciaat 1989 blz 91-106 is een stamreeks van de familie Hengst gepubliceerd.
Op Internet zijn genealogieën Hengst en Tielens aangetroffen.
Inventaris
A. Inventaris van de charters
Land onder Moldijck oftewel Mook
7093 Collectie Hengst, 1499-1905
Inventaris
A. Inventaris van de charters
Land onder Moldijck oftewel Mook
49 Akten (3) in transfix.
22 aug 1664. Akte waarbij richter Johan Deusinck en Jan Jacobs en Hermen Jansen, schepenen van de heerlijkheid Valdijck oorkonden dat jonker Johan van Galen en zijn huisvrouw juffrouw Clara Uten Steenhueijs hebben verkocht aan zijn neef jonker Hendrick van Galen, een perceel erfpacht
12 jun 1681. Akte waarbij richterstadhouder Claes Hesten en Jan Janssen, Jan Haessen, Gerart Janssen, schepenen van Valdijck (nb bij Breda), oorkonden dat koster Johan Deusingh en heeft verkocht aan Johan Titus, zijn huisvrouw en erven, een erfpacht van 9 malder en 5 vaten rogge, 6 vaten gerste en 9,5 vaten haver, toebehoord hebbende de kinderen van jonker Henrick van Galen en ten behoeve van Geradt Tosquenet en zijn vrouw Elisabeth Laurentzen
17 aug 1705. Akte waarbij richter Johan van Berchum en Rutt Janssen en Michiel Motmans, schepenen van de heerlijkheid Mook, oorkonden dat Martin Toskeres en zijn huisvrouw Margriet Coves , zijn zwager Jan Gillissen en diens huisvrouw Anneken Toskenet en zijn zwager Fredrick Fredricx en diens huisvrouw Johanna Wijrot, alsmede zijn broer Willem Toskenet die hebben getransporteerd enkele jaarlijkse erfpachten uit enkele stukken land: 1. een stuk land in het Startse veld genaamd 'startse kempken'; 2. genaamd een morgen hooiland op de Driessen; 3. een halve morgen hooiland op de Driessen; 4. een heuvel genaamd Olim, aan hun broeder Gerhardt Toskenet, Venloos marktschjpper, en zijn huisvrouw Neeltjen Gillissen; twee aanhangende schepenzegels, 22 aug 1664, 12 jun 1681, 17 aug 1705 i

Kenmerken

Datering:
1499 - 1905
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Categorie: