skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

7045 Schepenbank Sint Anthonis, 1628-1810

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
7045 Schepenbank Sint Anthonis, 1628-1810
Inleiding
Historisch overzicht
Sint-Anthonis maakte deel uit van de baronie van Boxmeer. Deze baronie maakte oorspronkelijk deel uit van het Land van Cuijk. In 1308 komt zij voor het eerst als afzonderlijke heerlijkheid voor. Waarom zij van Cuijk is afgescheiden is niet bekend.
In het begin van de 16e eeuw kwam zij in het bezit van de graven Van den Bergh.
Graaf Albert van den Bergh beschikte op 22 augustus 1627 te Boxmeer gunstig op het verzoek van de bewoners van St Anthonis om ook daar een schepenbank van zeven schepenen in te stellen.
Deze schepenbank moest op donderdagen gerechtsdagen houden en mocht toen een schepenzegel laten maken. Daarop moest de heilige St. Anthonis afgebeeld worden met aan zijn voeten een schildje met het Boxmeerse wapen. Het gevolg daarvan was ook dat de schepenbank van Boxmeer in plaats van twee afgevaardigde schepenen van St. Anthonis voortaan twee schepenen meer mocht verkiezen uit Boxmeer.
In 1718 kwam St Anthonis aan de graven van Hohenzollern-Sigmaringen, die er tot aan de Franse bezetting in 1795 bezitters van zijn gebleven. De heerlijkheid is toen stilzwijgend opgeheven.
Tijdens de Republiek der Verenigde Nederlanden behandelde de schepenbank van Boxmeer de strafzaken van Sint Anthonis. Deze strafvonnissen moesten worden goedgekeurd door de heer. In burgerlijke zaken had men in Sint Anthonis revisie bij de schepenbank van Boxmeer en appèl bij de Raad van Brabant.
In 1795 werd Sint Anthonis krachtens tractaat van 16 mei 1795 overgedragen de Franse Republiek. Tot 1798 bleef de administratieve en rechterlijke organisatie in Sint Anthonis ongewijzigd. In dat jaar kwam Sint Anthonis te horen bij het kanton Gemert/Boxmeer dat onder het arrondissement Kleef viel. Dat arrondissement kwam bij het departement van de Roer (hoofdplaats Aken). Tevens namen de Fransen de rechterlijke organisatie ter hand. De politieovertredingen werden voortaan behandeld door het tribunal de police van Gemert behandeld, de wanbedrijven door het tribunal correctionel in Kleef (Duitsland), de misdrijven door het tribinal criminel in Keulen (Duitsland). De kleine burgerlijke zaken werden door de vrederechter in Gemert behandeld, de grotere door het tribunal civil of tribunal de commerce in Keulen.
Bij tractaat van 5 januari 1800 werden de landen van Ravenstein, Megen, Boxmeer (waaronder Sint Anthonis), Gemert en Bokhoven door de Fransen overgedragen aan de Bataafse Republiek. De oude schepenbanken van Boxmeer en Sint Anthonis werden weer ingesteld en de situatie van voor 1795 werd opnieuw in het leven geroepen. Van vonnissen in strafzaken waarin een bekentenis was afgelegd kon men niet in hoger beroep komen. Alleen vernietiging door het Hof van Justitie voor Bataafs Brabant, later Departementaal Gerechtshof was in deze gevallen mogelijk. In strafzaken waarin geen bekentenis was afgelegd kon men wel in hoger beroep komen bij genoemd (Gerechts)hof. In burgerlijke zaken boven vijfentwintig gulden was eveneens beroep mogelijk bij het voornoemde (Gerechts)hof. In 1805, toen Sint Anthonis definitief bij het Departement Brabant gevoegd werd - tussen 1800 en 1805 werd Boxmeer als onderdeel van de zogenaamde "gecedeerde landen" bestuurd door een speciale regeringscommissaris - , werd de criminele rechtspraak gedaan door de Hoge Vierschaar in Grave.
In 1810 werd de Franse rechterlijke organisatie ingevoerd en werd de schepenbank opgeheven.

Brabants Historisch Informatie Centrum
Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
1628-1810
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch