skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

2141 Archief van de parochie Dinther, 1369-1711

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis van het archief
Verantwoording van de inventarisatie
Aanwijzingen voor het gebruik
Regesten
2141 Archief van de parochie Dinther, 1369-1711
Inleiding
Regesten
21 1457-08-20.
Notaris Theodericus Dommel(man)s de Helmont instrumenteert dat Emondus Carnificis, rector van de vicarie van de parochiekerk van Dinther, zijn testament maakt waarbij hij aangeeft begraven te willen worden in de kerk van Dinther, op de dag van zijn begrafenis een spinde te verlangen voor de armen van Dinther en 1 stuiver aan ieder die daar komt; hij legateert aan de kerkfabriek van Luik 1 stuiver; aan de kerkfabriek van Dinther 20 peter voor een retabel op het hoogaltaar en een gewelf boven het koor; voor zijn jaargetijde en inschrijving in het jaargetijdenboek een roggepacht met een gift voor de koster en voor licht; aan priester Arnoldus Goart soen een roggepacht als lijfrente en geld; aan zijn erfgenamen zijn goederen in Sint-Oedenrode; aan zijn broer Mathias zijn paard; aan zijn bloedverwant heer Johannes Keesmeker een roggepacht als lijfrente; aan zijn natuurlijke zoon Johannes jaarlijks geldbedragen en twee akkers leengoed gedurende diens leven op voorwaarde dat Johannes binnen twee jaar ongeveer priester wordt; na diens dood moeten ze verdeeld worden tussen de kerkfabriek van Dinther, de Tafel van de Heilige Geest en het Maria-altaar in de kerk van Dinther; hij bevestigt dat in de kerk een nieuw altaar gebouwd is, toegewijd aan God en Sint-Theobaldus (hierna ruimte open), maar nog niet gewijd en ingezegend, waarvoor hij een geldbedrag legateert; hij legateert twee zilveren "tasseas"(kommen?) en zes zilveren lepels om daarvan een kelk te laten maken voor dit altaar; een roggepacht voor de wijding van dit altaar met als last het opdragen van missen. Hij verzoekt deken en kapittel van Sint-Jan in 's-Hertogenbosch als investiet en patroon van de kerk van Dinther het altaar te wijden en zijn zoon Johannes als eerste rector ervan aan te stellen; aan koster Arnoldus geld; aan zijn huishoudster Ermgardis zijn (...) waarin hij placht te slapen, een kleine koe, door haar uit te kiezen uit zijn koeien en enkele andere zaken; aan ieder van de vier bedelorden geld. Als executeurs-testamentair kiest hij vrouwe Johanna van de Leck, vrouwe van Heeswijk en Dinther, en Arnoldus de Wijck, investiet van Heeswijk, en Johannes Keesmeker, Mathias Carnificis, zijn broer(?), leek, en notaris Theodericus Dommelmans, die de beschikking over al zijn goederen krijgen. Met als getuigen heer Henricus die Gene(...), investiet van Bokhoven, Arnoldus van Vairlair, vorster van Dinther, Emondus Keesmeker, Theodericus, zoon van Arnoldus Wijnr(...) en vele anderen.

Kenmerken

Datering:
1369-1711
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch