skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Archieven

7595 Parochie St. Vincentius te Deursen-Dennenburg, ca. 1614- ca. 1996

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
-
7595 Parochie St. Vincentius te Deursen-Dennenburg, ca. 1614- ca. 1996
Inleiding
-
De voormalige gemeente Deursen en Dennenburg ligt in het noordoosten van Noord-Brabant op een relatieve hoogte (een zogenaamde zandopduiking) in het landschap. Beide kerkdorpen liggen op een hoogte van tussen de 7,5 en 8 meter. Dat is zo’n 2 meter hoger dan de directe omgeving. Het stadje Ravenstein lag aan de oostgrens van de gemeente. In het noorden grensde Deursen en Dennenburg aan Dieden, Demen en Langel, in het zuiden aan Huisseling-Neerloon en in het westen aan Megen c.a. en Berghem. De beide kernen Deursen en Dennenburg vormden ieder een eigen parochie. Die van Deursen was gewijd aan de H. Vincentius, die van Dennenburg aan de H. Michael. De gemeente, 537 ha groot en met een bevolkingsaantal van rond de 400 inwoners, was te klein om zelfstandig te kunnen voortbestaan. In 1923 is Deursen-Dennenburg dan ook opgeheven en samengevoegd met Ravenstein.
De bevolking heeft zijn bestaan eigenlijk altijd voornamelijk in de landbouw gevonden. Een goede waterhuishouding was daarvoor natuurlijk van bijzonder belang. Al in 1331 werd door de inwoners van Herpen, Huisseling, Demen, Dennenburg, Deursen en Langel het initiatief genomen om een dijk en een sluis te bouwen bij Haren ter bescherming tegen het Maaswater. Deze dijk liep van het uiteinde van de Harense dwarsdijk tot de bocht van de huidige Oude Maas, ongeveer waar nu de telecomtoren staat. Precies in die bocht mondde een wetering uit en daar werd een sluis gebouwd: de Harense, Diedense, Megense of Ravensteinse sluis. Een beheerscommissie, met afgevaardigden uit de zes genoemde dorpen, zorgde voor het onderhoud van dijk en sluis. In de eeuwen daarna zouden nogal wat schermutselingen plaatsvinden over een andere dijk, de Groenendijk tussen Haren en Berghem: inwoners van Dennenburg probeerden regelmatig deze dijk door te steken, wanneer de Beerse Maas in actie was, tot groot ongenoegen van de Harenaren. In de strijd tegen het water van de Beerse Maas zouden in 1804 de Huisselingsche en Deursensche Kade en de Dennenburgsche Kade aangelegd worden.
De parochie van de Heilige Vincentius, martelaar, te Deursen was oud. Door Schutjes wordt vermeld dat in 1520 aan het pastoraat van Deursen drie missen per week waren verbonden met de inkomsten van twaalf rijnsguldens.
Ook de parochie van de Heilige Michaël te Dennenburg was oud, omdat het kerkgebouw van een zeer oude steensoort is gebouwd. Later heeft men de kerk met andere stenen herbouwd. De kerk stond ter begeving van de heer van Ravenstein. In 1520 bleek dat de pastoor belast was met drie missen per week voor twaalf rijnsguldens..
Beide parochies hebben altijd een sterke band met elkaar gehad. De kerkgebouwen lagen erg dicht bij elkaar, en vanaf 1936 werden de parochies bediend door één pastoor.
In 1977 werden de parochies samengevoegd onder de naam parochie van de Heilige Vincentius te Deursen-Dennenburg.
In archieftoegang 2177 Parochie St. Lucia te Ravenstein werden een aantal archiefstukken van de parochie St. Vincentius te Deursen - Dennenburg aangetroffen. Aangezien er een tijdlang op bepaalde vlakken een gemeenschappelijke administratie te Ravenstein werd gevoerd voor meerdere parochies zijn deze archiefstukken van de parochie St. Vincentius in die toegang (2177) opgenomen.
Aan de Rondestraat te Deursen is in 1747 de achthoekige kapel van St. Rochus gebouwd. Sint Rochus werd aangeroepen om tegen de pest te beschermen. Op 16 augustus is het St. Rochusdag. Vroeger kwam men dan van heinde en verre op bedevaart. Boven de deur van de kapel staat dan ook: ‘degenen die geslagen zullen zijn door de pest en den bijstand van Rochus zullen aanroepen zullen gezondheid verwerven’. Tegenwoordig is de kapel regelmatig opengesteld voor publiek.
Vóór de St. Rochuskapel staat het St. Anthonies-huiske. Antonius Abt (met het varken) is net als de H. Rochus een pestheilige: ook Antonius bood bescherming tegen deze besmettelijke ziekte. Het heilige huisje is in 1636 gebouwd naar aanleiding van de pestepidemie die toen woedde.
.
BRONNEN:
- http://www.heemkunderavenstein.nl/historie/deursen/
- https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/deursen-en-dennenburg-in-vogelvlucht
L.C.H. Schutjes, Geschiedenis van het bisdom 's-Hertogenbosch, deel 3, blz. 417-418 en 433-435

Kenmerken

Datering:
ca. 1614-ca. 1996
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch