Archieven

 1715 Parochie Sint-Martinus te Sint-Oedenrode ca. 1603-2000 (2008)
 
 
Zoek in deze inventaris
 
 
 
 
 
Inleiding
12e - 13e eeuw; grafelijke stichting, kapittel
13e-16e eeuw; pastoraat over St. Oedenrode vanaf 1248, kapittelschool
16e-19e eeuw; 80-jarige oorlog, schuurkerk vanaf 1662, herbouw kerk in 1808
20e eeuw; herbouw kerk 1915, restauratie jaren 90
Het kerkhof: rijksmonument
De pastoors
Inventaris
Het archief van de pastoor
Stichting Behoud Martinuskerk
Sint Elisabeth Vereniging
Beeldmateriaal
Bibliotheek en Documentatie
459-462 Manuscripten van A.C. Brock, geschreven in bruine inkt (galnoten), met plaatsnamen in rubrieken in rode inkt, met vele ingekleurde kaarten, tekeningen van belangwekkende huizen, kastelen en familiewapens; ingebonden in perkament
thumbnail
460 "Beschryving der vryheid St. Oden Rode. Behelzende verhandeling der merkwaardighede en gewichtigste gebeurtenisen van dit dorp", Eerste deel; manuscript van A.C. Brock met met vele ingekleurde kaarten, tekeningen van huizen, kastelen en familiewapens, 1832 i
1715 Parochie Sint-Martinus te Sint-Oedenrode ca. 1603-2000 (2008)
Inventaris
Bibliotheek en Documentatie

459-462 Manuscripten van A.C. Brock, geschreven in bruine inkt (galnoten), met plaatsnamen in rubrieken in rode inkt, met vele ingekleurde kaarten, tekeningen van belangwekkende huizen, kastelen en familiewapens; ingebonden in perkament
460 "Beschryving der vryheid St. Oden Rode. Behelzende verhandeling der merkwaardighede en gewichtigste gebeurtenisen van dit dorp", Eerste deel; manuscript van A.C. Brock met met vele ingekleurde kaarten, tekeningen van huizen, kastelen en familiewapens, 1832
Datering:
1832
NB:
Op de eerste twee bladzijden heeft pastoor Van Erp van St Oedenrode (1903-1944) enkele aantekeningen geplaatst; die hierna volgen.
1. Nota. Brox heeft zijn geheel leven besteed voor de geschiedenis van de Meijerij, bijzonder Rode en zijn familie. Er zijn verschillende stambomen van zijn hand. Er bestaat ook een beschrijving van zijn genealogie uit de familie Brox, secretaris van den Bosch.
2. Het vervolg van het 1e boekje over den Bosch en de Meierij dat eerst bij de familie van Kemenade te Gemert was is thans juli 1938 het eigendom van jhr. H. van Rijckevorsel van Kessel.
Na de dood van jhr Van Rijckevorsel v Kessel 22-9-1946 heeft de weduwe v Rijckevorsel dit handschrift van de meierij aan de kerk van Rode geschonken, aldus getuigt pastoor Schoofs.
Ook is een transcript in het bezit van de gemeente Rooy betreffende deze twee delen.
Adriaan Brox ongehuwd zoon van Cornelis Brox en Maria Hurkx werd geboren in t jaar 1776 en overleed te St Oedenrode den 7 mei 1834. Hij was koster en volgens sommigen gemeente-ontvanger wat in het gemeentearchief niet staat vermeld.
Hij heeft ook nog geschreven de geschiedenis van den Bosch en Meierij waarvan twee of drie boekdeeltjes bestaan, een in het bezit van het Bisschoppelijk museum en een of twee in t bezit van de familie Van Kemenade te Gemert. In dat museum bevindt zich ook de 2e beschrijving van Rode. Hier hebben we de 1e van 1815 en de 3e van 1832. A.J. van Erp.
N.B. Van Kemenade was gehuwd met Anna Maria, zuster van Brock.

Vindplaats origineel:
Den Bosch
Omvang:
1 deel

Ga
Audiomateriaal
Kenmerken
Vindplaats origineel:
Locatie Den Bosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2067 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS